Odborník řekl, co nedělat po hádce s partnerem: Nebičujte se a nebuďte zticha

Stejně jako je proměnlivé počasí a slunce střídají mračna, ani lidé nemají denně dobrou náladu. To se pak pochopitelně odráží i na milostných vztazích, vznikají hádky, z nichž některé se řeší snadněji než jiné. Právě po hádkách se ale některé věci nevyplatí podle odborníka dělat, mohly by totiž soužití dost uškodit.

Všechny páry se čas od času pohádají. Někdy kvůli maličkostem, jako je například zapomenutí na úklid nákupu, někdy kvůli závažnějším záležitostem, mezi něž se řadí třeba nevěra. Bez ohledu na důvod konfliktu nicméně existují způsoby, jak se z něj zdravě vzpamatovat tak, aby se oba partneři poučili a vztah potenciálně i posílili. Jak na to, řekl magazínu Woman’s Day vztahový kouč Michal Braker.

1. Neberte partnerovi prostor

Ve zdravém vztahu si mohou partneři navzájem sdělit své pocity a požádat o chvíli osobního prostoru. „Taková přání je ideální respektovat. Nemyslete si nic o jejich aktuálních pocitech, myšlenky vás mohou dovést na špatná místa. Nadechněte se a vyčkejte, až bude partner připravený s vámi mluvit,“ radí Braker.

2. Nemyslete černobíle

Po ostrém konfliktu se snažte mít otevřenou mysl. Během hádky je snadné myslet černobíle, ale z dlouhodobého hlediska se to nevyplatí. Nepoužívejte argumenty ve stylu „nikdy neděláš tohle“ nebo „vždycky děláš tamto“. Podle certifikovaného vztahového kouče je po hádce důležité vychladnout a snažit se na věci nahlížet z pohledu toho druhého.

3. Neveďte tichou domácnost

Není nic jednoduššího, než po hádce jednoduše mlčet a dát partnerovi takzvanou léčbu tichem. Pokud tato myšlenka napadne oba v páru, k řešení se nedá dospět. „Existuje pravidlo tří dní, kdy partneři čekají, než ten druhý udělá po hádce krok k usmíření. Pokud se tak během tří dní nestane, ani jednomu na vztahu dost nezáleží a mělo by se začít diskutovat nad rozchodem,“ říká Michal Braker.

Podle Brakera je zároveň tichá domácnost nebezpečná proto, že z drobného sporu se kvůli ní může stát hlubší konflikt. „Neshody se dají vyřešit prostou komunikací, pokud se tak ale nestane, problém se může nafouknout do obrovských rozměrů,“ dodal. Doporučil, aby lidé, kteří spolu žijí, začali po hádce komunikovat maximálně do následujících 12 hodin. Ti, kteří žijí odděleně, by se měli spojit nejpozději do 24 hodin.

4. Nevytahujte jejich slova

Říká se, že co se stalo ve Vegas, zůstane ve Vegas. To samé by mělo platit i o hádkách – co je vyřčeno během nich, nemělo by být partnerovi předhazováno poté. Pakliže vám partner řekne něco, co vám ublížilo, dejte to najevo hned a nečekejte, až spor skončí. Pokud na jeho slova myslíte i o den později, nadechněte se a nekonfrontujte ho. Mohlo by to vést ke kolotoči hádek na jedno téma.

5. Žádné bezdůvodné omluvy

Uvědomujete-li si, že jste partnerovi během hádky svými slovy ublížili, vězte, že obyčejná omluva nestačí. Obyčejné „omlouvám se“ je náznakem, že zkrátka už jen chcete klid. Pokud omluvu myslíte vážně, řekněte, za co přesně se omlouváte, proč je vám to líto a co uděláte proto, aby se stejné chování z vaší strany už neopakovalo.

6. Nevymlouvejte se

To, že jste se začali hádat, se dá svést na milion důvodů. Třeba jste měli špatný den v práci, naštvala vás prodavačka v obchodě, nebo jste se jen špatně vyspali. Svádět spor na něco jiného ale není fér ani vůči vám, ani vůči partnerovi. „Konflikty jsou o informacích. Pokud jste ublížení, naštvaní či smutní, váš partner by to měl vědět,“ myslí si kouč. Doporučuje, abyste partnerovi dali vědět, že vás něco rozhodilo, aby měl ponětí o tom, že budete mít k hádkám sklony.

7. Neutíkejte od tématu

V každém vztahu jsou dva mozky, dvě srdce a dva úhly pohledu. Zatímco podle vás už je téma sporu vyřešené, partner to může vidět jinak. „Musíte ho nechat téma nadále otevírat, a to po dobu, po jakou to bude potřebovat. Pakliže ho otevírá, má v hlavě stále nezodpovězené otázky a potřebuje ujištění,“ vysvětlil Braker. Buďte otevření a dodejte své polovičce pocit, že ji vnímáte a nasloucháte jí.

8. Nebuďte zbytečně zlí

Mumlat si po hádce pod vousy není dobrý nápad. Být jakkoliv zlí a třeba i sprostí je pro vztah cesta do záhuby. Hovoříte-li s partnerem například o rozpočtu na dovolenou, neříkejte o něm, že je chudý, když si nemůže dovolit to, co byste si přáli. Po konfliktu dejte sobě i jemu čas vychladnout a k tématu se vraťte s klidnějším přístupem a ochotou dělat kompromisy.

9. Nevyužívejte sex jako náplast

Když se bojíme, že o partnera přijdeme, tak je sex podle kouče Brakera více vzrušující, protože si ho najednou víc ceníme. Sex na usmířenou ale nenahrazuje potřebnou konverzaci vedoucí k vyřešení problému. „Naopak může jednoho z partnerů mylně přesvědčit o tom, že krize je zažehnána,“ tvrdí odborník. Místo styku si tak raději popovídejte.

10. Nebičujte se

Všichni chtějí partnery, kteří budou do vztahu něco dávat, a kupodivu i hádky jsou znakem toho, že tomu tak je. Braker tvrdí, že u párů, které se dříve hádaly a dnes jen nad problémy mávnou rukou, vidí vysokou pravděpodobnost rozchodu. „Za konflikty se nebičujte, místo toho buďte rádi, že oba máte takový zájem vyřešit problémy, že jste schopni o nich diskutovat,“ dodal.

Sexuoložka Laura Janáčková o nevěře a cizoložství:

Sdílejte článek
Štítky láska vztah konflikt sex hádka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.