Celebrity

18. února 2023 09:20

Tomáš Durčák

Zlatí smolaři z Nagana: Hašek přišel o miliony, Procházka musel prodat medaili

Dominik Hašek ve filmu o Naganu

Letos uběhne již 25 let od chvíle, kdy nad ránem po celé České republice vypukly bujaré oslavy poté, co český hokejový tým zvítězil na olympijských hrách v Naganu. Zatímco někteří „zlatí hoši z Nagana“ si žijí dodnes velmi poklidně a veskrze v ústraní, jiní nemají příliš na růžích ustláno a prožili si nelehké pády. Kteří členové legendárního hokejové třiadvacítky měli největší smůlu?

1. „Dominátor“ prodělal na oblečení, nápojích i burze

Snaha pustit se do podnikání je u řady úspěšných sportovců poměrně častá. Jiný nebyl ani nejúspěšnější český hokejový brankář Dominik Hašek, který si ke dvěma olympijským medailím a dvěma Stanley Cupům chce už řadu let stůj co stůj přidat i investiční úspěch – zatím však marně.

Poté, co se mu nepodařilo prosadit na trhu své sportovní oblečení pod značkou „Dominátor“, pokoušel se prorazit s energetickým nápojem značky Smarty. Jeho marketingové snažení se však místo zisků stalo spíš terčem vtipů a posměchu, a tak v roce 2022 po několika letech ztrát brand raději propůjčil jiné firmě. Letos navíc vyšlo najevo, že „Hašan“ se stal nejvíce postiženou obětí podvodných praktik investiční společnosti WSM Jiřího Kubíčka, která jej obrala o celých 52 milionů korun.

2. Útočník Hejduk připravil kamarády o miliony

Milan Hejduk strávil drtivou většinu své hokejové kariéry věrný jedinému týmu NHL z Colorada, kde se z něj za tu dobu stala žijící legenda. Poté, co v roce 2013 s hraním skončil, rozhodl se vydělané miliony (za svou kariéru v zámoří si jich měl vydělat celkem 826) investovat nejen do tréninku svých dvou synů, dnes nadějných hokejistů, ale i podnikání. Své jméno mimo jiné spojil s investiční firmou HP Next, jejíž jednatelkou byla mimo jiné i Zlatuše Hejduková, jeho manželka.

V roce 2021 však firma upadla do insolvence a spolu s ní i více než 160 milionů, které do ní vložila více než dvacítka investorů. Lehce peprným detailem, že mezi poškozenými jsou i velmi známá jména českého sportu. O 49 milionů korun měl přijít fotbalista Pavel Nedvěd, více než 35 milionů ztratil jeho spoluhráč Zdeněk Grygera a o téměř 21 milionů lehčím se kvůli HP Next stal basketbalista NBA Jiří Welsch. Jeden z investorů, který přišel o peníze, pro Seznam Zprávy anonymně řekl, že investoval, jelikož „věřil jménu Hejduk“.

3. Martina Procházku dluhy dohnaly k zoufalému kroku

Ostrostřelec Martin Procházka rovněž patří k mimořádně úspěšným odchovancům českého hokeje. Jeho podnikání začalo v roce 2013 ambiciózně, ale již zanedlouho si měl od dvou nebankovních společností půjčit přes 8 milionů korun. Místo splácení dluhy několik let neutěšeně vysokými úroky rostly, až se v roce 2018 z dlužených osmi rázem stalo šestnáct milionů korun a posléze téměř 19 milionů korun. „Pan Procházka půjčky nikdy nehradil. Pouze dlouhodobě sliboval jejich uhrazení, prostřednictvím například prostředků od jeho kolegů hokejistů,“ řekl Blesku advokát Martin Račok, jeden ze zástavních věřitelů Procházky.

Ten byl s manželkou Renátou kvůli dluhům a osmi exekucím nucen dát do zástavy nejen vlastněné pozemky, ale i svou vilu u Kladna. Zoufalá snaha sehnat rychle hotovost jej nakonec donutila i k prodeji své nejcennější medaile – té zlaté z Nagana. Procházka posléze pro deník Sport přiznal, že ji v roce 2017 prodal svému kamarádovi sběrateli a její další osud nezná. Tehdy se totiž identická olympijská medaile (kterých čeští hokejisté obdrželi dohromady pouze 23) objevila v online dražbě a nebylo jasné, komu patří. A byť existuje vysoká pravděpodobnost, že šlo právě o Procházkovu placku, skutečný původní majitel medaile, za níž dal nakonec kupec 1,45 milionu korun, není dodnes znám.

4. Brankář Čechmánek skončil na pracáku a málem i ve vězení

Talentovaný gólman Roman Čechmánek je dalším, kdo měl svou veleúspěšnou kariéru zakončit raději konzervativní investiční strategií a byznysu se velkým obloukem vyhnout. Trojnásobný mistr světa, pětinásobný vítěz extraligy a zlatý olympionik se totiž rozhodl po kariéře pustit do podnikání, v rámci kterého si v roce 2013 založil minipivovar a zkoušel rovněž obchodovat s vínem i realitami. Už o rok později ale jeho pivovarský sen skončil v konkurzu, což ale nemělo být ani zdaleka tím nejhorším.

V roce 2017 totiž bývalého brankáře obvinili z podvodu. Při stavbě svého pivovárku si měl údajně navzdory již tehdejším finančním problémům najmout firmy na různé práce, ale následně jim nezaplatit. Žalobci tvrdili, že jim Čechmánek způsobil škodu přes 15 milionů korun. V případě viny mu hrozilo 5 až 10 let vězení, avšak soud jej nakonec obvinění třikrát zprostil, načež mu loni uložil podmínku. Podnikáním promrhané peníze se už však nevrátily. Jak Čechmánek přiznal v roce 2019 pro iSport, přestal i s trénováním hokeje, jeho syn vážně onemocněl, o rok dříve se po 30 letech rozvedl s manželkou a skončil v podnájmu a na úřadu práce. Smutný konec brankářské legendy, která si hokejovou kariérou měla vydělat asi čtvrt miliardy korun.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.