Celebrity

11. prosince 2022 06:05

David Laštovka

Krutý osud herce Zdeňka Dítěte. Umíral v zapomnění, v bolestech a hrozných podmínkách

Před jednadvaceti lety zemřel herec Zdeněk Dítě. Býval hvězdou, žil si na vysoké noze, ženy po něm šílely. Pak ale následoval tvrdý pád, z kterého už se nikdy nedokázal vzpamatovat. Konec života prožíval velmi nedůstojně.

Matka mu zakazovala ženy

Se svými rodiči žil pod jednou střechou už i jako dospělý muž. Když jeho otec zemřel, matka se na něj upnula. Dokonce tak silně, že mu nedovolila, aby se oženil. Pokud by tak učinil, vyhrožovala sebevraždou. Zdeněk proto se ženami chodil tajně a nikdy se neodvážil některou z nich s matkou seznámit, natož přivézt domů. Oženil se až po její smrti.

Po smrti manželky pro něj život ztratil smysl

Jeho životní láskou byla Zdena Grossová. Za manželku ji pojal až po dlouhých sedmnácti letech, krátce poté, co matka zemřela. Přestože si spolu přáli miminko, nebylo jim přáno. Jednak proto, že Zdeně bylo čtyřicet, navíc prodělala tuberkulózu. Těhotenství by tak v jejím případě bylo velmi rizikové. V roce 1989 však jeho milovaná žena zemřela a Zdeňkovi se zhroutil svět. Najednou zůstal na všechno úplně sám a z bolestné ztráty už se nikdy nevzpamatoval. Život pro něj ztratil smysl, hraní ho přestalo zajímat, zavřel se ve svém bytě a ven prakticky nevycházel.

Všechny peníze utratil

Zdeněk Dítě byl velmi šetřivý typ. Měl striktní rozpočet na každý den, který dodržoval za každou cenu. Peníze, které uspořil, pak investoval do cestování. Jakmile začaly divadelní prázdniny, sbalil kufry a na dva měsíce odjížděl na dovolenou. Procestoval celou Evropu a tam si žil jako král, užíval si a nekoukal na to, kolik utratí. Na konci života dožíval v zapomnění, v zanedbaném stavu, v naprosté chudobě a bez finančních prostředků.

Nedůstojný konec

Na sklonku života trpěl zdravotními problémy, onemocněl Alzheimerovou chorobou a skončil v léčebně pro dlouhodobě nemocné, kde 11. prosince 2001 ve věku 81 let zemřel. „Zdeněk poslední roky jenom dožíval, žil v otřesných podmínkách, pomalu neměl ani na chleba. Konec jeho života byl strašně smutný a nedůstojný. Přestal být soběstačný. To už nebyl život, ale utrpení. Vždycky jsem si říkal, hlavně takhle neskončit,“ uvedl pro web Prima Ženy jeho kolega, herec Jiří Krampol.

Jaké filmy a pohádky uvidíte v prosinci?

Živil se jako účetní

Vystudoval reálné gymnázium v Praze, absolvoval abiturientský kurz na obchodní akademii a stal se účetním. Toto zaměstnání ho ale neuspokojovalo. Když měl volno, chodíval do divadel, kde s oblibou fotil herce. Herectví začal studovat soukromě a k tomu si našel soubor nadšených ochotníků, se kterými začal účinkovat. Po prvním představením věděl, že už nic jiného dělat nechce. Podal si přihlášku na pražskou konzervatoř, byl přijat a po studiu dostal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde se stal profesionálním hercem. Během kariéry ztvárnil desítky filmových a divadelních rolí. Dokonce se objevil v dnes již legendární komické scénce po boku Felixe Holzmana nazvané Včera, dnes a zítra.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.