Celebrity

2. května 2022 14:50

Josef Šťastna

Josef Somr oslavil 88 let a stáhl se do ústraní. Už se mnou nic není, říká

Legendární český herec Josef Somr měl v polovině dubna 88. narozeniny. Skromný muž s velkým srdcem a citlivou povahou je slavil bez zájmu o velkou společnost. Sám říká, že se stáhl do ústraní a pracovní nabídky odmítá.

Filmoví fanoušci si mohou geniální herectví Josefa Somra připomínat například ve filmu Ostře sledované vlaky (1966), v komedii Jak svět přichází o básníky (1982) či ve snímku Slavnosti sněženek (1983). Bohužel se zdá, že novou roli do své filmografie nepřidá, stáhl se totiž do ústraní a vyhovuje mu to tak.

Sám o sobě říká, že životní rytmus mu hodně zpomalila koronavirová epidemie. Herec si naordinoval dobrovolnou karanténu a mezi kamarády a kolegy se objevoval opravdu jen sporadicky. Obával se toho, aby se nenakazil nebezpečným virem, protože v minulosti už několikrát skončil v nemocnici kvůli potížím s plícemi.

„Jste hodní, že jste si vzpomněli. Se mnou ale už nic není. Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech,“ sdělil redaktorům Blesku, kteří Josefa Somra oslovili v souvislosti s jeho životním výročím.

„Jsem už schránky zchátralé. Lepší už to nebude. S tím stářím jsem se ale už dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce,“ svěřil se herec, který proslul svou dobráckou povahou a laskavým humorem na place i v soukromí. Poslední jeho filmovou rolí je profesor Ječmen ve filmu Jak básníci čekají na zázrak z roku 2016. Dnes už se vynikající herec neobjevuje ani na divadelních prknech.

Podívejte se na starší upoutávku ke komedii, ve které Somr hraje profesora Ječmena:

Josef Somr se narodil v jihomoravském Vracově a vystudoval gymnázium v Kyjově. V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, v srpnu roku 1978 přešel do činohry pražského Národního divadla. Zde působil až do roku 2001.

V témže roce získal Cenu Thálie za hlavní roli v představení The Gin Game. V roce 2014 mu byla udělena Cena Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Josef Somr je také držitelem Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

Jeho dlouholetou partnerkou byla herečka Zuzana Šavrdová. Ta v roce 2011 zemřela. O rok později se Somr oženil. Manželky si velmi vážil, své i její soukromí vždy velmi střežil. K oltáři se vydal až ve svých 78 letech a neměl potřebu veřejnosti sdělovat podrobnosti. „Ano, oženil jsem se, bylo to letos na jaře. A více vám nepovím, protože se nerad bavím o svém soukromí,“ odpověděl v roce 2012 na dotaz Blesku, když ho fotografové zastihli s novou ženou v Karlových Varech během filmového festivalu.

Jednou z osudových žen Josefa Somra ale byla i Evelyna Steimarová (76). S ní to vypadalo na svatbu, mladá herečka však podlehla kouzlu Bolka Polívky (72), což Somr roky těžce nesl.

„Pepa Somr mi to dlouho neodpustil, půlka kolegů se mnou nemluvila a já jsem se jim ani nedivila. Jenže láska má hodně podob a tahle byla jako smršť. Život se mnou zacloumal – jako občas s každým. Zůstali jsme spolu, za rok jsem měla Aničku,“ popsala Steimarová pro Deník.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.