Celebrity

23. února 2023 20:15

Tomáš Durčák

Manželka Hlinky o Naganu: Po výhře jsem nemohla mluvit. Ivan ji dostal svou reakcí

Hlinková vzpomíná na Nagano

Liběna Hlinková (64) je druhou manželkou Ivana Hlinky (†54), avšak v roce 1998 již byli partneři, a tak olympiádu v Naganu prožívala po jeho boku. Jak na onen legendární turnaj, v němž jsme „přepsali historii“, vzpomíná dnes? A co jí jako první řekl Ivan po vítězství?

Podobně jako blízcí ostatních členů reprezentace ani Liběna nebyla během turnaje přímo v Naganu, ale vše sledovala z Česka. „Já jsem s ním nebyla, pak se ale vypravoval speciál a oslovili mě. Ivan mi to ale nakonec rozmluvil, že se to stejně nestihne. A měl pravdu, opravdu nestihli,“ připomněla Liběna pro pořad Showtime vládní speciál, který na letišti v Tokiu přistál až poté, co finálový zápas skončil.

Na jeho palubě byla mimo jiné i Iva Kubelková (45), tehdejší partnerka Jaromíra Jágra (51), která jej chtěla přiletět podpořit na finále. Když však vládní speciál dosedl na japonské letiště, hokejisté už měli dávno medaile a mířili na letiště. Za pár hodin už tak opět mířila do Česka a v letadle strávila téměř v kuse 30 hodin. O tuto svou neuvěřitelnou historku i detaily z legendárního letu z olympiády zpět domů se rovněž podělila.

Tehdy ještě nastávající manželka Ivana Hlinky sledovala finále v televizi. Jaké byly bezprostřední okamžiky po vítězství? „Zrovna jsem vzpomínala, jestli tehdy vlastně byly mobily. Tehdy jsme byli na zimním stadionu, Ivan volal asi tři čtvrtě hodiny potom. Já jsem vůbec nemohla mluvit, jak jsem byla rozechvělá. Samozřejmě jsem mu gratulovala, říkám mu Ivane, já jsem na tebe tak pyšná. A on řekl: Vždyť je to jen hokej.“

Vzpomínám s hrdostí a pýchou, že můj muž byl členem toho vítězného týmu

Vdova po trenérské legendě na svého manžela i jeho hokejové úspěchy samozřejmě dodnes vzpomíná, zvlášť při výročích. „Samozřejmě vzpomínám. Když je výročí a vidíte to v médiích, tak to prostě jinak nejde. Vzpomínám s hrdostí a pýchou, že můj muž byl členem toho vítězného týmu,“ přiznala Liběna Hlinková.

Kdyby dnes Ivan Hlinka stále žil, 25. výročí vítězství v Naganu by podle ní zřejmě až tolik neprožíval. „On na ty oslavy moc nebyl,“ prozradila Hlinková. Zároveň však vysvětlila, že po zisku olympijského zlata se samozřejmě všeobecnému veselí neubránil ani její manžel: „Samozřejmě, že když docílili takového úspěchu, tak to bylo něco jiného.“

Hlinkovou první manželkou byla Květoslava Hlinková, s níž měl syna Ivana Hlinku mladšího (52). V roce 1996 se však manželé rozvedli. Hlinka se podruhé oženil v roce 1998, jen pár měsíců po zisku olympijského zlata. Jeho druhá manželka Liběna po jeho smrti v roce 2004 v rozhovoru přiznala, že spolu nedlouho před Hlinkovou smrtí čekali dítě.

Liběna Hlinková a Dominik Hašek:

„Dokonce jsme spolu letos čekali miminko! Na jaře jsem zjistila, že jsem v jiném stavu. Lékaři nám ale bohužel doporučili, abych těhotenství přerušila,“ řekla Liběna necelé dva měsíce po Hlinkově tragické smrti deníku Blesk. Legendární trenér tak po sobě zanechal jediného potomka, zmíněného syna Ivana. Květoslava Hlinková, která o svém manželství s Ivanem napsala dvě knihy, zemřela v roce 2020 ve věku 70 let.

Sdílejte článek
Štítky manželka Iva Kubelková Nagano trenér hokej Ivan Hlinka česká hokejová reprezentace Květoslava Hlinková Liběna Hlinková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.