Celebrity

25. listopadu 2022 10:05

David Laštovka

Smutný osud Františka Peterky. Umíral v bolestech. Věštba kartářky se naplnila

Od smrti nezapomenutelného českého herce Františka Peterky právě uplynulo smutných šest let. Dožil se úctyhodného věku, čtyřiadevadesáti let, konec života se ale pro něj stal doslova utrpením. Jaké bylo soukromí slavného umělce?

Proslavil se rolí Krakonoše v Krkonošských pohádkách, zaujal také v komediích Zítra to roztočíme, drahoušku...! Co je doma, to se počítá pánové... nebo Hodíme se k sobě, miláčku?, kde mu pokaždé hrála manželku Iva Janžurová. Přestože se před kamerou potkávali velmi často, do oka si příliš nepadli.

„Ne snad, že bychom si něco udělali nebo k sobě chovali nějakou averzi, ale prostě jsme si neměli co říct. Byli jsme každý úplně jiný. Seděli jsme v šatně, čekali až nás zavolají na plac a celou dobu jsme jenom mlčeli. Naprosté ticho. Ona si vždycky četla nebo pletla a já lelkoval a modlil se,“ svěřoval se redaktorovi webu Prima Ženy ještě během života František Peterka.

Jak přiznával, hercem se stal vlastně nedopatřením. „Chtěl jsem být vzpěračem, toužil se dostat na olympiádu. Sport byl u mě na prvním místě,“ sděloval.

Věštba ho provázela celý život

Když byl mladý, setkal se náhodně s paní, která věštila budoucnost z ruky. Ze zvědavosti si nechal svůj osud předpovědět. Žena mu oznámila, že se stane hercem, nikoliv sportovcem a na sklonku života bude bojovat s vážným zraněním. Věštba, která ho provázela celý život se vyplnila do puntíku.

Na konzervatoř ho přihlásila jeho sestra, aniž by mu o tom řekla. Studium ho nebavilo a dokončil ho s velkým sebezapřením. Následně se začal živit jako telefonista a poté jako úředník v pojišťovně. Po práci každý den chodil vzpírat. Věnovat se herectví vůbec neměl v plánu.

„Pak mi ale napsali dopis ze Slováckého divadla, že mě viděli hrát v absolventském představení, že jsem se jim líbil a nabízejí mi angažmá. Protože jsem potřeboval peníze na novou činku, upsal jsem se jim a od té chvíle už se to se mnou vezlo,“ popisoval Peterka, jak se stal profesionálním hercem. „Když jsem pak jezdil natáčet, měl jsem podmínku, že činka musí jezdit se mnou. Cvičil jsem každý den, nemohl jsem bez toho být, tak jsem alespoň posiloval v autě,“ zmiňoval s úsměvem.

Přál si a modlil se, aby zemřel

Rok před osmdesátými narozeninami se mu život obrátil vzhůru nohama a nic už nebylo tak, jako dřív. Při jeho pravidelných procházkách ho srazila mladá řidička. Skončil v nemocnici, kde podstoupil dvacet operací dolních končetin a tři roky pobýval na oddělení dlouhodobě nemocných. Najednou se musel vzdát všeho, co miloval.

„Přál jsem si, modlil se, abych zemřel. Nechtěl jsem s nikým mluvit, protože vše ztratilo smysl. Říkal jsem si, že už nikdy nebudu chodit, nebudu moci cvičit... Drogy, které mě nechávaly napůl při vědomí, byly to nejlepší, co jsem mohl od života očekávat. Měl jsem ale dlouhý čas o všem přemýšlet, zhodnotit, co jsem v životě udělal špatně, bilancovat. Nakonec jsem v sobě našel opět motivaci k životu, začal opět cvičit a posilovat s činkou. K té řidičce, co do mě narazila, žádnou zášť necítím,“ prohlásil František Peterka v pořadu 13. komnata.

Poslední rozloučení s Františkem Peterkou:

Když se konečně dokázal postavit na nohy, postihl ho však infarkt. Následovaly další zdlouhavé rekonvalescence a musel začínat v podstatě od nuly. Pak onemocněl rakovinou a dožíval v hospicu. Zemřel ve spánku hodinu před půlnocí 24. listopadu roku 2016. „Smrt pro něj byla vysvobozením. Pan doktor říkal, že v tomhle věku a s touhle nemocí se nedá už nic dělat. Rakovinu už měl v celém těle,“ prozradila deníku Blesk hercova bývalá manželka Miluše. Peterka byl dvakrát ženatý. S druhou manželkou měl dvě děti, dceru, která žije v zahraničí a syna.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.