Životní styl

16. listopadu 2023 06:00

Marie Makovská

Jaká zelenina je nejlepší pro každodenní příjem vitaminů? Okurky a rajčata nestačí

Jestli se ve vaší lednici točí stále stejná zelenina, například oblíbené trio – salátové okurky, rajčata a papriky – zpozorněte. Tvrzení, že většinu potřebných živin můžeme získat z běžné stravy, je pravdivé, ale jen pokud je náš jídelníček opravdu pestrý. Proto zkuste zařadit i další druhy z tohoto seznamu.

Jsou všechny druhy zeleniny stejné, nebo jsou některé lepší než jiné, pokud jde o uspokojení našich každodenních potřeb vitaminů a minerálů? Správně je druhá možnost, a dokonce ani ten, který jí „hodně zeleniny“, nemusí tyto potřeby naplnit, pokud se bude zaměřovat jen na jeden nebo dva druhy pořád dokola.

Naše tělo potřebuje určité množství jednotlivých vitaminů a minerálů, aby fungovalo. Mezi základní vitaminy, které potřebujeme, patří vitamin A, vitaminy skupiny B a kyselina listová a dále také C, D, E a K. Z minerálních látek, které se v zelenině a ovoci nacházejí, potřebujeme mimo jiné vápník, jód, železo, měď, hořčík, draslík a zinek. Některá zelenina je na živiny obzvláště bohatá a nabízí jich velké množství v jednom, odtud také vznikl pojem superpotravina. Označuje potravinu výživově bohatou a zdraví prospěšnou, proto se mezi superpotraviny řadí právě i některé druhy ovoce, zeleniny, ale také bylin a koření, hub, semínek a ořechů.

Jakou zeleninu tedy jíst?

  • Brokolice: Zelenina, kterou tolik lidí nenávidí, je nacpaná živinami. Od vitaminů A, B-5, B-9, C a K až po hořčík, sodík a síru.
  • Listová zelenina: Například špenát a kapusta jsou také plné vitaminů včetně A, B-9, C, E a K a nechybějí jim ani minerály – vápník, hořčík, mangan, draslík a železo.
  • Mrkev: Zařaďte ji do jídelníčku i v syrové formě. Poskytne vám vitaminy A, C a K a minerály sodík a draslík. Například mrkvovo-jablkový salát je skvělá příloha nejen na podzim a v zimě. Přidejte třeba ještě kysané zelí a máte skvělý mix pro podporu imunity.
  • Sladké brambory: Obsahují vitaminy A a C, stejně jako sodík a mangan. Můžete si je vychutnat třeba v podobě pyré v kombinaci s kořenovou zeleninou, jako je mrkev a petržel.
  • Avokádo: V posledních letech tolik vyzdvihované avokádo také není k zahození, obsahuje vitaminy B-3, B-5, E a hořčík. Zajímavostí je, že obsahuje i hodně tuku, je tedy zdrojem nenasycených mastných kyselin.
  • Chřest: Momentálně ho sice tak snadno neseženete, ale možná si na něj vzpomenete na jaře. Obsahuje vitaminy B-9, E, K a síru.
  • Luštěniny: Mimo zeleninu také luštěniny, jako jsou fazole, hrách a čočka, jsou plné živin. Například vitaminů B-6 a B-9, hořčíku, draslíku, manganu, zinku, selenu a mědi.

Mezi další skvělé zdroje základních vitaminů a minerálů patří zelí, papriky, houby a – pokud na seznam přihodíme i ovoce – mango, banány, citrusové plody, jahody a borůvky.

Až se vám tedy v lednici nebo ve spíži uvolní místo, můžete zařadit další druhy zeleniny i ovoce, na které jste doposud zapomínali. Není nutné mít každý týden doma deset druhů plodů, ale je zkrátka dobré na pestrost jídelníčku myslet. Výše uvedený seznam berte jen jako pár tipů, ani ostatní druhy by neměly být přehlíženy.

Zdroj: Harvard Health Publishing, iflscience.com

Jak skladovat potraviny radí odbornice Karolína Fourová:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.