Celebrity

3. července 2022 22:50

Tomáš Durčák

Nejbohatší Češka Renáta Kellnerová čelí po smrti manžela novým výzvám. Oporu má v dětech

Své 55. narozeniny slaví aktuálně nejbohatší Češka a dle žebříčku Bloomberg také 151. nejbohatší člověk planety Renáta Kellnerová. Oslav se už bohužel nezúčastní její manžel Petr Kellner (†56), který loni v březnu zahynul při nehodě helikoptéry na Aljašce. Jak dnes vypadá její život?

Zhruba 12,1 miliardy dolarů neboli lehce přes 287 miliard korun. Takovou hodnotu má dnes dle agentury Bloomberg podíl ve výši 98,93 %, který ve skupině PPF drží rodina Petra Kellnera, respektive jeho manželka Renáta. Jen pro představu, v žebříčku nejbohatších lidí světa se vdova po českém miliardáři aktuálně řadí na 151. místo. Nachází se tak například i před ruským oligarchou Romanem Abramovičem, kterému v tuto chvíli patří „až“ 155. příčka.

Gigantická investiční skupina, kterou Kellner založil a řadu let úspěšně rozvíjel, vlastní aktiva a majetky v celkem 25 státech po celém světě. Mezi největší součásti patří poskytovatel spotřebitelských úvěrů Home Credit, český telekomunikační operátor O2 nebo mediální gigant CME.

Kellnerovo dítě PPF, o jehož lví podíl dnes stále probíhá dědické řízení, však má miliardové investice například i do plzeňské Škoda Group, online služby Heureka, významného hráče na poli telekomunikační infrastruktury CETIN Group a v rámci skupiny provozuje také vlastní PPF Banku.

Co na sebe prozradil Petr Kellner ještě za svého života?

Toto všechno a řada dalších menších společností, investic a nemovitostí by nyní mělo z naprosté většiny spadnout do klína právě Renátě Kellnerové – nenápadné ženě, o které na veřejnosti nikdy nebylo příliš slyšet. Byť existují četné spekulace o tom, že se s Petrem Kellnerem seznámila, když odpověděla na inzerát a přišla se na pohovor ucházet o práci v PPF, oficiálně není známo ani to, kdy přesně se vzali.

Vliv i povinnosti Renáty Kellnerové rapidně vzrostly

Kromě péče o rodinu, v níž společně s manželem Petrem vychovávali tři vlastní dcery a pro ni nevlastního syna Petra Kellnera mladšího, kterého měl podnikatel z předchozího vztahu, se Renáta Kellnerová angažuje i v řadě jiných aktivit. Mezi ty patřilo zejména pomáhání v oblasti vzdělávání či charitativní práce především prostřednictvím nadace The Kellner Family Foundation, kterou Renáta založila a v níž je předsedkyní správní rady. Za 20 let fungování rodina Kellnerových skrz své nadace rozdala 1,7 miliardy korun.

Před rokem a čtvrt se jí však obrátil život naruby. Nejen proto, že její milovaný manžel tragicky zahynul, ale i proto, že obrovský byznysový kolos, který po něm zůstal, by měl v rámci dědického řízení z většiny vlastnicky připadnout právě Renátě. I proto ji loni magazín Forbes v pořadí nejvlivnějších žen Česka rázem umístil na 4. místo. Ve stejném žebříčku Forbesu z tohoto roku vdova po Petru Kellnerovi poskočila dokonce na třetí příčku. A je téměř symbolické, že u jejího jména chybí fotografie. Snímků Renáty Kellnerové totiž existuje jako šafránu a veřejně dostupných je jich prakticky nula.

„Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál. Vím, že to nebude snadné, ale nemám pochybnosti, že to všichni společně zvládneme,“ napsala Renáta Kellnerová v úvodu loňské výroční zprávy Skupiny PPF, v níž její slova vůbec poprvé nahradila ta Petra Kellnera. „Petr celý svůj dospělý život věnoval rozvoji PPF. Byl ohromnou silou, která dokázala inspirovat. Hledal rovnováhu mezi svobodou, rizikem a odpovědností a ve víru toho všeho se dokázal zastavit a udělat si čas na rodinu – na mě, na naše děti. Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál,“ pokračovala.

Skupina PPF samozřejmě úmrtím Petra Kellnera nezkolabovala a jistě má k dispozici řadu schopných manažerů, kteří řízení nadále zvládají. Pro vdovu po úspěšném podnikateli však dědické řízení i možná budoucnost v roli majoritní akcionářky investičního kolosu nepochybně znamenají – a budou znamenat – celou řadu nových a dosud neznámých povinností.

Renátu v nových výzvách podporují dospělé děti

Naštěstí se už dnes může opřít o dospělé děti, které jí dokážou v lecčem pomoci. Z potomků Petra a Renáty Kellnerové je nejznámější dcera Anna Kellnerová (25), která je úspěšnou českou parkurovou jezdkyní a dvojnásobnou mistryní ČR v parkurovém skákání v kategorii juniorů i mladých jezdců. Jde také o jedinou členku rodiny Kellnerových, která má například instagramový profil.

Jak ostatně vyplývá z loňské výroční zprávy zmíněné The Kellner Family Foundation, děti Kellnerových se už nyní aktivně zapojují do chodu nadace. „Naše děti jsme už dříve, jak postupně dospívaly, s našimi filantropickými aktivitami seznamovali. Probírali jsme s nimi to, proč jsme se do téhle práce pustili. A ony jsou tady teď se mnou, abychom společně pokračovali v práci, kterou jsme s Petrem začali,“ uvedla Renáta Kellnerová. V dozorčí radě nadace dnes figurují Anna Kellnerová, Lara Kellnerová a Petr Kellner junior, kteří se dle letošní tiskové zprávy již zapojili do jejích aktivit.

Renáta s Petrem Kellnerem taktéž sdílela celoživotní lásku k výtvarnému umění, které mimo jiné i sbírá. Je například známo, že vlastní významnou a obsáhlou sbírku fotografií významného českého fotografa Josefa Sudka.

Sdílejte článek
Štítky umění charita investice Petr Kellner filantropie vzdělání Anna Kellnerová PPF dědictví nejbohatší Čech Renáta Kellnerová Nadace The Kellner Family Foundation

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.