Celebrity

4. prosince 2023 13:30

David Laštovka

Karel Svoboda chtěl Vendulu vydědit. Hodně štěstí a promiň, řekl synovi před smrtí

Karel Svoboda

Legendární český hudební skladatel Karel Svoboda by v prosinci oslavil 85. narozeniny. Jeho prvorozený syn Petr o něm při této příležitosti napsal velmi třaskavou knihu. V ní mimo jiné odhalil, proč otec spáchal sebevraždu a co zaznělo v jejich posledním rozhovoru.

Karla Svobodu na sklonku života podle syna Petra trápilo několik věcí. Jednak krize v manželství s Vendulou, nyní Pizingerovou, která trávila více času mimo domov, a rovněž ho tížilo stáří. „Fyzické nedostatečnosti, které stáří přináší, jsou pro něj otravné a skličující. Má nezvykle málo energie, nemůže se soustředit, špatně spí a k tomu ten neustálý konflikt s manželkou. Je rozhodnutý se rozvést. Již nemůže ve vztahu pokračovat,“ popisuje Petr v knize. Svého otce se snažil ujistit, že společně situaci zvládnou. Přemlouval ho, aby spolu odletěli na delší dovolenou, aby přišel na jiné myšlenky. To však Karel odmítl.

Svoboda před smrtí řešil finanční vypořádání

Čím dál častěji se prý zabýval otázkou finančního vypořádání po jeho smrti. Měl totiž starost o zabezpečení svých dětí. „Doma mezi čtyřma očima na Karla padají chmury. Co bude po jeho smrti se sbírkou obrazů? Co s majetkem? Jak to má v závěti rozdělit?“ uvádí syn.

Jak přiznal, tehdy si neuvědomoval závažnost otcových otázek. A věci kolem dědictví se snažil odlehčit. Tátu prý ujistil, že se tím rozhodně nemusí trápit a že si dědictví mezi sebou pilkou rozřežou, čemuž se prý oba nakonec zasmáli.

Zvažoval dva plány: rozvod, nebo smrt

Jak se však ukázalo, Karel Svoboda se pochybností nezbavil a v hlavě měl dál řadu otazníků. Před smrtí učinil několik opatření. „Karel již delší dobu zvažuje ve skutečnosti dva plány, první je válečný plán rozvodu a druhý je dobrovolný odchod ze světa. Jeho vztah s Vendulou se dostal na bod mrazu. Rozhoduje se napsat závěť, kde Vendulu doslova vydědí. Karel tráví mnoho času u notářky a rozděluje mince a starožitnosti... a vedle toho samozřejmě hovoří o tom, co ho trápí. Je to něco mezi závětí a psychoterapií. Dokumenty jsou sepsané a už je zbývá jen podepsat. Teď je čas stáhnout akcie na doručitele z firemního sejfu zpět do Jevan. Akcie jsou od jeho domu na pražských Vinohradech. Karel se pro ně jedno odpoledne zastaví a poté je bezpečně uzamkne v trezoru v Jevanech,“ líčí v knize syn Petr, který v té době pracoval na Slovensku, kde se stal uměleckým šéfem festivalu a cestoval po celé Evropě.

Čtěte také: Přemek Podlaha vydědil syna. Svůj majetek odhadl na desítky milionů korun

Na poslední telefonát s tatínkem nikdy nezapomene. „Karel volá. Ahoj, tati, ahoj, synku, promiň, že tě ruším. Ne, nerušíš, už jsem z kina venku. Holandsko je báječné, musíme sem někdy spolu... Určitě, pojedeme tam spolu, no promiň, omlouvám se ti... Proč se mi stále omlouváš? Opravdu jsi mě nevyrušil, tati, vracím se za pár dní, brzy se uvidíme. Dobře, tak ahoj, hodně štěstí, synku, a promiň...,“ popisuje Petr jejich poslední hovor.

Sebevraždu dva dny odkládal

Hudební skladatel své rozhodnutí opustit dobrovolně tento svět podle syna dva dny odkládal. „Jak to udělá, je jasné, vlastní přece několik zbraní. Jeho láska ke střelbě a síle ho k této formě jaksi předurčuje. Kolikrát již slyšel, že takto odcházejí jen ti nejsilnější? A on je silný, silný natolik, že dokáže říct sbohem svým vlastním rozhodnutím,“ zmiňuje Petr.

Mohlo by vás zajímat: Vlastimil Brodský měl sebevraždu promyšlenou. Dcera Tereza prozradila, čeho se bál

Poslední kapkou pro jeho otce byl údajně Vendulin odjezd na školení. „A Karel si přece bral novou ženu, aby se o něj starala. A taky o jejich dítě. Další nesmyslná hádka po telefonu ho jenom zbytečně vyčerpá. Rozkope starožitný stolek, nikdy předtím to neudělal. Stolek po čase zase pečlivě sesbírá do igelitového pytle. Dá ho ještě opravit? Jde se projít po Jevanech. V obchůdku a nedaleké pizzerii navenek šíří dobrou náladu a vtipkuje, vždy uměl nasadit pokerovou tvář, vevnitř však prožívá peklo. Vrací se mu jedna z jeho myšlenek. Nebe, peklo a ráj jsou všechny na zemi. Vše je zde a toto je očistec. On se již nemá sílu prát, nemá sílu vzdorovat. Donese domů nákup, dá kočce smetanu, vezme malý revolver a jde před dům, přece by neušpinil krásný interiér. Zima se mu zahryzává pod nehty, sleduje, jak slunce hladí sníh na větvích smuteční břízky, ten strom zasadil před sedmi lety, když mu zemřela dcera (dcera Klára podlehla ve čtyřech letech leukémii, pozn. red.), ty větvě jsou poslední obraz, který vidí, musí na druhý břeh, za Klárkou, za Šiškou. Přikládá si hlaveň ke spánku a mačká spoušť,“ popisuje v knize syn Petr.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.