Celebrity

18. prosince 2023 15:20

David Laštovka

Ladislav Trojan měl na slavné ženy smůlu. Brejchovou mu přebral Forman, Olgu zase Havel

Zemřel Ladislav Trojan

Ladislav Trojan, otec herce Ivana Trojana a producenta a režiséra Ondřeje Trojana, se dožil požehnaného věku 90 let. Od jeho smrti uplynul rok. Zemřel ve stejný den jako Václav Havel, se kterým ho spojovala osudová žena – Olga Havlová. Byla jeho velkou láskou, než mu ji první český prezident přebral.

Herec Ladislav Trojan měl v mládí na lásku velkou smůlu. Poprvé se zamiloval na DAMU do osm let mladší krásky a nastupující herecké hvězdy Jany Brejchové.

„Já šestnáctiletá, on tehdy již student DAMU o osm let starší. Bydlela jsem v té době ještě doma na Střížkově a vlastně jsem si s ním začít nechtěla. Byla jsem naivní a nezkušená a myslela jsem si, že když s někým začnu vážně chodit, musím s ním potom zůstat celý život. Rodit děti a starat se o něj. Proto jsem nechtěla prvním svodům podlehnout a známost sabotovala, až se se mnou Láďa rozešel,“ vyjádřila se slavná herečka v knize Moje máma Jana Brejchová, kterou o ní napsala její dcera Tereza Brodská.

Rozchod s Brejchovou ho zabolel. Miloval jsem ji, říkal

Brejchová Trojana vyměnila za režiséra Miloše Formana, kterého si posléze vzala za muže. „Pamatuju, že jednou odpoledne přišla Jana k nám domů, rodiče tam zrovna nebyli, a jako samozřejmost mi oznámila, že už se nebudeme scházet. Tečka. Dost mě to zabolelo. Už jsem ji miloval. Na scéně se ale objevil Forman, kterého si nakonec vzala, ale moc dlouho jim to spolu stejně nevydrželo,“ vzpomínal Ladislav Trojan v rozhovoru pro magazín MF DNES. Manželství Brejchové a Formana trvalo čtyři roky.

Havlovi ustoupil, osudovou lásku našel v divadelním angažmá

Podobně to dopadlo i v jeho dalším vážném vztahu s Olgou Havlovou, tehdy ještě Šplíchalovou. „Výborně vypadala a měla osobitý humor. Když jsme se poznali, pracovala jako úřednice na Příkopech, já tam na ni vždycky čekal. Byli jsme ale moc mladí. Mně bylo dvaadvacet a jí dvacet. Pak ale přišel Havel, tehdy sedmnáctiletý mladíček, a přebral mi ji. Už tehdy to byl takový sečtělý intelektuál a velmi jemný člověk. Docela v klidu jsem mu ustoupil, nežárlil jsem,“ sděloval herec. Krutou ironií osudu je, že zemřel ve stejný den jako Václav Havel – 18. prosince. Bývalý prezident v roce 2011, on o 11 let později.

Ladislav Trojan našel životní štěstí až po boku Olgy, kterou poznal v Mladé Boleslavi, kde zrovna hostoval. Svatbu měli v roce 1958 a ve šťastném manželství prožili více než 60 let. Vzali se tajně, jen za přítomnosti svědků. Rodiče se o tom dozvěděli až dodatečně. „Bylo to moje nejšťastnější rozhodnutí, které jsem kdy udělal. Nemohl jsem si vybrat lépe. Báječná ženská, milující matka, která nám vždycky vytvářela úžasné rodinné zázemí,“ svěřil se herec za života redaktorovi webu Prima Ženy. Vzor měl ve svých rodičích, kteří celý život měli rovněž idylické manželství.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.