Jedinečné disneyovky na Prima MAX. Užijte si příběhy, ve kterých se splní každé přání

Mulan, Kráska a zvíře i královna všeho zlého Zloba. K oslavám 100. narozenin Disney nabídne tvůrce pohádek nové hrané verze oblíbených příběhů. Užijte si tento kouzelný dárek od 29. října každou neděli na filmovém kanálu Prima MAX!

Když bratři Walt a Roy Disney zakládali 16. října 1923 svou společnost Disney Brothers Studio, nejspíš je ani ve snu nenapadlo, že i po sto letech půjde o jednu z celosvětově nejznámějších značek, která bude produkovat filmy téměř jako na běžícím pásu. A už vůbec ne, že některé z nich budou tak oblíbené až kultovní, že se po animované verzi dočkají i zcela nové verze hrané. Přesto se to podařilo už 21 snímkům – a hned další by do kin měly přijít v následujícím roce  – hraný remake legendární Sněhurky, prequel na „hraného“ Lvího krále s názvem Mufasa: Lví král a pokračování V hlavě.

Disney na Prima MAX

Mulan – 29. října ve 20:00

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… A hrdého otce.

Animovaná verze příběhu neohrožené bojovnice šla do kin v roce 1998, její hraná verze o 22 let později. V obou z nich nazpívala ústřední píseň populární zpěvačka Christina Aguilera. Hraná verze obsahuje tolik akčních scén, že pro ni museli být najati nejlepší kaskadéři ze zemí po celém světě. Představitelka Mulan, herečka Liu Yifei, téměř všechny bitevní scény, jízdu na koni i boj s mečem zvládla sama. Bojových sekvencí je ve filmu tolik, že si jako první Disneyho titul v historii vysloužil v amerických kinech doporučení o minimálním věku návštěvníků, a to až od 13 let. Největším rozdílem mezi oběma filmy je bezpochyby postava dráčka Mushu – po reakcích čínských diváků na animovanou verzi, která se setkala s nevolí, se v hraném filmu vůbec neobjevila.

Kráska a zvíře – 5. listopadu ve 20:00

Belle je krásná, bystrá a nezávislá mladá dívka, která žije s otcem v malé vesničce. S jejími dalšími obyvateli si příliš nerozumí a všichni místní ji považují tak trochu za podivínku. Proto tráví dívka většinu času ponořená v knižních příbězích. Zájem, ovšem až přílišný, o Belle jeví pouze místní sebestředný lovec Gaston. Jeho nadbíhání jí však nijak neimponuje, a tak ho vytrvale odmítá. Když se z obchodní cesty domů vrátí jen kůň, zatímco otec Belle se pohřešuje, vydává se dívka na cestu za dobrodružstvím, která ji zavede až do zámku, na kterém ji uvězní děsivé zvíře. Navzdory strachu se spřátelí se zakletým zámeckým služebnictvem a uvědomí si, že se pod obludným zvířecím zevnějškem ukrývá vlídná duše skutečného prince.

Kráska a zvíře z roku 2017 je první hranou adaptací snímku, který byl původně natočen v rámci takzvané Disney renesance – původní animovaná verze šla do kin v roce 1991. Do podoby postavy Belle ve filmu hodně zasáhla představitelka hlavní role. Herečka Emma Watson, známá především rolí Hermiony ve filmech o Harry Potterovi, například odmítla nosit během natáčení korzety a vydobyla si i pohodlnější boty, které dle jejího názoru k postavě více sedí (Belle ve filmu i jezdí na koni nebo běhá). Fanouškům animované verze filmu pak jistě neunikne, že i v novější hrané verzi nadaboval postavu mluvících hodin Cogswortha Pavel Šrom.

Čtěte také: Emma Watson prozradila detaily o „incestní“ scéně v Potterovi

Popelka – 12. listopadu ve 20:00

Přesně po 65 letech se své hrané verze dočkala i legendární Popelka (animovaná vyšla v roce 1950, hraná v roce 2015). Režie ikonického příběhu, který pro českého diváky sice postrádá tři oříšky, zato však má vílu kmotřičku, myšky a dýni, se ujal uznávaný režisér a herec Sir Kenneth Branagh. Fanoušci i odborníci ocenili na filmu především kostýmy – dosáhl díky nim i na nominaci na Oscara. Jen Popelčiny modré plesové šaty navrhoval tým dvaceti lidí a vyrobit je musel hned v osmi různých verzích a délkách, aby v nich herečka Lily James mohla tančit, běhat i majestátně vcházet do sálu.

Děj snímku sleduje osudy mladé Elky, jejíž otec, kupec, se po smrti dívčiny matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží k maceše a jejím dvěma dcerám Anastázii a Drizele chovat vstřícně a dělá všechno pro to, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, zjistí, že je vydána na milost nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, jimž je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své maminky, aby vždy byla „odvážná a laskavá“. Nehodlá propadnout zoufalství ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem. Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně roztrhá Elčiny šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička, která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní.

Zloba – Královna černé magie – 19. listopadu ve 20:00

Pohádková fantasy Zloba – Královna černé magie vypráví dosud nezpracovaný příběh legendární zlé královny z klasického snímku Šípková Růženka a seznamuje diváky s její zradou, která nakonec způsobila, že se její kdysi čisté srdce proměnilo v kámen. Královna Zloba, hnaná touhou po pomstě a urputnou snahou udržet si trůn, uvrhne na novorozenou dcerku lidského krále Auroru krutou kletbu. Jak princezna roste, ocitá se přímo v samém středu narůstajícího konfliktu mezi lesním královstvím, které si zamilovala, a lidským královstvím, ze kterého pochází. Zloba si uvědomuje, že princezna může být klíčem k míru mezi oběma říšemi, a je tak nucena k činům, které oba světy navždy změní.

Zpracování ze zcela jiného úhlu pohledu nabídl Disney v hrané verzi k 55. výročí klasické Šípkové Růženky. Role zlé královny se chopila Angelina Jolie a oproti přání marketingového týmu trvala na tom, že děsivě bude vypadat i na plakátech k filmu. Její maska byla dokonce tak přesvědčivá, že role malé Aurory ve filmu se musela zhostit dcera herečky – Vivienne Jolie-Pitt. Všechny ostatní děti, které filmaři zkoušeli, se totiž Angeliny v kostýmu příliš bály. Jde o vůbec první film Disneyho, kde je hlavní postava záporná.

Zloba – Královna všeho zlého – 26. listopadu ve 20:00

Uplynulo pět let. Královna černé magie Zloba žije spokojeně na čarovných Blatech a její kmotřenka Růženka dospívá. Jejich vzájemný vztah, který se zrodil ze zrady a pomsty, rozkvetl a zkošatěl. Nicméně nenávist mezi lidmi a kouzelnými bytostmi nezmizela. Svatba mezi princem Filipem z království Ulstead a Růženkou ze sousedních Blat je důvodem k radosti a mnozí doufají ve spojenectví mezi znesvářenými světy. Avšak nečekaný zvrat událostí a setkání s novými mocnými spojenci dostane Růženku a Zlobu na opačné strany války, která podrobí jejich rodinná pouta náročné zkoušce.

Více k tématu: Bizarní výchova dětí Pitta a Jolie: Z rodiny utíkaly zděšené chůvy

K 60. výročí původní Šípkové Růženky se pak filmové zpracování příběhu zlé královny dočkalo i pokračování. Šlo hned o čtvrtou hranou adaptaci svých filmů, kterou Disney v roce 2019 uvedl (další byli Aladdin, Lví král a Lady a Tramp).


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.