Celebrity

8. listopadu 2023 11:00

David Laštovka

Livia Klausová: Václav mě zaujal výřečností, byl nádherný. Tchyně ze svatby nadšená nebyla

KVIFF: Livia Klausová přijela do Varů opět s vnuky

Letošní rok se pro bývalou první dámu Livii Klausovou nese ve znamení oslav. Letos v červenci v manželství s bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem oslavili 55 let, 10. listopadu slaví osmdesátiny. Jak se spolu dohromady? Proč Klausova maminka byla proti jejich svatbě? A co dělají jejich synové, Jan a Václav?

Livia Klausová se s Václavem Klausem seznámila během studií na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde navštěvovala druhý ročník a její budoucí manžel pátý. Jiskra mezi nimi přeskočila na hodině nepovinné španělštiny. „Zaujal mě výřečností a byl nádherný. Vysoký na tehdejší výšku kluků. Měl dlouhé vlasy. Dala jsem do toho absolutně všechno. Láska prostě,“ prozradila Klausová ve své knize Smutkem neobtěžuju.

ČTĚTE TAKÉ: Václav Klaus oslavil 80. Co o něm prozradila jeho bývalá milenka?

Svatební noc v garsonce

V jeden okamžik se jejich vztah dostal na rozcestí. Buď svatba, nebo konec. „Když se Vašek pořád k ničemu neměl, vzala jsem to do svých rukou. O svatbě už sice šla řeč, ale bez termínů a detailů. Vašek jel s basketem na sportovní zájezd do Egypta a já jsem mu před odjezdem řekla: ‚Tam mají levnější zlato, přivez prstýnky!‘ Trochu se kroutil, tak jsem ho strašila a řekla mu: ‚Když prstýnky nepřivezeš, vezmu si doktora Jaroše.‘ Prstýnky přivezl,“ vylíčila ve své knize.

Zatímco ona se na vdavky nepopsatelně těšila, Klausova maminka sledovala vše s jistými rozpaky. „Myslím, že Vaškova maminka by nebyla nadšená z žádné nevěsty. Byl maminčin,“ vysvětlila Livia. Svatbu měli 31. července v roce 1968. Tedy pár týdnů před sovětskou okupací. Klausovi bylo sedmadvacet, Livia byla o dva roky mladší. „Obřad byl na Novoměstské radnici na Karlově náměstí a odtud jsme šli pěšky do Riegrových sadů na oslavu. Na svatební noc už si moc nepamatuji. Asi jsme byli u nás v garsonce, kterou jsme měli s mojí sestrou,“ vzpomínala v knize bývalá první dáma.

Synové Václav a Jan mají výrazně mladší partnerky

V manželství se jim narodili dva synové. Rok po svatbě přišel na svět Václav, který se stejně jako otec angažoval v politice. V roce 1995 se oženil s Kamilou Pojslovou, s níž měl tři děti. Vojtěcha, Jakuba a Kateřinu. Manželství však po sedmnácti letech skončilo rozvodem. Jeho druhou ženou se stala o šestnáct let mladší Lucie Hřebačková, s kterou má dceru Elišku. I toto manželství po pěti letech krachlo. Od roku 2017 je jeho partnerkou o sedmnáct let mladší Simona Vandová.

Druhý syn Livie a Václava Klausových se narodil v roce 1974 a dostal jméno Jan. Pracuje ve společnosti ČEZ jako vysoce postavený manažer, žije v ústraní a médiím se vyhýbá. Z prvního manželství s půvabnou blondýnkou Veronikou má tři děti. Po rozvodu se dal dohromady s kolegyní z práce, o čtrnáct let mladší Lucií, kterou si vzal před čtyřmi lety za ženu. S vnoučaty má Livie Klausová dobré vztahy, její vnuci ji například letos doprovázeli na filmový festival v Karlových Varech (více v úvodním videu).

Jak o svých prarodičích mluvil vnuk Václava a Livie Klausových?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.