Celebrity

21. července 2023 09:59

David Laštovka

Jiří Grossmann si vynutil poslední představení. Na jevišti se objevil jen díky injekcím

Jiří Grossmann, nezapomenutelný textař, zpěvák, humorista a hudebník spojený s Miloslavem Šimkem a divadlem Semafor by oslavil 82. narozeniny. Jeho život vyhasl předčasně, v pouhých 30 letech, kdy se nacházel na vrcholu slávy. Odešel jako muž, který do poslední chvíle rozdával smích a radost.

Se zdravotními problémy všestranně talentovaný umělec Jiří Grossmann bojoval celý život. Už jako dítě trpěl dušností a býval velmi často nemocný. Když narukoval na vojnu, lékaři mu diagnostikovali vážné nádorové onemocnění mízních uzlin, takzvanou Hodgkinovu chorobu, kvůli níž byl okamžitě propuštěn do civilu.

Jeho mladé tělo náročnou léčbu zvládlo a po několika letech se uzdravil. Cítil velkou úlevu a naplno a s ohromnou chutí se vrhl do práce. S Jiřím Brabcem založil skupinu Country Beat Jiřího Brabce. Pro kapelu napsal spoustu hitů, které zpíval Pavel Bobek či Naďa Urbánková. Poté vytvořil komediální dvojici s Miloslavem Šimkem, s nímž v roce 1967 nastoupili do divadla Semafor. Jejich pásmo scének, písniček a povídek se stalo nezapomenutelným.

Věděl, že umírá, o nemoci nikomu neřekl

Bylo mu 28 let a nacházel se na vrcholu slávy, když se dozvěděl krutou zprávu. Lékaři mu oznámili, že se nemoc znovu vrátila. O tom, co prožívá, vědělo jen pár vyvolených, před ostatními vše tajil. Nechtěl, aby ho někdo litoval. Od lékařů ovšem vyžadoval naprostou upřímnost, proto věděl, že mu moc času nezbývá.

Čtěte také: František Nedvěd stihl oslavit zlatou svatbu a usmířit se s bratrem. Plánů měl více

Místo dopisu na rozloučenou, napsal velmi dojemný písňový text. Jednalo se o osobní zpověď, v níž popsal vše, co cítí. Skladba s názvem Závidím, kterou nazpívala Naďa Urbánková, se stala jeho životním dílem.

„Nikdo jsme netušili, že je smrtelně nemocný. Jirka nám o své nemoci nic neřekl. Tajil to. Nemoc pokračovala rychle. Trávil hodně času v nemocnici a pár týdnů před smrtí si přál vystoupit. Na ten den nikdy nezapomenu. Lékaři ho opíchali injekcemi a přivezli ho do divadla. Spatřila jsem kostru potaženou kůží. Obložili jsme ho polštáři a odvezli ho na jeviště. Jak my herci, tak i diváci věděli, že to je představení pro něj. Jirka se chtěl evidentně rozloučit. Bylo to příšerně smutné,“ popsala v rozhovoru pro Český rozhlas Naďa Urbánková.

Mohlo by vás zajímat: Lékaři mi diagnostikovali rakovinu a já díky ní našla lásku

Jiří Grossmann zemřel 5. prosince roku 1971, bylo mu pouhých 30 let. Byl to bolestivý den i pro jeho parťáka Miloslava Šimka. Ten se začal obávat, že dopadne stejně jako jeho kolega. Právě strašák v podobě Grossmannova brzkého skonu začal Šimka děsit. „Profesor, který mu bral kostní dřeň, mu ještě říkal: ‚Takhle jsem, pane Šimku, tady kdysi odebíral kostní dřeň panu Grossmannovi.‘ A laborantka mu projížděla kostní skelet se slovy: ‚Stejně jsem kdysi rentgenovala pana Grossmanna,‘“ cituje slova vdovy Magdaleny Šimkové web Blesk.cz.

Šimek se nakonec dožil vyššího věku než jeho kamarád, odešel v 63 letech. „Přestože měl Slávek bolesti, nedával je vůbec znát. Dokonce ani v těžkých chvílích neztrácel optimismus a snažil se nás rozptýlit nějakou srandou. I v nemocnici vždycky stačil říct ještě nějaký fór, i když mu bylo strašně zle,“ dodala Magdalena Šimková.

Stejná choroba se v roce 2019 stala osudnou také Karlu Gottovi. Podívejte se na vzpomínkové video:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.