Losos se špekem a voda s cibulí. Lukášovo menu vytvořila umělá inteligence
Menu vytvořené AI - Prostřeno! S29 (59)
Čtvrteční hostitel Lukáš z Moravskoslezského kraje si jako první v historii nechal recepty pro svůj večer vygenerovat AI, neboli umělou inteligencí. Vegetariánka Bára pro jistotu dorazí na večeři najedená. Podaří se Lukášovi uvařit dobře, i když jídlo neochutná?
Byt čtvrtečního hostitele je zařízen prakticky a minimalisticky. Lukáš zde žije sám a soupeři usoudí, že tu chybí ženská ruka. I kamarádi, kteří Lukáše do Prostřeno! přihlásili, doufají, že si díky pořadu nějakou lásku najde. Osmadvacetiletý technický specialista má rád nové technologie, a tak se rozhodl spolupracovat s umělou inteligencí. Té popsal své kuchařské schopnosti a nechal si pro svůj večer navrhnout menu i s recepty.
Radim Szymeczek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pečená rajčata plněná mozzarellou a vajíčkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí vývar s nudlemi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřové výpečky se zelím a domácím knedlíkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Placky na blaše se zakysanou smetanou a domácím bůčkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Martina Wardas Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Domácí paštika s brusinkami, pečivo Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Slepičí vývar s játrovým drobením a nudlemi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zvěřinová roláda, šťouchané brambory s cibulkou, salát Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Sněhová roláda s ovocem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Daniela Hlinková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salát z krabích tyčinek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Babiččina rajská polévka s nočky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Marinovaný králík s grilovanými bramborami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krupicové flameri s pařížskou šlehačkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Lukáš Valíček Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Caprese špízy Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Cibulačka s krutony Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Losos na grilu s citronem a bylinkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládový mousse Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Barbora Vaštíková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Granátová zahrádka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zdraví v zeleném odstínu Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v medovém objetí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vanilková pohádka s krustou lásky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Co je podle AI sázka na jistotu? Caprese špízy jako předkrm, cibulačka s krutony, losos na grilu s citronem a bylinkami a jako dezert čokoládový mousse. Jediné, v čem se Lukáš AI vzepře, bude dezert, který si upraví podle svého. Bára, která nejí maso, pro jistotu dostane tofu. Menu bude záhadou hlavně pro Radima, který čte caprese jako „čipris“ a dezert tipuje na čokoládovou myšku.
Podívejte se na přípravu škvarkové pomazánky:
Lukášovi zlomí vaz nedochucená jídla
Soutěžící po příchodu překvapí, že Lukáš nepůsobí nervózně. Doposud se u stolu příliš neprojevoval, tak čekali leccos. Lukáš si ale pro výhru nepřišel a docela si věří. Masovou pomazánku jako úkol týdne ani neochutná. Předkrm budou považovat soutěžící za příliš jednoduchý, cibulačku zkritizují, že je moc cibulová. Je málo zahuštěná a do základu nepřidal Lukáš víno. Radim soudí, že polévka chutná jako základ na guláš. Ani Martině voda s cibulí nechutná. Proto se hosté zeptají, proč takovou polévku Lukáš vaří. „Jelikož pracuju jako ajťák, tak jsem se zeptal umělé inteligence na atraktivní menu, které bych zvládnul uvařit i já,“ svěří se při polévce Lukáš hostům. „Mně se moc líbí ten nápad,“ chválí Bára. „To je odvaha neskutečná,“ nestačí se divit Radim.
Menu sice vypadá na papíře pěkně, soutěžící však budou mít připomínky k dochucení pokrmů. Losos a brambory se špekem nejsou podle Daniely dobrá kombinace, Martina by jídlo přisolila. Jako zábava bude pantomima. Pro mladou Báru to nebude žádná výzva, Radim si naopak vyprosí, aby mohl vydávat zvuky. Čokoládová pěna pak bude mít úspěch hlavně u Báry, která sní i Radimovu porci. Kolik dostane Lukáš bodů za historicky první menu podle umělé inteligence? Už nyní na prima+ můžete sledovat všechny epizody tohoto týdne a ujistit se, že vyhrál váš favorit.