Celebrity

18. července 2023 05:30

David Laštovka

Jaroslava Brousková žila s Ladislavem Potměšilem půl století. Herec se kvůli ní rozvedl

Zemřel Ladislav Potměšil

Herečka a dabérka Jaroslava Brousková, dcera Otakara Borouska staršího a sestra Otakara Brouska mladšího, slaví 73. narozeniny. Její životní láskou byl kolega Ladislav Potměšil, s nímž má dva syny. Přitom když se spolu seznámili, on byl ženatý s jinou herečkou.

S o pět let starším hercem Ladislavem Potměšilem by letos v manželství oslavila 50 let. Bohužel už je dva roky vdovou. Potměšil zemřel 12. července roku 2021 ve věku 75 let, příčinou byla rakovina. Seznámili se na konkurzu do filmu Dvě věci pro život. Zatímco on už v té době byl začínající hvězdou, ona ještě studovala DAMU a patřila k nejkrásnějším nadějným herečkám.

„Láďa mě hned napoprvé strašně naštval. Vešla jsem do maskérny a tam seděla hvězda Ladislav Potměšil a hvězda Jorga Kotrbová. Měla jsem ve škole před zkouškou, a tak jsem si hned sedla, otevřela skripta a snažila se něco si opakovat. A Láďa na mě hned: ‚Ale, tady se někdo šprtá!‘ Říkala jsem si: ‚Co si to dovoluje? Co je mu?‘ Prostě si mě dobíral. A to jsme se viděli poprvé,“ zavzpomínala Jaroslava Brousková v rozhovoru pro deník Právo na osudové setkání. Nejvíce ji proslavila role asistentky Zuzany v seriálu Malý pitaval z velkého města nebo postava kadeřnice Magdy ve filmu Ženy v ofsajdu. Představila se rovněž v oblíbeném seriálu TV Prima Cesty domů.

Když se do sebe zamilovali, Potměšil měl rodinu

Jiskra mezi nimi přeskočila v tehdejším Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, dnešním Švandově divadle, kde byl Potměšil od roku 1967 v angažmá. Cesta k jejich lásce ovšem byla trnitá. Ladislav byl v té době ženatý s herečkou Jaroslavou Pokornou, s nímž měl malou dceru. „Se ženou jsme se dohodli na rozchodu a s dcerou Mášou a dnes i jejími dětmi Fanynkou a Honzíkem máme hezké vztahy. Pořád o sobě víme a telefonujeme si každý týden,“ popisoval Potměšil za života v rozhovoru pro deník Právo.

Čtěte také: Smutné vzpomínání na Ladislava Potměšila. Poslední roky života trávil v bolestech

S Brouskovou se brali v roce 1973 a v manželství se jim narodili dva synové. Rok po svatbě Ladislav a o čtyři roky později Jan. Jejich manželství bylo idylické. Jaroslava se starala o rodinu a Ladislavovi vytvářela celý život skvělé zázemí. Recept na láskyplné soužití dvou lidí je podle ní jednoduchý. „Aby si v těch nejvážnějších chvílích, kdy je nutné zdolávat překážky a krize, zachovali smysl pro humor,“ zní její rada.

Manželovi byla oporou do poslední chvíle

Jaroslava byla svému muži velkou oporou i v době, kdy vážně onemocněl. Absolvoval hned tři operace páteře za sebou a v jednu chvíli mu dokonce hrozilo i ochrnutí. Pohyboval se už jenom s obtížemi, za pomoci chodítka a své milované manželky. Jak po jeho smrti vyšlo najevo, onemocněl rakovinou, která postupně napadala jeho kosti. Při náročné léčbě ztratil svůj nezaměnitelný hlas.

Mohlo by vás zajímat: Ilja Racek odmítal léčit rakovinu. Proč bojoval s Jiřinou Švorcovou?

Smutné tajemství podle deníku Blesk odhalil herec a dabér Martin Zahálka, který uvedl, že Potměšil při radioterapii přišel o hlasivky. Jeho verzi potvrdil i další z kolegů Jiří Klem. „S Láďou jsme si často povídali a volali si. Pak už nemohl mluvit, tak jsme komunikovali s jeho ženou Jájou,“ uvedl pro deník Blesk.

Sdílejte článek
Štítky výročí láska manželství narozeniny herečka Ladislav Potměšil Jaroslava Brousková Malý pitaval z velkého města

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.