Celebrity

3. října 2022 12:15

Tomáš Durčák

Karel Gott je stále extrémně populární. Dědicům i po smrti vydělává desítky milionů

Od smrti Karla Gotta uběhly tři roky

Možná jste se o víkendu také divili, že už jsou to celé tři roky, co jsme přišli o naši největší pěveckou legendu Karla Gotta (†80). A ještě více vás nejspíš překvapí, kolik peněz za tu dobu jeho jméno dokázalo nejbližším, respektive dědicům, vydělat.

Z pohledu příjmů se jako první samozřejmě nabízejí dvě zásadní události, k nimž došlo až po Gottově smrti. Zaprvé je to dokument Karel od režisérky Olgy Špátové a jeho příjmy z kin, z nichž distributor nemalou část nepochybně odevzdal právě rodině Karla Gotta. Zadruhé pak jeho biografie Má cesta za štěstím, která vyšla v loňském roce.

Oba tyto produkty se dočkaly nemalého úspěchu. Dle webu Kinomaniak.cz navštívilo dokument Karel v českých kinech celkem 391 775 diváků, kteří vygenerovali tržby ve výši téměř 59 milionů korun. Web eXtra.cz, jenž se dosavadní posmrtné výdělky Gottova jména pokusil spočítat, odhaduje, že po odečtení všech provizí Ivana Gottová (46), respektive její firma, z dokumentu získala asi 29 milionů korun. Práva na dokument navíc odkoupila jedna česká a jedna zahraniční streamovací služba. Kolik za něj zaplatily, není známo, nicméně velmi pravděpodobně šlo minimálně o jednotky milionů korun.

Gottova biografie se stala bestsellerem

Pak je tady zmíněná kniha, která vyšla přesně před rokem – na druhé výročí úmrtí Karla Gotta – v původním nákladu 30 000 kopií. Ty však fanoušci během pár dní rozebrali i navzdory nemalé ceně 1 229 korun za výtisk. Díky velkému zájmu se navíc dočkala dotisku a i dnes je možné ji u knihkupců sehnat, byť už i za cenu pod tisíc korun.

Web eXtra.cz ve svém odhadu dochází k výdělku přibližně 12 milionů korun, které již Ivana Gottová mohla za prodej manželovy autobiografie inkasovat. Jelikož Mistrovo jméno stále velmi táhne, její část zisku z prodeje každého výtisku je pravděpodobně vyšší, než bývá obvyklé. Mohla by dosahovat až 200 korun (dost možná i více). Pokud se doposud prodal zhruba dvojnásobek původního nákladu, tedy 60 000 knih, výsledkem je zmíněná cílová částka, která však představuje spíš skromnější odhad. Gottová tak pouze z tržeb za dokument Karel a jeho autobiografii mohla během tří let od jeho úmrtí inkasovat částku v rozmezí přibližně 40 až 50 milionů korun.

Konstantní odměny za Gottovy písně

Tím však výdělek zdaleka nekončí. Karel Gott během své dlouholeté kariéry nazpíval přibližně 2 500 písní a mnoho z nich patří k nesmrtelným hitům. Hrají je i nadále rádia, jsou dostupné on-line a četná Mistrova vystoupení se rovněž s železnou pravidelností opakují v televizi.

Lze také očekávat, že jako každý rok i ten letošní přinese v blížícím se čase Vánoc zvýšenou poptávku po některých zcela symbolických písních Karla Gotta.  Jeho odkaz navíc nadále rezonuje i v zahraničí. Kromě Slovenska a Německa také v Rakousku či Švýcarsku.

Web eXtra.cz odhaduje, že jen samotné tantiémy (poplatky za pouštění Gottových skladeb) dědicům vynášejí asi 10 milionů za rok. Společně s příjmy za stále běžící prodeje desek pak odhad dosahuje lehce přes 13 milionů za rok. Od své smrti tak na těchto dvou položkách pozůstalí inkasovali přibližně 40 milionů. Dohromady se tedy dostáváme na částku okolo 80 až 90 milionů korun za pouhé tři roky.

Není proto divu, že o dědictví Karla Gotta někteří jeho pozůstalí donedávna sváděli boj a měli zájem získat z něj větší část. Dle momentálně známých skutečností totiž zmíněné částky (nebo jejich absolutní majorita) plynou Ivaně Gottové a jejím dvěma dcerám Charlotte Elle (16) a Nelly Sofii (14). Neexistuje zároveň žádný důvod, proč by zpěvák, respektive jeho odkaz, nemohl rok co rok vydělávat svým nejbližším řádově jednotky až desítky milionů korun i nadále.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.