Celebrity

2. března 2024 15:00

Marie Makovská

Michal David už zhubl patnáct kilo. Za dietu svůj režim neoznačuje, pije víno a jí tuky

Michal David zhubnul patnáct kilo

Zpěvák a hitmaker Michal David (63) shodil 15 kilo za necelé čtyři měsíce. V pořadu Showtime prozradil, jak se mu to podařilo, a přidal i ne úplně vhodnou radu, které by se někdo mohl chytit a poté tvrdě narazit.

Už minulý měsíc Michal David pro web Prima Ženy promluvil o svém novém stravovacím režimu. Nyní ho ještě podrobněji rozebral v pořadu Showtime a zdá se, že mu vyhovuje a nic v něm od té doby nezměnil. Stále si například dopřává své milované víno a režim nechce nazývat žádnou striktní dietou. Velkou změnou je ovšem zpěvákův dobrý pocit ve vlastním těle a vzhled, zhubnul totiž už 15 kilogramů.

Není tuk jako tuk

„Vlastně to není ani dieta, řekl jsem si, že se zbavím všech příloh, cukrů, sacharidů a lepku,“ prozradil zpěvák moderátorce Martině Jandové. „Můžu jíst všechno, jím tučné věci, smetany, sýry, saláty, masa, všechno... i bůček,“ vypočítal a dodal: „Čím víc oleje, tím lépe. Všichni si myslí, že mají jíst ty light záležitosti, bez tuku, naopak! Všechno tučné. Akorát nesmíte doplňovat tím pečivem, to je důležité. A jsem naprosto spokojený, mám strašně energie.“

S posledním doporučením by však mnozí nutriční terapeuti a specialisté na racionální stravování nesouhlasili. Zmíněný režim nejvíce odpovídá keto dietě, která v jídelníčku výrazně omezuje všechny sacharidy. Oproti tomu je tedy potřeba zvýšit příjem bílkovin a tuků, které místo nich začnou organismu sloužit jako primární zdroj energie. Tady ale narážíme na důležitou věc, a sice že tuků existuje více druhů a jak ukazují dostupné studie, není jedno, kolik a kterých naše tělo přijímá.

Ostatně, jak už vysvětlil v našem podcastu výživový specialista Lukáš Vrána, který se mimo jiné zaměřuje právě i na keto dietu, bůček není tou správnou cestou a tato dieta má určitá omezení, na která je potřeba myslet. Stejně tak na to, že nejde o zdravý a dlouhodobě udržitelný stravovací režim. Vysoký příjem především nasycených živočišných tuků souvisí s výskytem zdravotních problémů, jako je zvýšená hladina tuků v krvi, vysoký krevní tlak nebo srdečně-cévní onemocnění. Mnohdy je také jednou z příčin nadváhy a obezity, jak je tedy možné, že Michal David na tomto režimu plném tuků a s popíjením vína, kterého se nechce vzdát, zhubnul?

Podívejte se na celý rozhovor o hubnutí a keto dietě s odborníkem Lukášem Vránou:

Je možné zhubnout na dietě plné tuku?

Redukční stravovací plány mají jednu věc společnou, pracují s příjmem a výdejem energie (zjednodušeně řečeno počítáním kalorií). Jakmile je kalorický výdej vyšší než kalorický příjem, tělo se dostává do deficitu a dochází ke spalování (hubnutí). I s jídelníčkem, ve kterém bude alkohol, bůček či fast food se tedy někdy dá zhubnout, samotné hubnutí je odrazem změny dosavadního režimu a kalorického deficitu. Je ale jasné, že samotné počítání kalorií nestačí k tomu, aby byl jídelníček zdravý a vyvážený.

Racionální výživa – tedy účelná, rozumná a taková, která obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek i vitaminů – nezahrnuje žádný extrém. Naopak sem může spadat sklenka vína i živočišné produkty včetně těch tučnějších, ale určitě ne v neomezeném množství. Tento směr také nedoporučuje zbavit se sacharidů, především komplexních, které jsou důležitým zdrojem energie a mnohdy i dalších prospěšných látek, jako jsou právě už zmíněné minerály. Celozrnné výrobky, luštěniny, zelenina i ovoce, to vše sem patří.

Důležitý je pohyb

Co slavnému zpěvákovi v jeho novém režimu prospívá a určitě to schvalujeme, je cvičení. Nedávno nám prozradil, že chodí 3x týdně do fitness centra. Hubne společně se svou ženou a zdá se, že brzy dosáhne svého cíle, kterým je hmotnost 80 kg. „Během těch tří měsíců mám dole třináct kilo a cítím se skvěle. U žen to hubnutí jde trochu pomaleji, přece jen mají jiný metabolismus, takže Marcela zatím zhubla sedm kilo,“ prozradil Michal David na začátku února.

Na hubnutí se dal i proto, že aktuálně chystá novou desku. „Připravuji nové album, které točím v Londýně a Los Angeles. V Anglii to točím s kapelou Robbieho Williamse a v Americe s producenty, kteří dělali pro Cher nebo Joea Cockera. Písničky budou úplně jiné, než na co jsou ode mě lidé zvyklí. V březnu budeme k první skladbě točit na Tenerife videoklip. Bude to dělat Sagvan Tofi. První singl bude na světě v dubnu,“ řekl pro web Prima Ženy Michal David a pro Showtime ještě dodal: „Jsem zvědavý, co na to lidi řeknou, protože je to úplně jiné, než jsou u mě zvyklí.“

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny); citace Michala Davida pro Showtime a Prima Ženy

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.