Celebrity

19. září 2023 14:00

David Laštovka

Jan Skopeček zemřel před oslavou 95. narozenin. S jedinou svou dcerou nevycházel

V pražské Nemocnici Na Bulovce zemřel český herec Jan Skopeček

Od smrti nezapomenutelného českého herce Jana Skopečka, který se před kamerou objevil v téměř tři sta filmech a seriálech, už uplynuly tři roky. Zemřel necelé dva měsíce před svými 95. narozeninami. Jak je plánoval oslavit a čím ho zklamala jeho jediná dcera?

Jan Skopeček měl s manželkou, o šest let starší herečkou Věrou Tichánkovou, jedinou dceru Marii. Ta žije dlouhodobě ve Francii a do Prahy za svými rodiči jezdila jen minimálně. Jak přiznával v rozhovorech, vztahy mezi sebou měli velmi komplikované. V rodině přitom museli překonat obrovskou tragédii, když v pouhých sedmatřiceti letech zemřela jejich vnučka Natálie, která měla nádor na mozku.

Dcera Skopečka nejvíce zklamala tím, že ho proti jeho vůli nechala umístit do domova důchodců. „Uklouzl jsem nešťastně doma, skončil v nemocnici a pak v důchoďáku. Prosil jsem ji, ať se vrátí do Prahy, to ale odmítla a raději mě šoupla tam,“ svěřoval se legendární herec během života redakci webu Prima Ženy.

Zemřel po dvou dnech v nemocnici

V domově důchodců prožil poslední čtyři roky života. Plánoval tam oslavit i své pětadevadesáté narozeniny, které měl 19. září 2020. Svým blízkým vždycky nadiktoval seznam lidí, kolegů z hereckého branže, které rád vídal. Pravidelnými hosty býval režisér Zdeněk Troška, herec Václav Vydra, herečka Kateřina Macháčková, jeho dlouholetý parťák z filmů a seriálu Tři chlapi v chalupě Ladislav Trojan a další kolegové z divadla. Bohužel půlkulatin se už nedožil. Kvůli zdravotním problémům byl převezen do nemocnice Na Bulovce, kde po dvou dnech, 27. července, zemřel.

Jeho dcera se sice pohřbu zúčastnila, na organizaci se ovšem nepodílela. Poté odjela zpátky do Francie a urnu se zpopelněnými ostatky si přiletěla vyzvednout až téměř po roce. Následně v tichosti provedla rozptyl na Bílé skále v Praze. Podle svých slov tak učinila na přání otce.

Jan Skopeček svou ženu Věru Tichánkovou, s níž strávil sedmdesát let, z toho pětašedesát v manželství, přežil o šest let. „Já byl geniální, ona neobyčejně chytrá. Moje žena byla generál, ona velela a já poslouchal. Tak nám to vyhovovalo. Brali jsme se na Staroměstské radnici, svatbu jsme měli komorní. Moc jsme si ji neužili, ani nijak zvlášť neprožívali. Ještě ten den jsme jeli s divadlem na zájezd a čtyři dny nato jsem narukoval na vojnu. Až do slezského Hlučína,“ popisoval herec.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.