Celebrity

26. března 2024 09:30

Eliška Reiglová

Král Karel III. má zřejmě rakovinu slinivky. V monarchii se diagnóza stala veřejným tajemstvím

Karel III. poprvé v práci

Buckinghamský palác počátkem února sdělil, že lékaři diagnostikovali britskému králi Karlu III. (75) rakovinu. O jaký typ rakoviny jde, oznámeno nebylo, tato skutečnost ovšem podle britských médií panovníka dohnala k tomu, aby přemýšlel nad budoucností a začal formovat plány na nástupnictví. Podle zdroje blízkého královské rodině je prakticky veřejným tajemstvím, že nemoc zasáhla slinivku břišní.

Necelé dva měsíce poté, co Buckinghamský palác potvrdil, že králi Karlovi III. byla diagnostikována rakovina, prozradil zdroj magazínu In Touch, že král bojuje s rakovinou slinivky břišní a že mu zbývají dva roky života. Zatímco královská rodina o podrobnostech mlčí, nejmenovaný zdroj potvrdil, že králova diagnóza je mezi zaměstnanci paláce veřejným tajemstvím.

Čtěte také: Půjdeme do pekla, omlouvají se lidé nemocné princezně Kate za vtipy. Zuří ale kvůli mlžení

Rakovina slinivky břišní (pankreatu) patři mezi nejagresivnější a nejnebezpečnější typy nádorů. Vyskytuje se častěji u mužů a obvykle ve věku 60 až 80 let. Příznaky lze většinou pozorovat až v pozdějších stádiích, což pak stojí za vysokou úmrtností. Mezi příznaky se řadí například bolesti zad v bederní oblasti, nevolnost, nechutenství a váhový úbytek či svědění celého těla. V současnosti je možné tento typ rakoviny zcela vyléčit jen chirurgicky, a to navíc jen v časném stádiu.

„Mnozí dvořané se domnívají, že Karlova rakovina je horší, než se tvrdí. Ještě před stanovením diagnózy panovaly obavy o jeho zdraví. Je tragédií, že nebude moci jít ve stopách své matky a zanechat po sobě trvalý odkaz,“ uvedl zdroj magazínu In Touch, podle kterého si nyní britský panovník dělá starosti s budoucností.

Krále má údajně trápit, že po sobě nezanechá takový odkaz, jaký se podařilo zanechat královně Alžbětě II. „Láme si hlavu také nad tím, zda je jeho syn William připravený zaujmout jeho místo,“ dodal zdroj. Rodina zatím před veřejností zůstává ohledně Karlova zdravotního stavu optimistická, palác ovšem žádné nové informace už několik týdnů neposkytl.

Informaci o rakovině mohli vynést úředníci krále Karla III.

„Ty informace novinářům vynášejí většinou vysoce postavení úředníci z paláce. Mají nadstandardní vztahy s médii, včetně bulváru. Je to oboustranně výhodný byznys,“ popsal pro Prima Ženy historik Martin Kovář, jak se informace o rakovině slinivky mohla dostat do médií.

Kovář dodal, že se také stává, že palác nechce třeba některé informace pustit na veřejnost oficiální cestou, tak je tímto způsobem sdělí veřejnosti. „Z různých zdrojů od kamarádů novinářů jsem ve Velké Británii tuto informaci slyšel. To jsou kamarádi, kteří mi říkali, že princezna z Walesu je onkologická pacientka, když to tady ještě nikdo netušil. A měli pravdu. Nemohou si dovolit lhát. Pokud by se stalo, že ta zpráva by byla falešná, tak je to zdiskredituje a už nikdy ten byznys znovu neudělají,“ dodal Kovář.

Britská nástupnická linie

S oznámením nemoci krále Karla III. znovu vyvstaly dotazy související s případným následnictvím a také s tím, kdo ho zastoupí, když kvůli zdravotnímu stavu nebude schopen vykonávat své povinnosti. Je zajištěno, aby chod britské královské rodiny nebyl ohrožen.

Po královně nastoupil na trůn její prvorozený syn, do té doby známý jako princ Charles, který se stal britským panovníkem se jménem Karel III. Dalším v řadě je jeho prvorozený syn William, princ z Walesu, a poté Williamův prvorozený syn, princ George. Jakožto druhé nejstarší dítě prince Williama je aktuálně třetí následnicí trůnu princezna Charlotte.

Princezna Kate oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu a že podstupuje preventivní chemoterapii:

Sdílejte článek
Štítky rakovina Alžběta II. rakovina slinivky Buckinghamský palác Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu slinivka břišní karcinom pankreatu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.