Celebrity

16. prosince 2023 06:30

David Laštovka

Karel Svoboda od začátku manželství vyplácel Vendule sto tisíc měsíčně, tvrdí jeho syn

Kniha o Karlu Svobodovi

Hudební skladatel Karel Svoboda by 19. prosince oslavil 85. narozeniny. U této příležitosti jeho prvorozený syn Petr, který se mu narodil v prvním manželství s manekýnkou Hanou Bohatovou, napsal knihu, v níž popsal zákulisí ze života slavného otce. Na jeho druhé ženě Vendule nenechal nit suchou.

Manželství Karla Svobody a jeho druhé, o 34 let mladší ženy Venduly, mělo podle skladatelova syna Petra k idylce hodně daleko. Už když si ji jeho otec bral, byl prý velmi ostražitý. „Karel s Vendulou uzavřel poměrně pragmatickou předmanželskou smlouvu. Bude jí platit sto tisíc měsíčně, a ona nezíská nárok na společné jmění manželů a dědit nebude více než děti z prvního manželství. Je dobré připomenout, že se píše rok 1995 a sto tisíc je opravdu pěkný balík. Karel je sice emotivní umělec, ale má kolem sebe dost dobrých právníků, aby si byl vědom toho, co všechno může nastat, a stále si ještě zachovává určitý zdravý rozum, co se týče podstatně mladší partnerky,“ uvádí Petr v knize Karel Svoboda - Žít.

Po narození dcery koupil nemovitost u moře

Svěží vítr do jejich vztahu přineslo narození dcery Klára, která přišla na svět začátkem ledna roku 1996. A také u Ladislava Štaidla, souseda Karla Svobody, v té době došlo k výrazné životní změně. „Láďa Štaidl opouští svou ženu Annu a začíná žít s Ivetou Bartošovou, která mu porodila syna Artura. Vendula s Ivetou se skamarádí a občas spolu vyrážejí do fitka. Malá Klárka si na slunné terase hraje s malým Arturem a program ‚dělej si vnouče sám' je v plném proudu,“ píše v knize Petr. V té době byl jeho otec šťastný. „Malá Klárka roste jako z vody a naplňuje Karlův a Vendulin život radostí. Karel kupuje nemovitost na francouzské Riviéře a stěhuje do ní své oblíbené starožitnosti i klavír. Zde bude komponovat a trávit čas s Vendulou a malou Klárkou ve vesnici s výhledem na Středozemní moře,“ popisuje skladatelův syn.

Když Klárka zemřela, zasadil ji před domem smuteční břízku

Klárka se dožila pouhých čtyř let, když podlehla zákeřné leukémii. Karel i Vendula byli zdrceni. Každý se s tím vyrovnával po svém. „Když Klárka zemřela zasadil Karel před domem Klárce smuteční břízku, její růst mu bude připomínat, jak dlouho od tragédie uplynulo,“ uvádí v knize Svobodův syn.

V roce 2005 se Karlovi a Vendule narodil syn Jakub. Oba byli nesmírně šťastní, ale napětí v manželství podle Petra Svobody nadále přetrvávalo. „Karel je opět pyšným tátou a o synka se rád stará. Nemá však až tolik na výběr. Vendula, která suše prohlásí, že má konečně dědice, opět chování vůči Karlovi radikálně přitvrzuje. Pomalu, ale jistě tráví více a více času mimo dům a Karel je na nervy, když se o malého Kubu stará - v jeho očích až příliš často - rodinná chůva. Ještě těžším oříškem je fakt, že Vendula Karla přestává respektovat. Toto se stává zásadním zlomem, bodem, kde se plně projeví nejen věkový, ale i povahový a intelektuální rozdíl obou manželů,“ píše Petr v knize.

Vendula Pizingerová (dříve Svobodová) byla hostem pořadu Povídej:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.