Celebrity

24. června 2023 05:30

David Laštovka

Ilja Racek přistupoval k rakovině, jako by ji neměl. S Jiřinou Švorcovou byl na nože

Od smrti charismatického herce s uhrančivým pohledem a výrazným hlasem Ilji Racka uplyne pět let, přičemž v roce 2023 by oslavil 93. narozeniny. Jaké bylo soukromí umělce, který patřil k legendám?

Posledních devět let Ilja Racek bojoval s rakovinou prostaty. Přestože trpěl, k nemoci přistupoval tak, jako by žádnou neměl. Léčbu pomocí chemoterapií odmítal. Ve čtvrtek 2. srpna roku 2018 na následky nemoci ve věku 88 let zemřel.

Čtěte také: Máte rakovinu prostaty, slyší ročně 8 tisíc Čechů. Riziko odhalí test z krve

V životě prokázal velkou statečnost. Byl hlasitým odpůrcem totalitního režimu, což se nebál dávat veřejně najevo. Jako jediný člen Divadla na Vinohradech, kde působil v letech 1960 až 1990, odmítl podepsat takzvanou Antichartu. Kvůli svým postojům se často názorově střetával s divadelní kolegyní Jiřinou Švorcovou, která byla přesvědčenou komunistkou.

„Každý večer po představení seděl v klubu vinohradského divadla a pokaždé na ni volal: ‚Pojď sem, Jiřino, řekni mi jednu věc. Kdy už vy zku*vení komunisti půjdete do p*dele? A ona ho tišila, aby ho nikdo neslyšel,“ popsal v knize 1968 očima 50 slavných osobností herec Jiří Krampol.

Herecký kolega Ilji Racka Jiří Krampol promluvil o problémech s ledvinami:

Jako vlk samotář rád utíkal do svého klidu

Rackovi potomci úspěšně pokračují v umělecké tradici. Syn Ilja dlouhé roky působil jako ředitel divadla, vnuk Filip je režisérem. Pravnučka Johana ve svých 12 letech natočila už čtyři celovečerní filmy a čtyři seriály. Objevila se například i v jedné z epizod seriálu Polda. Pravnuk Kryštof, kterému je 16, má na svém kontě tři filmy a tři seriály. Zahrál si dokonce i v Národním divadle v Praze. Společně se oba objevili ve filmu Cena za štěstí nebo jako sourozenci v komedii Bezva ženská na krku.

Ilja byl na ně velmi pyšný a psával jim krásné dopisy. „Byl opravdu rád, protože měl pocit, že předává řemeslo,“ prozradila deníku Blesk matka Rackových pravnoučat Romana. „Byl to takový vlk samotář. Nebyl úplně typ, který by shromažďoval rodinu, ale na Kryštofovu premiéru do Národního divadla přišel. I když pak rád utíkal do svého klidu, byl přece jen starší,“ dodala ještě na adresu nezapomenutelného českého herce.

Mohlo by vás zajímat: Tohle jsou vnuci Šafránkové a Abrháma. A už sbírají filmové ceny

Ilja Racek se před kamerou poprvé objevil v roce 1948 ve filmu Návrat domů, následoval Stříbrný vítr a Touha. V roce 2008 od Herecké asociace obdržel Cenu Thálie za celoživotní dílo. Svůj výrazný hlas uplatnil v dabingu, když namluvil takové velikány, jako byli například Marlon Brando či Gene Hackman.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.