Celebrity

22. února 2023 12:59

Tomáš Durčák

Můj táta přivezl domů zlato! Děti hrdinů z Nagana řekly, jak vnímaly zázrak na ledě

Sledujte film Děti Nagana online na prima+

V letošním roce uplynulo od největšího hokejového úspěchu samostatné České republiky již neuvěřitelných 25 let. I přesto aura výjimečnosti okolo toho, jak houževnatí kluci z malé České republiky porazili špičky hokejového světa, přetrvává dodnes. Jak po čtvrtstoletí na onen výjimečný okamžik vzpomínají dnes již velké děti zlatých hochů?

Dominika Paterová viděla Nagano až ze záznamu

Dominika Paterová (27), dcera výborného útočníka Pavla Patery (51), toho o výjimečné noci z 21. na 22. února na první pohled mnoho vědět nemůže. Tehdy jí bylo dva a půl roku a celou ji samozřejmě prospala. Přesto o tom, jak vše probíhalo, jistou představu díky vyprávění své maminky má.

Film Děti Nagana právě online na prima+

Přehrajte si komediálně ladění český fim Děti Nagana online na prima+

„Jako bych to viděla: Uložili mě do postýlky a mamka s dědou a babičkou ze všech sil fandili. Oni jsou obrovští hokejoví nadšenci, zápasy nároďáku si nenechají utéct ani teď, když už táta dávno nehraje,“ řekla Dominika pro CNN Prima News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: David Pastrňák zřejmě dostane miliardový kontrakt

Celý turnaj tak sice neviděla živě, ale přiznává, že si ho v pozdějším věku pustila a byl to pro ni stejně silný zážitek: „Mamka všechny naganské zápasy nahrála na videokazety, je to už nějaký čas zpátky, co jsem si to pouštěla. A prožívala jsem to, jako by to byl přímý přenos.“ Jak velkého úspěchu její táta dosáhl, nicméně dokáže opravdu docenit i proto, že se sama pokoušela prorazit ve vrcholovém sportu, byť místo hokejky s tenisovou raketou.

U Paterů dodnes milují sushi

„Vím, jak těžké je dostat se až úplně na vrchol. Nagano je bez pochyby jedním z největších sportovních triumfů naší země. I lidé, kteří jinak sport vůbec nesledují, přinejmenším tuší, o co tenkrát šlo,“ podotýká Dominika.

„Jsem obrovsky hrdá, že můj táta byl tehdy u toho. Vlastně ani nevím, jestli jsem mu to někdy řekla. Asi jo. No, i kdyby ne – on to určitě ví. Už jen proto, že já byla vždycky do hokeje blázen. Což mu nemohlo uniknout,“ dodala dcera, která se dle svých slov vedle táty stala nefalšovanou hokejovou fanatičkou.

A byť Pavel Patera zpravidla doma nejen o Naganu, ale i o hokeji všeobecně odmítá mluvit, tu a tam udělal výjimku. Tak se Dominika například dozvěděla, proč jsou dnes celá rodina velkými milovníky sushi. Tátovi totiž přineslo štěstí právě při olympiádě: „Jednou si prý před zápasem vyrazili na sushi, načež se vyhrálo. Tak na něj pak z pověrčivosti museli chodit pořád. Nevím, jestli za to může Nagano, dneska ale sushi miluje celá naše rodina,“ vysvětlila Paterova dcera, která rovněž přiznala, že zlatou medaili z Nagana držela v ruce.

Vladmír Růžička mladší Nagano prožíval intenzivně

To Vladimír Růžička mladší (34) na Nagano zpětně vzpomíná diametrálně odlišně. Bylo mu totiž tehdy již devět a osudovou hokejovou bitvu svého táty, kapitána reprezentace, prožíval naplno. Poprvé prý brečel už v první fázi turnaje. „Měl jsem za to, že se musí v každém utkání vyhrát. Neměl jsem ve svém věku dokonalý přehled o pravidlech turnaje. Takže když jsme prohráli ve skupině s Ruskem, vzalo mě to, byl jsem vyřízený,“ zavzpomínal mladý Růžička pro CNN Prima News. Utěšil ho tehdy až po telefonu táta, který mu vysvětlil, že rozhodně nic není ztraceno.

Jak na úspěch v Naganu vzpomíná dcera Dominika Haška? Unikátní vyprávění si můžete přečíst ZDE

I přes svůj nízký věk si rovněž syn Vladimíra Růžičky (59) uvědomoval, že jde o významný turnaj, který se díky účasti hokejových hvězd zapíše do historie. On sám již tehdy sledoval i NHL a mezi jeho oblíbence patřily i kanadské hvězdy. „Každý kluk měl někoho. Ale v poli jsem se snažil být jako otec. Nebo právě Lindros. Dokonce mi pak táta z Nagana přivezl jeho hokejku. A Sakicovu také. To jsem měl velkou radost,“ říká Růžička mladší, který přiznává, že olympijský turnaj byl jedním ze zážitků, díky kterým se rozhodl jít v tátových šlépějích a stát se rovněž profesionálním hokejistou.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

Závěr finále zmeškal kvůli hokejovému tréninku

Okamžik finálového vítězství si Vladimír pamatuje přesně. Musel totiž brzy ráno na trénink: „Byl víkend, už brzy ráno jsme měli zápas na zimáku Eden. Mamka mě tedy hodila na stadion, měli jsme rozcvičku, a když ta skončila, nahrnuli jsme se před malinkou televizi na vrátnici. V momentě, kdy zápas o zlato s Ruskem skončil, jsme už zase seděli v šatně. Uprostřed porady do kabiny vběhla plačící mamka.“

Samotné oslavy po příletu táty, na kterého čekal již na letišti, už však prožíval plnými doušky. „Ohromně jsem se těšil na tátu. Byl pryč tři týdny, což je pro malého kluka věčnost. Také jsem se těšil, že uvidím medaili. Celkový zážitek byl neuvěřitelný,“ popsal Růžičkův syn, kterého nejvíc šokovalo, kolik lidí hrdiny z Nagana všude vítalo. „Seděl jsem v autobuse s tátou a koukal z okýnka. Nechápal jsem. Věděl jsem, co se stalo, ale to šílenství mě dostalo. A pak z pódia na Staroměstském náměstí vidíte hlavu na hlavě. To mi málem vypadly oči z důlků,“ dodal Růžička mladší.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.