Životní styl

25. srpna 2023 10:30

Komerční sdělení

Je zdravější espresso nebo káva s mlékem?

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a mnoho lidí si ji užívá nejen pro její povzbuzující účinek, ale také pro její výtečnou chuť. Mezi nejoblíbenější kávové varianty patří espresso a káva s mlékem. Oba nápoje mají své jedinečné chuťové charakteristiky, co se týče zdravotních výhod, existuje ale několik faktorů, které stojí za zvážení. Prozradíme vám, zda je některá z variant tou zdravější.

Síla a aroma? To je espresso

Espresso je oblíbeným způsobem, jak začít den. Pro jeho obsah kofeinu je skvělou variantou, jak dodat tělu rychlý pocit povzbuzení a energie. Espresso je ale základem většiny kávových nápojů, a tak je množství kofeinu v různých variantách kávy vždy stejný – jedno espresso obsahuje zhruba 77 mg kofeinu, přičemž je dobré jeho zkonzumované množství denně udržet do hodnoty 300 mg. Z hlediska zdraví může být espresso skvělou volbou pro ty, jež chtějí omezit příjem kalorií a tuků, jelikož jde o nápoj bez přidaného mléka nebo sladkých sirupů či cukru. Stejně jako při pití jakékoliv jiné kávy, i zde je nutné dbát na dostatečný pitný režim. Po pití kávy si tak vždy dopřejte i sklenici čisté vody.

Káva s mlékem: Vyvážená chuť a větší objem

Káva s mlékem, jako je třeba cappuccino, latte nebo macchiato, je kombinací espressa a různě vyšlehaného a ohřátého mléka. Tyto varianty nabízí větší jemnost, a to právě díky přidanému mléku, které může zmírnit intenzivní chuť kávy. Mléko přidává nápoji i na objemu, čímž se zvětšuje celková porce. Kávu si tak můžete vychutnat o něco déle. Co se týká aroma i chuti, káva s mlékem může být vhodná pro ty, jež preferují méně intenzivní pocit z pití kávy. Ze zdravotního hlediska pak může mléko dodat tělu vápník a vitamíny. To je obvykle pozitivní zprávou pro zdraví kostí. Na druhé straně přidání mléka zvyšuje kalorickou hodnotu nápoje a může působit problémy těm, kteří trpí intolerancí laktózy. Pokud však zvolíte alternativní rostlinná mléka, můžete se těmto potížím vyhnout.

Rozdíly v kaloriích a živinách

Co se týče kalorií a živin, espresso obvykle obsahuje méně kalorií než káva s mlékem. Přidání mléka a případně sirupů ale může zvýšit kalorický obsah nápoje. Mléko tělu přináší bílkoviny, vápník a další živiny, ale také tuk a cukr. Otázka, zda je zdravější espresso, nebo káva s mlékem, tak nemá jednoznačnou odpověď. To, pro co se nakonec rozhodnete, záleží především na vaší chuti. Pokud jde o obsah kalorií, espresso je obecně bezpečnou volbou, pokud ho neobohatíte o přílišné množství mléka a cukru. Zatímco někteří z nás si nedokáží představit vypít kávy bez mléka, jiní si oblíbili hořkou chuť samotného espressa, ke které se vždy rádi vrací.

Čemu dát přednost?

Výběr mezi espressem a kávou s mlékem závisí na osobních chutích. Pokud preferujete silnější chuť kávy a rychlý nástup energie, espresso může pro vás může být tou nejlepší volbou. Pokud hledáte mírnější chuťový zážitek a chcete si dopřát i živiny z mléka, káva s mlékem je pro vás možná vhodnější variantou.

Důležité je také pamatovat na zdravou míru. Klíčem ke zdravému pití kávy je uvědomění, že bez ohledu na to, zda si vyberete espresso nebo kávu s mlékem, je nutné dbát na to, abyste si svůj šálek kávy vychutnali bez stresu z toho, že děláte něco špatně. Káva je totiž skvělým pomocníkem, jak si užít svou chvíli pohody.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.