Ludmila Mojžíšová svou metodu objevila náhodou. Díky ní se narodily tisíce dětí

Snaha otěhotnět může být pro ženy zoufalou a strastiplnou cestou, která je nakonec stojí mnoho času, úsilí, ale i peněz. Terapeutka Ludmila Mojžíšová však svou metodou dokázala celé řadě nešťastných žen pomoci otěhotnět jen za cenu trošky pohybu a díky „deseti směšným cvikům“.

Číst lidské tělo se naučila na sportovcích

Pro někoho to může být zázrak, pro druhého smysluplná věc. Faktem nicméně zůstává, že cvičební Metoda Ludmily Mojžíšové byla po dlouhou dobu odborníky brána spíš za něco pochybného, čemu není potřeba věnovat pozornost. Dnes stojí za narozením mnoha dětí, v jejichž početí už maminky po nepříznivých zprávách lékařů ani nedoufaly.

Ludmila Mojžíšová udělala první krůčky ke své dnes proslavené metodě již po absolvování zdravotní školy, kdy začala působit ve světě sportu. Na fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy pracovala se sportovci a pomáhala jim kompenzačními cviky odstraňovat různé svalové nerovnováhy.

Před 90 lety se narodila rehabilitační pracovnice Ludmila Mojžíšová, která pomohla tisícům žen otěhotnět 🤍

Posted by Prima ŽENY on Tuesday, October 25, 2022

Její schopnost odhalovat, jak sama říkala „číst“, na tělech sportovců, kde mají problémy, byla mimořádně dobrá. Jako členka realizačních týmů proto nakonec doprovázela sportovce nejen na prestižní šampionáty, ale i olympiády a mnoho z nich jejím „zlatým rukám“ vděčí za své medaile a úspěchy.

Slavnou metodu odhalila zcela náhodou

Své první nesportovní pacientce Ludmila Mojžíšová dle blogu Dany Emingerové, spoluautorky dokumentu o Mojžíšové, pomohla v roce 1971. Šestatřicetiletá profesorka Hana Rosenkrazová si jí stěžovala na bolesti hlavy a enormní bolesti při menstruaci, kvůli kterým pravidelně končí na pohotovosti. Po čtvrtročním docházení k rehabilitační sestře však bolesti hlavy zmizely a menstruace se stala snesitelnou.

A právě tady se začala psát historie dnes slavné metody. Nadšená profesorka Rosenkrazová k paní Mojžíšové přivedla svou kolegyni, které se navzdory všemožným snahám odborníků již osm let nedařilo otěhotnět. Když otěhotněla, začaly se pomalu mezi ženami šířit doporučení na „jednu rehabilitační sestru, která díky cvičení umí pomoci k dětem“.

Tehdejší lékařská věda ještě řadu souvislostí mezi kostrčí, pánevním dnem a otěhotněním nechápala. Ludmila Mojžíšová tak předběhla dobu, ale ne všem ženám dokázala pomoci, neboť skutečné příčiny neplodnosti mnohdy nebyly vůbec známy. Dětí narozených maminkám, které cvičily dle jejich rad, však kvapem přibývalo. A spolu s tím i počet odborníků, pro něž byla paní Mojžíšová kapacita. Byť zpočátku její úspěchy označovali za pouhý placeboefekt.

Uznání ze strany odborníků a brzká smrt

„Zabývala se věcmi, kterými se tehdy nikdo jiný nezabýval,“ napsal o ní rehabilitační lékař MUDr. Jan Sedmík. „Například kostrč: pokud vás bolela a dostala jste se s ní k ortopedům, obstříkli vám ji, maximálně přes konečník napravili a dál se jí nezabývali. Z anatomického pohledu je kostrč opravdu malá zanedbatelná kostička, ale právě na ni se upíná celé pánevní dno. A to si jako jedna z prvních uvědomila paní Mojžíšová.“

Postupem času bylo zjištěno, že stejná metoda funguje i na bolesti zad či dětskou skoliózu. Anebo že cviky mohou při poruchách plodnosti a svalové nerovnováze pomoci i některým mužům. „Metoda se dá využít i při různých bolestech v podbřišku. Vhodná je i jako podpůrná léčba při umělém oplodnění,“ řekla Daně Emingerové přímá žačka Mojžíšové Marie Babičková.

Ludmila Mojžíšová bohužel zemřela poměrně mladá. V roce 1992 ve svých 59 letech prohrála boj s rakovinou. „Paní Mojžíšová uměla číst z našeho těla a nepotřebovala k tomu žádné knihy,“ říká o ní v knize Metoda Ludmily Mojžíšové od A do Z známý fyzioterapeut Pavel Kolář.

Moderátorka  Eva Perkausová si svůj požehnaný vztah aktuálně užívá plnými doušky:

Jak se dnes správně dostat k Metodě Ludmily Mojžíšové?

Metodu Ludmily Mojžíšové dnes fyzioterapeutové předávají dál, je možné získat na ni certifikaci a jednotlivé cviky jsou k dispozici i na internetu. Jak ale říká fyzioterapeutka Mgr. Klaudie Michalčinová v rozhovoru pro fyziosvět.cz: „Metoda Ludmily Mojžíšové má svoje pravidla a řád. Cvičení by mělo vždy předcházet důkladné vyšetření fyzioterapeutem, takzvaně od hlavy až k patě.“

Zároveň ze své pozice nedoporučuje minimálně na úvod nezačínat skupinovými terapiemi či různými víkendovými kurzy, ale individuální návštěvou odborníka. „Oči a ruce fyzioterapeuta nenahradí pouze slovní instruktáž a video. V rámci skupinových cvičení není možné odhalit a léčit individuální potíže. Správný postup by měl být takový, že žena nejdříve absolvuje několik individuálních terapií u fyzioterapeuta,“ dodává.

Sdílejte článek
Štítky těhotenství cvičení neplodnost Ludmila Mojžíšová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.