Celebrity

19. srpna 2023 05:30

David Laštovka

Věru Galatíkovou si Ladislav Frej dlouho nechtěl vzít. O ruku ji požádal až v horečkách

Legendární česká herečka a dabérka Věra Galatíková by 19. srpna oslavila 85. narozeniny. Zemřela pouhé tři dny před štědrým dnem ve věku 69 let. Jaké bylo soukromí nezapomenutelné umělkyně?

Životní láskou Věry Galatíkové byl o tři roky mladší herec Ladislav Frej. Jiskra mezi nimi přeskočila v roce 1969 při představení Královna Kristýna v pardubickém divadle. Zatímco Frej měl za sebou už tři nevydařená manželství, Věra byla do té doby svobodná. Přestože se jim narodily dvě děti, dcera Kristýna, která je rovněž herečkou, a syn Ladislav, ke svatbě se dlouho neměli. Jak Věra Galatíková prozradila v knize Herecká manželství, soužití bez oddacího listu se nelíbilo především její mamince. „Bála se, že nás Frej opustí,“ líčila v knize.

Podívejte se, co na sebe prozradil sám Ladislav Frej:

Chtěl svatbu ve sportovním

Frej, kterému se do čtvrtého manželství původně nechtělo, nakonec změnil názor a Věru o ruku požádal. A to v průběhu léčby své vleklé chřipky v nemocnici. „Na konci jedné mé návštěvy v nemocnici mi najednou říká: ‚Pusinko, prosím tě, najdi křestní listy, budeme se brát. Ale ve sportovním.‘ Nakonec řekl, že ve svatebním, protože já se ještě nikdy nevdávala. A to mě dojalo,“ popisovala Galatíková v knize Herecká manželství.

Svatbu měli v roce 1977 a v manželství spolu prožili 30 let. V prosinci roku 2007 Věra podlehla nádorovému plicnímu onemocnění, se kterým statečně bojovala pět let. Doplatila na svou největší celoživotní neřest – kouření. Přestože věděla, že se smrt blíží, přála si ještě poslední Vánoce strávit s rodinou a milovanými vnoučaty. Poslední přání se jí bohužel nesplnilo.

Čtěte také: Vladimír Dlouhý se alkoholu a cigaret nevzdal ani kvůli rakovině. Kolik měl dětí?

Věra Galatíková, rodačka ze Zlína, byla původně učitelkou. Po maturitě na pedagogickém gymnáziu učila rok v jihomoravském Vracově. Pak ovšem převážila láska k divadlu. Vystudovala JAMU a získala první angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. Následoval Činoherní klub, Divadlo S. K. Neumanna, Městská divadla pražská a od roku 1993 byla členkou činohry Národního divadla. Výrazně se prosadila také v dabingu. Svůj hlas propůjčila například francouzské herečce Annie Giradot.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.