Celebrity

9. ledna 2024 16:29

David Laštovka

Jiří Růžička čelil pokusu o vraždu, zemřel předčasně. Matka Helena mu dohazovala role

Style - Růžičková

Nepřehlédnutelný herec Jiří Růžička, kterého nejvíce proslavila role tlustého Josefa v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno..., se dožil pouhých 43 let. 8. ledna jsme si připomněli jeho nedožité 68. narozeniny. Jaké bylo jeho soukromí?

Herec Jiří Růžička se během svého krátkého života stačil oženit třikrát, ale každé manželství skončilo rozvodem. Měl dvě dcery, Lucii a Kamilu, ani s jednou se ovšem nevídal. Tradovalo se, že za jeho rozchody tak trochu mohla jeho matka, slavná herečka Helena Růžičková, která vůči němu byla až nepatřičně majetnická a chtěla ho mít pouze pro sebe.

Díky ní se dostal i ke své nejslavnější roli, tlustého Josefa v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno... „Helenka mi tenkrát řekla: ‚Dej mu tam prosím tě nějakou roli, ať ho mám pod dohledem.' A tak se také stalo,“ prozradil pro web Prima Ženy režisér Zdeněk Troška.

Živil se jako prodavač

Když se Jiří Růžička narodil, trpěl podvýživou a maminka Helena se obávala, že kvůli tomu zemře. Možná i proto velmi pečlivě dbala na to, aby neustále jedl. Jiří postupem let začal na váze přibírat, bohužel až příliš. Na jeho zdraví se podepsala nejen enormní chuť k jídlu, ale také fyziognomická porucha. K obědu dokázal sníst trojnásobnou porci a k tomu vypít i dvacet kokakolových nápojů. Ze své tloušťky si hlavu nedělal. Jeho životní motto znělo: Po mně potopa.

Pokoušel se dostat na konzervatoř, tam ale nebyl přijat. Vystudoval střední ekonomickou školu a krátce se živil jako prodavač.

Zdravotní sestra se ho pokoušela zabít

Když mu bylo čtyřicet let a vážil 312 kg, zkolaboval doma na záchodě. Záchranáři, kteří pro něj přijeli, ho kvůli jeho korpulentní postavě nemohli dostat do sanitky. Nakonec pro něj musela přijet dodávka, do které ho soukalo osm lidí. Byl dopraven do nemocnice, kde byl jeho zdravotní stav stabilizován. Od té doby to ale s jeho zdravím šlo z kopce.

Prodělal mozkovou mrtvici, infarkt, začaly mu selhávat ledviny a játra. Nakonec skončil v nemocnici v Plzni, kde se ho jedna ze zdravotních sester pokoušela zabít. „On měl tehdy udělanou tracheostomii, díru v krku, nemohl mluvit a když jsme ho přijeli navštívit, dorozumíval se s námi tak, že všechno psal na papír. Napsal nám, že za ním v noci chodí jedna zdravotní sestra a cpe mu buničinu do hadiček, které přiváděly kyslík a potřebné léky. Prý to dělala proto, že jsem kandidovala za komunisty do Senátu a říkala mu, že její rodiče trpěli a umírali v komunistickém lágru. A že když jeho máma za ně kandiduje, že chcípne taky,“ líčila během života Helena Růžičková pro deník Blesk.

Nejvíce jim pomohla Dagmar Havlová

Okamžitě Jiřího nechali převézt do jiné nemocnice. Vzhledem k tomu, že ho personál neuzvedl, denně ho chodilo obracet šest hasičů, kterým za to dávala tisíc korun. Poslední roky života se Jiří bez pomoci druhých neobešel. Několik měsíců byl doma, kde se o něj staraly pečovatelky.

Čtěte také: Helena Růžičková si vlastní smrt předpověděla na den přesně

„Nejvíce nám tehdy pomohla Dáša Havlová. Nemusela to dělat, nikdy jsme se zvláštně nepřátelily, ale měly jsme se vždy rády. Ona už tehdy jako paní prezidentová zavolala a řekla: Helenko, slyšela jsem, co vás postihlo, co pro vás můžu udělat? Když jsem se jen zmínila, že by Jirka potřeboval speciální polohovací postel s kyslíkem, ona to za pár dní zařídila a nechala ji ze zahraničí dovézt. Každý týden volala, ptala se, jak na tom Jirka je. Bylo to od ní neskutečné,“ popisovala Růžičková, kterou si můžete připomenout v úvodním videu.

Jiří zemřel 20. února 1999 v pražské Thomayerově nemocnice. Příčinou bylo celkové selhání organismu. Pohřeb si nepřál. Chtěl, aby jeho popel byl rozptýlen na místě, které měl rád.

Zdeněk Troška už s filmováním skončil a užívá si důchodu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.