Celebrity

27. listopadu 2022 05:30

Vanesa Havlíková

Martina Formanová o vztahu se syny slavného režiséra: Byla jsem hloupá, žárlila jsem na ně

7 pádů Honzy Dědka (44) - Martina Formanová

Martina Formanová (56) je česká spisovatelka a scenáristka, jejímž manželem byl oscarový režisér Miloš Forman (†86). Během oblíbené talkshow promluvila o připravovaném filmu podle její knižní předlohy, o komplikovaném vztahu se syny svého muže, ale také o životě s ním.

Martina Formanová se na startu kariéry za spisovatelku rozhodně nepovažovala. „Ze začátku jsem tvrdila, že jsem spíš taková sepisovatelka, pak jsem vydala ještě další dvě knihy. Asi jsem ale shazovala práci, kterou do toho člověk dává, tak už jsem přijala pojmenování spisovatelka,“ objasnila, jak to má se svým povoláním.

Vdova po legendárním režisérovi také zavzpomínala na to, jak se s manželem seznámila. „Psala jsem tehdy diplomovou práci pro FAMU. A říkala jsem si, že když už jsem tam, bylo by dobré mít v ní citaci Miloše Formana. Tak jsem mu napsala lístek, on se se mnou sešel a takhle to dopadlo. Tehdy jsem opravdu chtěla jen tu citaci. I když je pravda, že už jsem se s ním setkala při studiích na FAMU, kam přišel udělat besedu, a vím, že jsem byla nesmírně okouzlená. Myslím, že jsme se do něj zamilovali všichni včetně kluků. Byl vtipný, obyčejný, měl hluboký hlas. On mi pak tvrdil, že jsem to já, že si mě pamatoval z besedy. Nevím, jestli to byla pravda, ale bylo to hezké,“ přiblížila první setkání s Milošem Formanem.

Ne vždy jsou vztahy mezi všemi členy rodiny zcela ideální. A problém nastal i u Formanových. „Jsem asi o rok nebo dva mladší než jeho synové. Ze začátku to nebylo příliš dobré. Ruku na srdce –⁠ já jsem na ně taky žárlila, protože Miloš pořád: ‚Zavolej jim, napiš jim, jestli nechtějí přiletět.‘ A já jsem si říkala, že dělají drahoty, že můžou být rádi, že mají takového tátu. Nevím, prostě jsem byla trošku hloupá. V průběhu let nás Miloš tak trochu násilím tlačil dohromady. Místy tam byl trochu odpor na obou stranách, ale musím říct, že to byl od něj skvělý tah. Hodně jsme se sblížili, naše děti se skamarádily a i s jeho bývalou ženou Věrou Křesadlovou máme hezký vztah. Rodinu sjednotil a díky bohu za to,“ objasnila Martina, jak to měla zpočátku vnímala své nevlastní syny.

Martina Formanová během rozhovoru s moderátorem Honzou Dědkem rovněž prozradila, že nyní řeší komplikace s financováním filmu podle její knižní předlohy Skladatelka voňavého prádla, v níž popisuje vztah se zpěvákem Karlem Gottem (†80).

„Film se tak chystá–⁠nechystá. Zpočátku jsme měli velké štěstí, že se to rozběhlo, všem se ten projekt líbil. Poté ale přišel covid a nedostali jsme peníze. Je to částečně autobiografické, ale je pravda, že je to z konce komunismu. A zapomněla jsem, že moje mládí je už na historický film, takže je to trošku dražší,“ prozradila o chystaném snímku v talkshow 7 pádů Honzy Dědka, kterou si můžete zpětně pustit online.

„Přemýšleli jsme s týmem, jak by se film mohl jmenovat. Je to hodně o sestrách, s tou svou mám hodně blízký vztah. A tak jsme přemýšleli, jak bychom to pojmenovali. Jeden z pracovních názvů byl: Dvě svině, kterým se všechno povedlo. Vychází to z doby, kdy jsme bydlely v Brně a nějaký náš spolužák se nás ptal, jaký je náš sen,“ začala s vyprávěním Formanová.

„Sestra řekla, že chce normální povolání, ale aby si vydělala na dům s bazénem a auto, které si bude sama řídit, což v Brně v roce 1979 znělo velice odvážně. Já jsem řekla, že bych chtěla mít výjimečného muže a prožít neobyčejný život. Na to pak moje ségra řekla, že kdyby věděla, že se nám to oběma povede, taky by si přála něco lepšího. Ona je zdravotní sestra a žije v Kalifornii, kde musí mít auto každý, aby se dostal do práce. Takže se jí to sice povedlo, ale dnes to nevypadá už tak okázale, jak to původně znělo,“ uzavřela své vzpomínání třetí a poslední manželka zesnulého režiséra.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.