Celebrity

6. září 2024 18:00

David Laštovka

Jiří Sovák měl opilý srazit chodce. Svého jediného syna za tentýž prohřešek vydědil

Legendární herec Jiří Sovák, rodným jménem Schmitzer, od jehož smrti 6. září uplynulo 24 let, se během života oženil třikrát. Měl jediného syna Jiřího Schmitzera, který se stal rovněž uznávaným hercem. Jejich vztah byl ovšem komplikovaný a skončil velmi hořce. Sovák svého jediného potomka vydědil.

Syn Jiří se Sovákovi narodil v prvním manželství. První rozkol mezi nimi nastal v době, kdy Sovák kvůli jiné ženě opustil rodinu. Schmitzerovi v té době bylo jedenáct let a dlouho mu to měl za zlé. Cestu si k sobě našli, až když začal studovat DAMU.

Čtěte také: Jiří Sovák manželku poznal na hřbitově. Flámovat uměl, odešel a vrátil se za čtyři dny

Společně si zahráli ve dvou slavných snímcích. V komedii Marečku, podejte mi pero, kde Schmitzer hrál Sovákovi syna, a v seriálu Chalupáři pro změnu ztvárnil postavu jeho vnuka. Sovák se tehdy dokonce u režisérů přimlouval, aby jeho synovi dali před kamerou šanci. „Byl to Sovák, který mě poprosil, abych dal jeho klukovi roli. A tak jsem to udělal a byl skvělý,“ vzpomínal v dokumentu o natáčení seriálu Chalupáři režisér František Filip.

Když Schmitzer skončil ve vězení, vydědil ho

Před kamerou působili jako sehraná dvojice, v osobní rovině to mezi nimi skřípalo. Vše vyvrcholilo nešťastnou událostí, ke které došlo krátce po natáčení zmíněné komedie Marečku, podejte mi pero! Schmitzer si po jednom divadelním představení vypil s kolegy skleničku, usedl za volant a během jízdy srazil chodce, který zemřel. Za to byl odsouzen ke třem letům vězení, což mu Sovák nedokázal odpustit. Zřekl se ho, vydědil a až do konce života už s ním nepromluvil. V kontaktu nebyl ani s jeho manželkou Irenou a dětmi, Jiřím a Kristýnou, tedy svými vnoučaty. Když 6. září ve věku 79 let zemřel, Schmitzer mu nepřišel ani na pohřeb.

Sovák podle archivu StB v opilosti za volantem usmrtil člověka

Smutnou ironií osudu však je, že Sovákovi se v minulosti mělo stát totéž. Jak s odstupem let vyšlo ze svazků bezpečnostních složek najevo, umělec měl podle spisu 4. ledna roku 1971 v Mníšku pod Brdy poblíž restaurace srazit chodce a od nehody ujet, aniž by zraněnému poskytl pomoc. Ten ještě ten večer v nemocnici zemřel. Sovák měl v inkriminované době v krvi kolem 0,86 až 1,76 promile alkoholu. Jak vyplývá z Archivu bezpečnostních složek, k soudu ani nedošlo a hvězdný herec, na rozdíl od svého syna, vyvázl bez trestu.

Čtěte také: České celebrity, které skončily ve vězení. Kdo zabil člověka, kdo přepadl benzinku?

Jiří Sovák měl velmi dobré vztahy s Jiřinou Bohdalovou, která prozradila, proč skončila s dabingem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.