Celebrity

3. června 2023 13:00

Tomáš Durčák

Tajemství Morgana Freemana. Vášnivý pilot a včelař zažil i vězení a má paralyzovanou ruku

Jeho nezaměnitelný, hluboký hlas dodnes přitahuje diváky k obrazovkám, stejně jako jeho neméně ikonické role. Letos v červnu slaví legendární herec Morgan Freeman krásných 85 let, což je více než vhodná příležitost k tomu, podívat se na mimořádně barvitý život, který doposud prožil. Kromě astronomických vrcholů v něm nechyběly ani bolestivé pády. Následujících 7 skutečností o tomto dvakrát rozvedeném čtyřnásobném otci pravděpodobně nevíte.

1. První hereckou roli dostal povinně jako trest

Poprvé na sebe Freeman doopravdy herecky upozornil jako dvanáctiletý, když mu učitelka angličtiny za trest uložila povinnou roli ve školním divadle. Vysloužil si ji vyrušováním v hodině, konkrétně poněkud nepovedenou snahou zaujmout jednu dívku ve třídě, která se mu líbila. Při té jí totiž sebral židli zrovna ve chvíli, kdy si chtěla sednout na své místo. Malý Morgan dostal pořádně vyhubováno, avšak za onen trest je pravděpodobně dnes vděčný, jelikož v něm probudil zájem o herectví.

2. K letadlům jej to táhlo již od mládí

Po maturitě měl Morgan Freeman dokonce možnost získat částečné stipendium na divadelní univerzitě. Rozhodl se jej však odmítnout kvůli své další velké vášni – letadlům. Místo studií dobrovolně narukoval k americkému letectvu. Zde strávil celkem čtyři roky jako radarový mechanik a byl třikrát hodnostně povýšen. Jeho skutečnou touhou však bylo létat, k čemuž by se jen tak nedostal. Proto armádu opustil, přestěhoval se do Los Angeles a začal zde chodit do hereckého kurzu, přičemž studoval divadelní umění. Později přiznal, že v tomto období nemohl najít práci, a tak byl nějakou dobu bezdomovec, přičemž se musel živit „starými donuty“. Ve svých 65 letech si nakonec splnil svůj velký sen, když získal pilotní licenci.

3. Nejslavnější role mu nastartovala kariéru vypravěče

Medový, svým způsobem uklidňující hlas Morgana Freemana pozná okamžitě každý divák. I proto mimo herectví namluvil například řadu dokumentů. Jako vypravěč se však poprvé objevil až v roce 1994 ve svém pravděpodobně nejslavnějším filmu Vykoupení z věznice Shawshank. Zajímavostí je, že v knize Stephena Kinga, jejíž je film adaptací, Ellise Reddinga autor popisuje jako zrzavého Ira, což rozhodně Freemanovi příliš neodpovídá.

Režisér Frand Darabont však od samého začátku chtěl, aby tuto roli hrál právě Freeman, a to specificky pro svůj hluboký autoritativní hlas. Film je úplně prvním, kde je Morgan uváděn zároveň jako „vypravěč“, byť od té doby namluvil nespočet dokumentů o vědě i přírodě.

4. Freeman je dnes ostřílený včelař

Existuje téměř neuvěřitelná biologická teorie, dle které by úplné vyhynutí včel způsobilo zánik lidstva již za pouhé čtyři roky. Tenhle strašlivý fakt zaslechl i Morgan Freeman a rozhodl se udělat, co je v jeho silách, aby včelám pomohl. V roce 2014 tak přeměnil svůj ranč ve státě Mississipi se 124 akry pozemků na včelí království. Chová zde desítky včelstev a jak prohlásil, nemá žádný zájem stáčet jejich med. Dle svých slov sem jezdí pouze kvůli údržbě a aby včelám přivezl potravu.

5. Celý život se aktivně věnuje charitě a filantropii

Chuť pomáhat druhým Morgana Freemana však nekončí u včel. Za svůj život totiž udělal mnohé i pro pomoc lidem v nouzi. Předně má svou vlastní nadaci, skrz kterou poskytuje znevýhodněným dětem vzdělání i prostředky nutné k tomu, aby mohly žít zdravý a produktivní život. Herec je rovněž znám pro svůj charitativní zápal při přírodních katastrofách. Pravidelně například vybírá peníze na pomoc lidem postiženým silnými hurikány. Sám platí spíš za skromnějšího, pokornějšího člověka, který se nerad chlubí. Svou filantropickou práci nevnímá jako charitu, ale jako poslání a něco, co zkrátka dělat musí.

6. Kromě filmové role byl zavřen i ve skutečném vězení

Byť jednu ze svých nejlepších a nejoceňovanějších rolí strávil prakticky celou za mřížemi, Morgan Freeman již během natáčení Shawshanku dobře věděl, jaké je to v opravdovém vězení. Během působení u letectva mladý Freeman s kamarádem odjel na dovolenou do Los Angeles. Jelikož neměli peníze, jeli stopem, přičemž je zastavila policie pro podezření z dezerce. Zatímco Morgan propustku měl, jeho kamarád ji zapomněl ve svém pokoji. Dvojice tak nakonec strávila čtyři dny ve vězení, zatímco policie ověřovala pravdivost jejich výpovědi. Tehdy se naštěstí o žádný odvážný útěk nepokusili.

7. Trpí paralýzou levé ruky

V roce 2008 měl herec vážnou autonehodu, při níž utrpěl zlomeninu levé paže, lokte i ramena a musel být i se svým kamarádem z vozu vystříhán hasiči. Následně podstoupil čtyřhodinovou operaci, při níž se lékaři pokoušeli napravit poškození nervů v jeho ruce. Freeman se nakonec z vážných zranění zotavil, avšak od té doby trpí paralýzou prstů své levé ruky, díky čemuž musí pravidelně nosit kompresní rukavici, aby se mu v ruce nehromadila krev.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.