Vánoce

9. prosince 2023 05:59

Karolína Oehmová

Matěj Stropnický chce slavit Vánoce na zámku. Rodinám je ale zima a jídlo vystydne

Matěj Stropnický popsal Vánoce na zámku

Herec a politik Matěj Stropnický nejspíš bude slavit Vánoce s přítelem Danielem Krejčíkem na zámku v Osečanech. Otázka je, zda i s jejich rodinami. Těm se tu v minulosti moc nelíbilo, hlavně kvůli zimě. Prozradil také, jaká úskalí je při hodování v tak velké nemovitosti čekají. Každoročně také doma pořádají vánoční mši.

Vánoce na zámku, to zní jako krásný sen. Ovšem rodiny Matěje Stropnického a jeho přítele Daniela Krejčíka si to zřejmě nemyslí. Kde stráví tento nejkrásnější den v roce, je tak zatím nejisté. „Myslím, že letos by to mohlo klapnout, ale úplně jistý to není. Záleží, jestli přesvědčíme naše rodiny, že jim tady nebude zima. Na začátku jsme jednou velké Vánoce tady udělali, ale někteří odjeli, protože jim byla zima. Když už máme ubytování nahoře, tak si myslím, že bychom je mohli zlomit, “ říká politik a herec Matěj Stropnický ve své komnatě, kde si díky kamnům udržují stále teplo.

Než se jídlo přinese z kuchyně, je studené

Sice má zámek 28 místností, ale kuchyň je o dvě patra níž než komnata, kterou obývají. „Vždy se musí řešit, aby nevystydlo jídlo. Vývar donesu, ale řízek je cestou ledový. Salátu to nevadí, ale zrovna ten studený kapr už pak trošku šplouchá.“ V dřívějších dobách totiž zámecká honorace měla přípravnu jídel, kam se pokrm přinesl, udržoval teplý a až se zazvoněním zvonečku ho služebnictvo přineslo. Jenže Matěj Stropnický a jeho partner Daniel Krejčík žádné služebnictvo nemají. Musí si tak pomoci nádobou na ohřev jídla.

Nemají vánoční stromek, ale přímo strom

Vánoční výzdobu zámku nedělají. Aby to na tak obrovské nemovitosti bylo vidět, museli by pořídit kilometry světýlek. „Míváme stromek, ale tady musí být vše trochu větší, aby to vůbec někdo zaznamenal,“ říká Matěj s tím, že už je to spíš pořádný strom. Na zahradě mají také kapli, kde farář dělá vánoční mši. Přes rok se tam pak konají jednou měsíčně bohoslužby. „Chvilku jsme si museli zvyknout, že máme v baráku mši, ale dnes už jsem rád, že se to tam koná,“ říká na závěr Matěj Stropnický.

Nahlédněte do interiéru zámku v Osečanech, kde bydlí Matěj Stropnický společně s partnerem Danielem Krejčíkem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.