Rodina

27. srpna 2024 19:40

Ema Bártová

Nevyspání a žádné hlídání! Co vám neřeknou o mateřství mezi čtyřicítkou a padesátkou?

Není těžké narazit na rozhovor s celebritou, která vypráví, jak skvělé je porodit někdy po čtyřicátých narozeninách dítě, protože jí dodává spoustu energie a ona se cítí asi tak o dvacet let mladší. Může to být skvělé, bezpochyby. Ale také pěkně náročné. A o tom už se zase tak nemluví.

Všichni vědí nebo alespoň tuší, že otěhotnět po čtyřicítce je těžší než třeba v pětadvaceti, že hrozí více vrozených vad, že samo těhotenství může být rizikové, že starší matky častěji rodí císařským řezem. Něco se dá zvládnout pomocí medicíny, ale i to má své hranice.

„Umělé oplodnění už dávno není tabu. Ženy si ale často neuvědomují, že pokud k nám přijdou ve 38 letech, nemají už tak velkou zásobu kvalitních vajíček a mohou už mít jiná přidružená onemocnění. Šance na otěhotnění po sedmatřicátém roce věku výrazně klesá,“ upozorňuje lékařka, specialistka na IVF, Kateřina Mrkvová. Řešením, ale ne samospásným a ne pro všechny, může být dárcovství vajíček.

Průměrný věk rodiček v Česku přesáhl podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky jedenatřicet let, což mimo jiné znamená, že se zvyšuje podíl žen, které rodí mezi čtyřicítkou a padesátkou.

Ale všechno může proběhnout zcela bez komplikací, počínaje přirozeným početím, krásným těhotenstvím a hladkým porodem. Jenže tím to nekončí, tím teprve život s dítětem začíná - a je fér přiznat si, že odkládat mateřství do vyššího věku je sice trend, ale že to také má svoje úskalí. Třeba ta následující.

1. Nevyspání je mnohem horší

Tohle si nejspíš dokáže představit i člověk bez malého dítěte. Zatímco ve dvaceti nebyl problém probdít noc či dokonce dvě po sobě, po třicítce to začne bolet. Natož o deset, patnáct let později. Občas se najde dítě, které od narození spí výborně, ale přiznejme si, je to spíše výjimka. Některým trvá měsíce nebo dokonce roky, než se naučí spát celou noc. Pro rodiče to znamená tak velké nevyspání, které může člověka úplně paralyzovat a ztěžovat mu normální fungování doma, ve vztahu nebo v práci.

2. Kila půjdou dolů hůře

Hubnutí po porodu je jako všechno individuální, ale bohužel platí, že se zvyšujícím se věkem to jde hůře - a čeho by se žena v pětadvaceti zbavila prostým pobíháním kolem dítěte, může v pětačtyřiceti znamenat kila navíc už navždy. Navíc kvůli únavě větší než v mládí nezbývá čas na to něco s tím udělat, což by přitom chtělo, ideálně kombinací cvičení ve vyšším tempu a posilování.

Přečtěte si také: Gabriela Lašková je se synem doma. Vybrat třetí jméno pro chlapečka nebylo snadné, říká

3. Hlídání? Zapomeňte

Není to složitá matematika. Pokud máte dítě někdy mezi čtyřicítkou a padesátkou, bude vašim rodičům plus minus sedmdesát a jak děti porostou, budou dále stárnout. Už sice budou mít dostatek volného času, jelikož nebudou chodit do práce, ale rozhodně většinou ne dost energie na to, abyste k nim děti poslali třeba na dva týdny během prázdnin. Nejspíše vám nebudou moci pomáhat ani s různým vyzvedáváním ze školy či přesunem na kroužky.

4. Menopauza na dětském hřišti

Jak ukazuje tato studie, průměrný věk, kdy se české ženy dostávají do menopauzy, činí 51 let. S pozdním mateřstvím to znamená, že budete dost možná zažívat menopauzální návaly horka v době, kdy se bude vaše dítě dožadovat návštěvy dětského hřiště nebo když s ním budete psát první domácí úkoly. A nejde jen o návaly, k menopauze patří i zvýšená únava, náladovost, nespavost.

5. Školní akce aneb zapojte se

Možná nebudete mít díky finančnímu zajištění (díky němu je pozdní mateřství naopak snazší) problém zaplatit dětem hned několik sportovních a uměleckých kroužků a soukromou školu navrch. Ale možná také zjistíte, že vaše skvělá komunitní škola počítá s tím, že se občas aktivně zapojíte a  tu pomůžete vymalovat třídy, tu společně sjedete vodu. A vám se nebude chtít, protože vás bolí kolena, záda a rozhodně nejste stejně výkonní jako rodiče mladší o dvacet let.

6. Puberťák a pořádná jízda

Podařilo se vám proplout úskalími menopauzy a současné výchovy malého dítěte? Mezitím se na obzoru vynoří puberta. Dítě už nebudete vyžadovat tolik aktivit a pozornosti, ale rozhodně by to chtělo, abyste s ním stíhali třeba moderní technologie a trendy - nemusíte se snažit stát se jeho kamarádem, ale je dobré vědět dost o věcech, kterými žije. A vám to už může být skutečně hodně vzdálené. Nemluvě o tom, že výchova teenagera stojí dost energie, pokud ho máte například přimět k nějakým povinnostem, ať už doma nebo ve škole.

Podívejte se, jak zvládají mateřství celebrity:

7. Pozor na sendvič

Nejenže vám nejspíše prarodiče ani z jedné strany nebudou sto nijak pomáhat, dost možná budete muset začít hodně pomáhat vy jim. Sociologové pro to mají i speciální termín "sendvičová generace", obklopená z obou stran těmi, o které je třeba se starat. Čeští sociologové vyčíslili, že se to týká zhruba čtvrtiny lidí.

Náročné je to vždy, ale pokud musíte najednou zvládnout péči o nemocné a ne už tak soběstačné seniory, je to rozhodně snazší s už odrostlejšími dětmi než dejme tomu s malými školáky. Je to o to těžší, že se v této oblasti moc nedostává podpůrných služeb nebo jsou hodně drahé.

Navíc budete muset dost možná řešit i vlastní zdravotní problémy, kterých bude s věkem přibývat.

8. A pořád ta únava

I když starší matka překoná únavu plynoucí z péče o kojence a batole, stejně může s překvapením zjistit, že je unavená vlastně tak nějak pořád. S věkem totiž přirozeně ubývá sil a péče o dítě jich docela dost bere. Může se tak stát, že sice nebudete, na rozdíl od matek mladých, toužit po bujarém nočním životě a neustálém cestování, ale bude vám chybět něco docela jiného. Třeba možnost prospat půl víkendu, jít si jen tak sednout s knížkou do hamaky nebo mít volný večer, v němž byste nemuseli řešit, kde vzít sušené listy na zítřejší výtvarnou výchovu.

Zdroje: www.health.com, www.northwesternmutual.com, www.quora.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 9. 2024

Berani, nenechte se dnes od druhých tlačit. Lidé se sice vyvyšují, ale za jejich slovy se skrývá jen málo. Dávejte si pozor, abyste se nepřepálili. Tento den byste se měli starat o sebe a své potřeby. Podnikněte kroky k tomu, abyste si zajistili to, co chcete. Spojte se s lidmi, které jste nedávno potkali. Tato náhodná setkání mají svůj význam.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.