Celebrity

2. března 2024 15:00

Marie Makovská

Michal David už zhubl patnáct kilo. Za dietu svůj režim neoznačuje, pije víno a jí tuky

Michal David zhubnul patnáct kilo

Zpěvák a hitmaker Michal David (63) shodil 15 kilo za necelé čtyři měsíce. V pořadu Showtime prozradil, jak se mu to podařilo, a přidal i ne úplně vhodnou radu, které by se někdo mohl chytit a poté tvrdě narazit.

Už minulý měsíc Michal David pro web Prima Ženy promluvil o svém novém stravovacím režimu. Nyní ho ještě podrobněji rozebral v pořadu Showtime a zdá se, že mu vyhovuje a nic v něm od té doby nezměnil. Stále si například dopřává své milované víno a režim nechce nazývat žádnou striktní dietou. Velkou změnou je ovšem zpěvákův dobrý pocit ve vlastním těle a vzhled, zhubnul totiž už 15 kilogramů.

Není tuk jako tuk

„Vlastně to není ani dieta, řekl jsem si, že se zbavím všech příloh, cukrů, sacharidů a lepku,“ prozradil zpěvák moderátorce Martině Jandové. „Můžu jíst všechno, jím tučné věci, smetany, sýry, saláty, masa, všechno... i bůček,“ vypočítal a dodal: „Čím víc oleje, tím lépe. Všichni si myslí, že mají jíst ty light záležitosti, bez tuku, naopak! Všechno tučné. Akorát nesmíte doplňovat tím pečivem, to je důležité. A jsem naprosto spokojený, mám strašně energie.“

S posledním doporučením by však mnozí nutriční terapeuti a specialisté na racionální stravování nesouhlasili. Zmíněný režim nejvíce odpovídá keto dietě, která v jídelníčku výrazně omezuje všechny sacharidy. Oproti tomu je tedy potřeba zvýšit příjem bílkovin a tuků, které místo nich začnou organismu sloužit jako primární zdroj energie. Tady ale narážíme na důležitou věc, a sice že tuků existuje více druhů a jak ukazují dostupné studie, není jedno, kolik a kterých naše tělo přijímá.

Ostatně, jak už vysvětlil v našem podcastu výživový specialista Lukáš Vrána, který se mimo jiné zaměřuje právě i na keto dietu, bůček není tou správnou cestou a tato dieta má určitá omezení, na která je potřeba myslet. Stejně tak na to, že nejde o zdravý a dlouhodobě udržitelný stravovací režim. Vysoký příjem především nasycených živočišných tuků souvisí s výskytem zdravotních problémů, jako je zvýšená hladina tuků v krvi, vysoký krevní tlak nebo srdečně-cévní onemocnění. Mnohdy je také jednou z příčin nadváhy a obezity, jak je tedy možné, že Michal David na tomto režimu plném tuků a s popíjením vína, kterého se nechce vzdát, zhubnul?

Podívejte se na celý rozhovor o hubnutí a keto dietě s odborníkem Lukášem Vránou:

Je možné zhubnout na dietě plné tuku?

Redukční stravovací plány mají jednu věc společnou, pracují s příjmem a výdejem energie (zjednodušeně řečeno počítáním kalorií). Jakmile je kalorický výdej vyšší než kalorický příjem, tělo se dostává do deficitu a dochází ke spalování (hubnutí). I s jídelníčkem, ve kterém bude alkohol, bůček či fast food se tedy někdy dá zhubnout, samotné hubnutí je odrazem změny dosavadního režimu a kalorického deficitu. Je ale jasné, že samotné počítání kalorií nestačí k tomu, aby byl jídelníček zdravý a vyvážený.

Racionální výživa – tedy účelná, rozumná a taková, která obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek i vitaminů – nezahrnuje žádný extrém. Naopak sem může spadat sklenka vína i živočišné produkty včetně těch tučnějších, ale určitě ne v neomezeném množství. Tento směr také nedoporučuje zbavit se sacharidů, především komplexních, které jsou důležitým zdrojem energie a mnohdy i dalších prospěšných látek, jako jsou právě už zmíněné minerály. Celozrnné výrobky, luštěniny, zelenina i ovoce, to vše sem patří.

Důležitý je pohyb

Co slavnému zpěvákovi v jeho novém režimu prospívá a určitě to schvalujeme, je cvičení. Nedávno nám prozradil, že chodí 3x týdně do fitness centra. Hubne společně se svou ženou a zdá se, že brzy dosáhne svého cíle, kterým je hmotnost 80 kg. „Během těch tří měsíců mám dole třináct kilo a cítím se skvěle. U žen to hubnutí jde trochu pomaleji, přece jen mají jiný metabolismus, takže Marcela zatím zhubla sedm kilo,“ prozradil Michal David na začátku února.

Na hubnutí se dal i proto, že aktuálně chystá novou desku. „Připravuji nové album, které točím v Londýně a Los Angeles. V Anglii to točím s kapelou Robbieho Williamse a v Americe s producenty, kteří dělali pro Cher nebo Joea Cockera. Písničky budou úplně jiné, než na co jsou ode mě lidé zvyklí. V březnu budeme k první skladbě točit na Tenerife videoklip. Bude to dělat Sagvan Tofi. První singl bude na světě v dubnu,“ řekl pro web Prima Ženy Michal David a pro Showtime ještě dodal: „Jsem zvědavý, co na to lidi řeknou, protože je to úplně jiné, než jsou u mě zvyklí.“

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny); citace Michala Davida pro Showtime a Prima Ženy

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.