Celebrity

19. srpna 2023 05:30

David Laštovka

Věru Galatíkovou si Ladislav Frej dlouho nechtěl vzít. O ruku ji požádal až v horečkách

Legendární česká herečka a dabérka Věra Galatíková by 19. srpna oslavila 85. narozeniny. Zemřela pouhé tři dny před štědrým dnem ve věku 69 let. Jaké bylo soukromí nezapomenutelné umělkyně?

Životní láskou Věry Galatíkové byl o tři roky mladší herec Ladislav Frej. Jiskra mezi nimi přeskočila v roce 1969 při představení Královna Kristýna v pardubickém divadle. Zatímco Frej měl za sebou už tři nevydařená manželství, Věra byla do té doby svobodná. Přestože se jim narodily dvě děti, dcera Kristýna, která je rovněž herečkou, a syn Ladislav, ke svatbě se dlouho neměli. Jak Věra Galatíková prozradila v knize Herecká manželství, soužití bez oddacího listu se nelíbilo především její mamince. „Bála se, že nás Frej opustí,“ líčila v knize.

Podívejte se, co na sebe prozradil sám Ladislav Frej:

Chtěl svatbu ve sportovním

Frej, kterému se do čtvrtého manželství původně nechtělo, nakonec změnil názor a Věru o ruku požádal. A to v průběhu léčby své vleklé chřipky v nemocnici. „Na konci jedné mé návštěvy v nemocnici mi najednou říká: ‚Pusinko, prosím tě, najdi křestní listy, budeme se brát. Ale ve sportovním.‘ Nakonec řekl, že ve svatebním, protože já se ještě nikdy nevdávala. A to mě dojalo,“ popisovala Galatíková v knize Herecká manželství.

Svatbu měli v roce 1977 a v manželství spolu prožili 30 let. V prosinci roku 2007 Věra podlehla nádorovému plicnímu onemocnění, se kterým statečně bojovala pět let. Doplatila na svou největší celoživotní neřest – kouření. Přestože věděla, že se smrt blíží, přála si ještě poslední Vánoce strávit s rodinou a milovanými vnoučaty. Poslední přání se jí bohužel nesplnilo.

Čtěte také: Vladimír Dlouhý se alkoholu a cigaret nevzdal ani kvůli rakovině. Kolik měl dětí?

Věra Galatíková, rodačka ze Zlína, byla původně učitelkou. Po maturitě na pedagogickém gymnáziu učila rok v jihomoravském Vracově. Pak ovšem převážila láska k divadlu. Vystudovala JAMU a získala první angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. Následoval Činoherní klub, Divadlo S. K. Neumanna, Městská divadla pražská a od roku 1993 byla členkou činohry Národního divadla. Výrazně se prosadila také v dabingu. Svůj hlas propůjčila například francouzské herečce Annie Giradot.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.