Umělá inteligence děsí uživatele. Paris Hilton či Kendall Jenner prodaly svou tvář

Vypadají jako oni, přesto to oni nejsou. Známé celebrity prodaly svou podobiznu společnosti Meta. Ta z nich udělala chatboty generované umělou inteligencí. Lidé si tak budou moct napsat o radu třeba Billie, která vypadá jako Kendall Jenner.

To, co se ještě nedávno zdálo jako scénář ze sci-fi filmu, je nyní realitou. Budoucnost máme na dosah ruky a fascinace umělou inteligencí nepřestává být tématem číslo jedna ve světě technologií a byznysu. Společnost Meta se v tomto směru rozhodla jít ještě dál a představila novinku. A to sice AI chatboty, které vypadají přesně jako známé celebrity.

Mohlo by vás zajímat: Muž navázal kontakt s umělou inteligencí. Milostný vztah skončil tragicky

Mají jejich tvář i hlas, přesto to nejsou oni. Kendall Jenner, Paris Hilton nebo třeba Snoop Dogg doslova prodali svůj vzhled společnosti Meta. Ta ze získaného materiálu vytvořila AI osobnosti, které mají uživatelům poskytovat zábavný obsah. Například dědička hotelového impéria Paris Hilton vystupuje pod jménem Amber a pomůže vám vyřešit jakoukoliv detektivní záhadu. Přesné částky, které za to jednotlivé osobnosti inkasovaly, nejsou známé. Podle webu The Information ale dostala „nejdražší“ celebrita až pět milionů v amerických dolarech.

Každý chatbot bude mít svou osobnost a zájmy

Každá postava bude mít své zájmy a osobnost. Uživatelé od nich budou moci dostávat personalizované rady, aby pro ně bylo jejich používání interaktivnější a zábavnější, informaci o tom přinesl deník The Guardian. Společnost Meta v čele s Markem Zuckerbergem představila více než 28 AI postav, mezi kterými najdeme známé celebrity, influencery či sportovce. Raper Snoop Doog bude Dungeon Master, který bude uživatelům asistovat při hraní her. Bývalý basketbalista Dwayne Wade vystupuje jako Victor a uživatelům bude pomáhat se cvičením.

Čtěte také: Umělá inteligence už dobývá i české školy. Hrozí, že učitelé přijdou o práci?

Kendall Jenner propůjčila svůj hlas a tvář chatbotu jménem Billie. Její postava je popisovaná jako „velká sestra“ a „společnice na život a na smrt“. Aktuálně můžete profily na Instagramu pouze sledovat, na území Spojených států už si s nimi ale uživatelé mohou i psát. Billie lidem pomůže například s oblékáním a probere s nimi zkrátka jakékoliv téma. Dokonce se při konverzaci bude měnit její animovaná fotka v reakci na to, o čem si zrovna bude s uživateli psát.

Podobné články

Lidé mají obavy

Před dvěma týdny však Wall Street Journal informoval o tom, že se společnost Meta setkala s problémy při testování. Podle jednoho zaměstnance byl chatbot hrubý a nerozuměl své osobnosti. „Nebude to jen o odpovídání na dotazy. Jde o zábavu a o to, že vám to pomůže, abyste se spojili s lidmi kolem sebe,“ prohlásil ředitel společnosti Mark Zuckerberg s tím, že v současné době ještě může existovat řada omezení, jelikož chatboti momentálně nemají přístup k informacím v reálném čase.

Mohlo by vás zajímat: Dědictví nečekejte! Bill Gates i Mark Zuckerberg odřízli děti od peněz. Proč?

To se však má podle něj změnit v následujících měsících. „Víme, jak je důležitá transparentnost, pokud jde o obsah generovaný umělou inteligencí. Aby si je uživatelé nepletli se skutečnými lidmi, budeme používat speciální pozadí a styl. Experimentujeme také s formami viditelných a neviditelných značek,“ vydala Meta ve svém prohlášení.

Kromě pozitivních ohlasů už ale lidé stihli vyjádřit také znepokojení. Mají obavy, kam takový svět spěje. Uživatelé to často přirovnávají k dramatickému sci-fi seriálu Black Mirror, který pojednává o blízké budoucnosti a problémech spojených s moderními technologiemi. V komentářích se často objevují slova jako „strašidelné“ nebo „šílené“.

Jak v současnosti využívají umělou inteligenci školy?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.