Životní styl

9. dubna 2024 06:30

Nikola Zatloukalová

Jak na ztvrdlé paty? Zkuste domácí lázeň, ocet nebo banánový zábal

Ztvrdlá kůže na patách není jen estetickým problémem, ale může být také bolestivá a způsobovat vám spoustu nepříjemných pocitů. Naučte se, jak tomu problému předcházet a jak efektivně odstranit tvrdou kůži na chodidlech. Od lázní přes peeling až po domácí recepty s octem – máme pro vás řešení.

Proč ztvrdlá kůže na patách vzniká?

Ztvrdlá kůže na patách vzniká často jako důsledek nedostatečné péče o nohy a nedostatku hydratace. K tomuto stavu však může napomoci i několik dalších faktorů, včetně dlouhého stání nebo chůze, nedostatečného pitného režimu, nevhodné obuvi a genetických predispozic. Vyšší věk a některá onemocnění mohou zvýšit riziko vzniku ztvrdlé kůže na patách také.

Mohlo by vás zajímat: Máte věčně studené nohy? Dejte jim volnost, možná se je snažíte až moc zahřívat

Jak tomuto problému předcházet?

Chcete, aby byly vaše paty příjemně hebké a hladké? Pak nesmíte zapomínat na pravidelnou péči o celá vaše chodidla. Vhodná péče je klíčová pro prevenci ztvrdlé kůže na patách. Zahrnuje pravidelné odstraňování odumřelých buněk, hydrataci pokožky a správnou volbu obuvi. Dále je důležité dbát na dostatečný pitný režim a vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály.

Jak odstranit ztvrdlou kůži na patě?

  1. Lázeň pro změkčení kůže: Ponořte svá chodidla do teplé vody s přídavkem medu nebo octa. Teplá lázeň pomůže změkčit ztvrdlou kůži a usnadní její odstranění.
  2. Pemza nebo speciální brusky: Po lázni použijte pemzu nebo speciální brusky na paty k odstranění ztvrdlé kůže. Jemnými krouživými pohyby odstraňte odumřelé buňky a získejte hladkou pokožku.
  3. Pedikúra v salonu: Pravidelná návštěva kosmetického salonu nabízejícího pedikúru může být efektivním způsobem, jak se zbavit ztvrdlé kůže na patách. Kosmetička použije speciální nástroje k odstranění zrohovatělé kůže a poskytne vám komplexní péči o vaše chodidla.
  4. Použití peelingů: Jednou týdně aplikujte peeling na nohy, který odstraní odumřelé buňky a zanechá vaše chodidla hladká a hebká. Můžete si vyrobit vlastní peeling z hrubozrnné soli a olivového oleje nebo zakoupit hotový v obchodě. Vhodný je také exfoliační peeling, který vás zbaví staré a ztvrdlé kůže během pár dní.
  5. Použití krémů a gelů: Po odstranění ztvrdlé kůže naneste na chodidla speciální krémy nebo gely určené k hydrataci a regeneraci pokožky. Tyto přípravky obsahují látky, které pomáhají udržovat chodidla měkká a zdravá.
  6. Regenerační masky: Pro hlubokou regeneraci pokožky můžete použít regenerační masky na chodidla, které působí během spánku nebo po aplikaci na nohy. Tyto masky obsahují účinné látky, které pronikají hluboko do pokožky a poskytují intenzivní péči.

Přečtěte si také: Nebezpečná doba plastů: Do těla se dostanou konzumací ryb i pitím sáčkového čaje

Domácí recepty a tipy na tvrdé paty

  1. Ocet: Namočte bavlněné tampóny do octa a připevněte je na postižené místo na nohou. Nechte působit přes noc a ráno opláchněte. Ocet má změkčující a exfoliační účinky, které pomáhají odstraňovat ztvrdlou kůži.
  2. Banánový zábal: Rozmačkejte banán a nanesete ho na paty. Nechte působit alespoň 10 minut a poté opláchněte teplou vodou. Banán obsahuje vitamíny a minerály, které hydratují pokožku a podporují její regeneraci.
  3. Tvarohový zábal: Pokryjte paty tvarohem a nechte působit přes noc. Tvaroh obsahuje kyselinu mléčnou, která pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a zanechává pokožku hebkou a jemnou.

Tip: Pokud nemáte speciální návleky na nohy, použijte na zábal volnější, ideálně bavlněné ponožky.

Ztvrdlá kůže na patách není neřešitelným problémem, a existuje mnoho způsobů, jak ji efektivně odstranit a předejít jejímu vzniku. Pravidelná péče o chodidla, správná volba obuvi a využívání domácích i profesionálních prostředků vám pomohou udržet vaše chodidla zdravá, hladká a krásná.

Zdroje: healthline.com, kondice.cz

Podívejte se také na rozhovor s lékařem. Proč stále více lidí přichází do ordinace s obroušenými zuby, o kterých často ani neví?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.