Celebrity

7. září 2023 15:25

David Laštovka

Marta Vančurová bojovala s rakovinou. Prožila tajný milostný románek s Ladislavem Frejem

Herečka Marta Vančurová, která 7. září oslavila 75. narozeniny, to v životě rozhodně neměla jednoduché. Před několika lety bojovala s rakovinou a na lásku měla celý život smůlu.

Manželství s uznávaným kameramanem Janem Malířem, s nímž má Marta Vančurová jediného syna Jana se po téměř dvaceti letech rozpadlo. Od sebe šli v době, kdy synovi bylo třináct let. Herečka se tak stala zároveň otcem i matkou v jedné osobě. Do dalšího vztahu už se bezhlavě nehnala. Na prvním místě byl pro ni syn. „Někdy jsem chtěla, aby někdo přišel a já na něj na chvíli mohla všechno naložit a odpočinout si. Honzík by ale pro mě prvořadý a nějak jsem si to ani neuměla představit,“ svěřila se Marta Vančurová v rozhovoru pro týdeník Téma.

Mohlo by vás zajímat: Věra Galatíková manželovi Frejovi odpustila nevěru. Posledních Vánoc se nedočkala

Milostný románek s Ladislavem Frejem

Jak ale během života prozradila její kolegyně Jana Šulcová, bez vztahu nebyla. Mezi její milence měl patřit ženatý herec Ladislav Frej. „Trápil svou manželku Věru Galatíkovou. Když onemocněla rakovinou, žil s Martou Vančurovou. Když se to dozvěděl, vrátil se sice domů, ale stejně byl s Martou. A Věra to věděla. A to mi připadalo hrozné,“ uvedla pro deník Blesk herečka Jana Šulcová, která byla rovněž tajnou Frejovou milenkou.

Cesta na herecké výsluní byla u Marty Vančurové (69) velmi trnitá. Vyrůstala v malé vesničce u Prahy, a když jí bylo deset, přihlásili ji rodiče na zpěv do Dětského rozhlasového sboru Bohumila Kulínského. Po maturitě začala pracovat v Českém hydrometeorologickém ústavu a pohrávala si s myšlenkou, že by se vrhla na studium fyziky. Nicméně nakonec si podala přihláška na DAMU. Přestože se na zkoušky připravovala sama, byla přijata na první pokus a dostala se do velmi silného ročníku, ze kterého později vzešla spousta hereckých hvězd. Jen namátkou: Kateřina Macháčková, Jiří Lábus či Tomáš Töpfer.

Rakovinu před kolegy tajila

Ve filmu na sebe výrazně upozornila snímkem Milenci v roce jedna, v němž představovala složitou osobu uzavřené ženy, která byla poznamenaná hrůznými zážitky z války. Za tento počin mimochodem v roce 1973 získala cenu za ženský herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Že kromě vážných postav umí zahrát i ty komické, dokonale předvedla ve veselohře Jáchyme, hoď ho do stroje. Její životní rolí však byla fotografka Marie v dramatu Juraje Herze Den pro mou lásku. Ráda vzpomíná i na natáčení filmu Karla Kachyni Smrt krásných srnců, kde ztvárnila starostlivou maminku Hermínu.

Před několika lety Marta Vančurová bojovala s rakovinou prsu. Odešla z divadla, aby se naplno mohlo věnovat léčbě a nemoc před kolegy dlouho tajila. Naštěstí ale všechno dobře dopadlo. „Nebylo to lehké období, ale měla jsem velké štěstí. Když překonáte takovou chorobu, je to dobrá zkušenost. Člověk pozná sám sebe a své možnosti,“ prozradila deníku Blesk legendární česká herečka.

Ladislav Frej v pořad 7 pádů Honzy Dědka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.