Životní styl

9. listopadu 2023 08:00

Marie Makovská

Kuře, nebo husa? Nutriční rozdíly drůbeže vás překvapí, husí maso má více vitaminů i železa

Kuřecí maso je mezi lidmi hodně oblíbené, nejen proto, že bývá doporučováno jako „zdravější a dietnější“. Také jeho chuť a struktura vyhovuje mnoha lidem, především i ženám a dětem. Podívejte se, jak je na tom nutričně třeba krůta, husa nebo kachna, protože z hlediska výživy rozhodně není drůbež jako drůbež.

Maso je všeobecně zdrojem bílkovin a v menší či větší míře i tuků. Dále ale v různém množství podle druhu obsahuje i vitaminy a minerální látky. Říká se, že kuřecí maso je dietní, protože má méně tuku než ostatní druhy mas. V případě prsou bez kůže opravdu obsahují jen zhruba 1,5 g tuku na 100 g hmotnosti. Stehna s kůží už mají ovšem okolo 12 g tuku, což je pro představu asi o 3 g tuku více, než mají kachní prsa s kůží.

Podívejte se na zajímavé srovnání oblíbeného kuřete s jeho opeřenými konkurenty:

Druh masa Obsah tuku na 100 g Z toho nasycených mastných kyselin Obsah bílkovin na 100 g
Kuře celé 9–13 g 3–4 g 22 g
Kuřecí prsa bez kůže 1,5 g 0,3 g 22–23 g
Krůta celá 11 g 3,5 g 28 g
Krůtí prsa bez kůže 1 g 0,27 g 24 g
Kachna celá 26 g 7,6 g 15 g
Kachní prsa bez kůže 7 g 3 g 18 g
Husa celá 33 g 10 g 15,4 g
Husí prsa bez kůže 8,4 g 3 g 15,4 g

Jak se vyhnout tuku?

Pokud nedržíte nízkotučnou dietu, nemusíte se vyhýbat žádnému druhu drůbeže. Častěji je ale lepší sáhnout spíše po méně tučném, tedy právě po částech, jako jsou prsa bez kůže. V kůži je uložena většina tuku, který dodává pokrmům specifickou chuť, proto ji můžete případně odstranit až po tepelné úpravě. Z tabulky vyplývá, že nízkotučné je kuřecí i krůtí maso, které má navíc i hodně bílkovin. Za nimi následují husí a kachní prsa bez kůže, nejvíce tuku má pak husa, pokud si na talíř naložíte různé části včetně křupavé kůrky.

Mohlo by vás zajímat: Otestujte nejlepší recepty na husu a kachnu

Nutričně je v případě tuku dále důležité, kolik obsahuje nasycených a nenasycených mastných kyselin – všeobecným doporučením je přijímat těch nasycených méně (v tabulce opět vede kuře s krůtou). Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně 1/3 z příjmu tuků (10 % z celkového denního příjmu energie), nenasycené 2/3. Pro ženu s denním příjmem 8 000 kJ je to zhruba 20 g nasycených mastných kyselin.

„Pokud chcete omezit příjem tuku, nezapomeňte na ten, který přidáte při přípravě masa. Tuk má vyšší energetickou hodnotu než bílkoviny nebo sacharidy a obzvlášť při redukci hmotnosti je potřeba započítat i malé množství.

Železo, vitamin B12 i kyselina listová

Bílkoviny a tuky ale nejsou jedinými živinami, které konzumací masa tělu dopřáváme. Různé druhy masa obsahují různé množství vitaminů a minerálních látek a čistě z tohoto hlediska může být například husa nad kuřetem či krůtou. Husí maso má téměř třikrát více vitaminů B2 a dvakrát vitaminu B6 než kuřecí. Je také dobrým zdrojem draslíku a fosforu. V obsahu železa vede husí i kachní maso. Husí má ve 100 g jednu třetinu doporučené denní dávky železa pro ženy a více než polovinu denní dávky pro muže. Kachní je kromě železa bohaté také na vitaminy B1 a B2. Sádlo z husy je pak nutričně vhodnější než vepřové sádlo, má totiž vhodnější poměr nenasycených a nasycených mastných kyselin.

Zajímavější může být srovnání krůtího a kuřecího masa, která si v obsahu tuku a bílkovin srovnatelně konkurují. V krůtím mase je však zhruba o třetinu více zinku a také je kvalitním zdrojem vitaminu B12 i jiných vitaminů ze skupiny B, například B6. Kuře sice obsahuje nejvíce vitaminu B3, ale má málo vitaminu B12 a železa.

Přečtěte si také: Na kolik letos vyjde svatomartinská husa a kde ji pořídit?

Divoká drůbež a pštrosí zázrak

Asi vás nepřekvapí, že maso divoké drůbeže (například bažant nebo perlička) má obecně méně tuku. Navíc bývá také dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, ale i vitaminu K a kyseliny listové. Nutričním „zázrakem“ je pak maso pštrosa, které má málo tuku (okolo 2 g na 100 g hmotnosti), vysoký obsah bílkovin (26 g na 100 g) a také vitaminů a minerálních látek, Je dobrým zdrojem vitaminu B12, kyseliny listové i železa.

Zdroj: Autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny)
Zdroje dat: kaloricketabulky.cz, vimcojim.cziDnes.cz

Jsou v Česku kvalitní potraviny? Odbornice radí, jak je poznat:

Sdílejte článek
Štítky maso dieta vitamín kůže husa bílkovina kuřecí maso mastná kyselina minerální látka krůta

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.