Ideální věkový rozdíl ve vztahu? Podle odborníků jeden rok. Deset let je prý už moc

Sexpertka Veronika Kubíčková o partnerské komunikaci

Říká se, že věk v lásce nehraje roli. Podle statistik tomu ale tak úplně není. Ukázalo se totiž, že se dá určit ideální věkový rozdíl mezi partnery. V jakém případě spolu dva lidé vydrží nejdéle?

Výzkumy ukázaly, že věkový rozdíl mezi vámi a vaším partnerem může ovlivnit to, jak dlouho spolu vydržíte. Ačkoliv jste si možná mysleli, že je to něco, na čem absolutně nezáleží, ukazuje se, že opak je pravdou.

Mohlo by vás zajímat: Odborník řekl, co nedělat po hádce s partnerem: Nebičujte se a nebuďte zticha

Přestože se některým lidem osvědčilo najít si někoho, kdo tak úplně nezapadá do jejich věkové tabulky, není to něco zcela obvyklého. Randit s někým, kdo je výrazně starší, nebo naopak mladší než vy sami, většinou ve společnosti způsobí počáteční pozdvižení. Lidé mají ve zvyku takové vztahy zpochybňovat. Takových párů najdete nespočet i mezi celebritami a mnoho z nich je jasným důkazem toho, že i takové vztahy mohou být naprosto fungující a kompatibilní. Podle průzkumů se ale po nějaké době mnohem častěji rozpadají.

Ideální věkový rozdíl?

Univerzita Emory v americkém státě Atlanta zveřejnila, že čím větší je věkový rozdíl mezi partnery, tím je větší šance na to, že se vztah rozpadne. Dala dohromady tři tisíce lidí a zkoumaný vzorek poskytl jasné výsledky. Zjistilo se, že páry, které mezi sebou měly pětiletý věkový rozdíl, měly až o 18 % vyšší pravděpodobnost rozchodu než ty, kde byli partneři ve stejném věku.

Čtěte také: Polovina zadaných při sexu myslí na někoho jiného. Může za to nespokojenost i stres

Naproti tomu dvojice s věkovým rozdílem deset let, měly až o 39 % vyšší pravděpodobnost rozchodu. V případě dvacetiletého věkového rozdílu už se číslo vyhouplo dokonce na 95 %. Jak je tedy vidět, čím větší je věková propast mezi dvojicí, tím větší je pravděpodobnost krachu jejich vztahu.

Za ideální věkový rozdíl je podle vědců považovaný jeden rok. V takovém případě je pravděpodobnost rozchodu pouhé 3 %. Věkový rozdíl ale samozřejmě není jediným faktorem, který ovlivňuje dobu trvání vztahu. Kvalitu společného soužití mimo jiné ovlivňují také další faktory, jako je například četnost společných zájmů, schopnost dělat kompromisy, kvalitně strávený čas nebo třeba sex. Na lásku zkrátka neexistuje žádný univerzální návod a vztah je o celoživotní práci dvou lidí. Důležitá je především partnerská komunikace, jak tvrdí sexpertka Veronika Kubíčková v úvodním videu.

Sexuoložka Laura Janáčková o nevěře:

Sdílejte článek
Štítky láska partnerství Sex vztahy věkový rozdíl