Jak na křečové žíly? Pomůže pohyb i babské rady, nepodceňujte ale léky a operaci

Trápí vás bolest, pocit tíhy v nohách, otoky nebo křeče a vlastně už ani nevnímáte, že se to děje každý den? Může jít o projevy špatného návratu žilní krve do srdce, které se bez léčby budou jen stupňovat. Časem tak může být na obtíž i prostá chůze. Zjistili jsme, co radí lékařka a specialistka na žilní onemocnění.

S napětím a bolestí v nohách se za život setkal asi každý. Pokud však ujdete sotva pár kilometrů a nohy rozbolí, večer si je pak dáváte nahoru, aby se vám ulevilo, řešte potíže hned a nepodceňujte je. Ani stáří není nutným důvodem pro to, abyste žili s bolestí.

Co jsou a proč vznikají

Jedním z nejčastějších onemocnění žil jsou křečové žíly, tedy zvětšení, zprohýbání a vakovité vychlípení povrchových žil. Přestože jimi trpí i muži, častěji je můžeme vídat u žen, což je spojováno s těhotenstvím, ale i dalšími hormonálními změnami mimo něj. Rozšiřování žil totiž způsobuje ženský pohlavní hormon progesteron. Křečové žíly se neobjevují jen na nohou, mohou vznikat i v oblasti pánve, hlavně kolem dělohy, vaječníků a v blízkém okolí.

Příčin křečových žil může být celá řada – od nedostatku pohybu a obezity přes nošení stahujícího šatstva a překládání nohy přes nohu až po kouření a nevhodný jídelníček. Povrchové žíly se začnou rozšiřovat, pokud jsou přetěžovány velkým objemem krve, nebo pokud je narušena pevnost žilní stěny.

Správná cirkulace krve je podmíněna každodenním přirozeným pohybem. Od srdce teče krev snadněji, protože ji pohání neustálé pumpování srdce, ale směrem k srdci je třeba jí pomoci – samotné žilní chlopně na to nestačí. Dnešní doba bohužel nahrává spíše sedavému způsobu života, který není pro žíly ideální, stejně jako dlouhodobá práce vestoje. Časem může být tlak na žilní stěny veliký, žíla se rozšiřuje a začne být okem viditelná. Podle průměru postižené žíly mluvíme o metličkách (mikrovarixy) či křečových žilách (varixy).

Příznaky křečových žil

V první fázi nemusí být tvorba křečových žil vidět a projevuje se těžkostí nohou, někdy také mírným svěděním kůže, viditelně pak začínají prosvítat kůží v podobě rozšířených namodralých žil. Pokud problém nezačneme včas řešit, budou stále nápadnější, mohou vystupovat na povrch a začít vytvářet uzly. Doprovází je bolest, často v noci nebo po námaze. Varixy se mohou objevit už v mladém věku, kromě životního stylu je jejich výskyt závislý i na genetice. V pokročilém stadiu může i sebemenší poranění v oblasti křečových žil vést k pohmoždění tkáně a vzniku modřin, ale i ke krvácení z křečové žíly.

Přečtěte si také: Máte podezření, že váš lymfatický systém nefunguje? Nastartujte ho stravou i oblečením

Vnitřní varixy

Kromě častějšího postižení povrchového žilního systému může být postižen i ten hluboký, tento stav se označuje jako „vnitřní křečové žíly“. Krev není dostatečně odváděna k srdci, dochází k jejímu městnání, může se vytvořit sraženina a vznikat stav označovaný jako hluboká žilní trombóza (flebotrombóza). Ta bývá spojena s bolestí zejména pod koleny a v tříslech, dále také s otokem a promodráním končetiny. Jde o závažný stav, který vyžaduje správně nastavenou lékařskou péči. Ta probíhá ve formě podávání léků snižujících srážlivost či podporujících rozpouštění trombů (antikoaguantia, trombolytika). Po stabilizaci pacient obvykle musí dodržovat další doporučení, např. ve formě nošení speciálních elastických punčoch.

Prevence

Nejsnazší cestou, jak se vyhnout zdravotním potížím a bolestem spojeným s žilním onemocněním, je prevence. Snažte se zapojit přirozený pohyb všude, kde to je možné. Choďte více pěšky. I při cestě na zastávku MHD uděláte více kroků, než když pojedete autem, které na vás čeká u domu.

Pokud tušíte, že byste mohli mít žilní potíže například kvůli genetice, noste kompresní punčochy nebo podkolenky. Účinnost kompresní terapie při žilním onemocnění je prokázaná. Dnes už snadno naleznete i punčochy, které nevypadají jako zdravotní pomůcka, ale jako pěkný kousek oblečení. Preventivně je jejich nošení doporučováno všem při zátěži – tedy například při běhu a dalších sportech, cestování letadlem apod.

Léčba

Jakmile se u vás obtíže projeví, budete hledat rychlou úlevu. Způsobů, jak bojovat s křečovými žilami, je hned několik a některé z nich zvládnete sami doma. I po propuknutí onemocnění pomůže pohyb a kompresní prádlo. Co dál?

Domácí léčba

  1. Hýbejte se. „Při žilním onemocnění bychom neměli nechávat nohy delší dobu ve statické poloze. Žíly probíhají mezi svaly, a tedy v okamžiku, kdy sval pracuje, masíruje žílu, a tím pomáhá návratu krve zpět k srdci. To je velmi důležité pro správný tok a pro správnou rychlost průtoku. Pokud budeme jen sedět nebo jen stát, krev se začne hromadit v žilách dolních končetin,“ vysvětlila angioložka MUDr. Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze. Dejte si nohy do vyvýšené polohy, aby mohla krev stéct k srdci díky gravitaci. Pokračovat můžete jednoduchými cviky, které pomáhají s návratem krve a jsou založené na přenášení váhy ze špiček na patu, práci s chodidlem a prsty a podobně.
  2. Noste kompresní prádlo. Existují punčochy, podkolenky, legíny, a je jich spousta typů. Můžete vybírat podle příležitosti – zda je užijete na sport nebo pod sukni. Speciální punčochy seženete i na léto a nemusíte se bát, že by vypadaly nevzhledně. Vyrábí se ze slabších prodyšných materiálů, aby se v nich nohy nepotily. S vhodným typem kompresního oblečení vám může poradit lékař i lékárník anebo odborník ve specializovaném obchodu.
  3. Zkuste přírodní léčbu a babské rady. V pokročilých fázích onemocnění už nemusí pomoci, ale tyto tipy rozhodně ani neuškodí. Základem je zdravý jídelníček s dostatkem vlákniny, nenasycených mastných kyselin, zeleniny a ovoce, dostatečný pitný režim… Dále můžete zkusit bylinky na podporu zdraví cév. Patří sem třeba andělika lékařská, hořec, řebříček, listy smetanky lékařské (pampelišky), ostropestřec, echinacea, jmelí a spousta dalších, které často seženete v už hotovém mixu. Užívají se v podobě čajů, najdete ale i koupelové směsi, například z dubové či vrbové kůry. Další radou, kterou používaly naše babičky, je potírání postižených míst jablečným octem, který tlumí otoky a zlepšuje prokrvení. Dále můžete lžičku jablečného octa přidávat i dvakrát denně do velké sklenice s vodou a vypít, tato kúra bývá doporučována také při redukci hmotnosti. Podobné účinky jsou přisuzovány kvašeným potravinám.
  4. Masti, gely a masáže.  Neagresivní masáží ve směru k srdci můžete tok krve podporovat na denní bázi. Využijte speciální gel nebo mast pro podporu činnosti cév, které potlačují otoky a zánět, doporučuje se také mast z konopí. Kromě zevních přípravků můžete zdraví cév podpořit volně prodejnými léky a přírodními doplňky stravy, které obsahují především vitaminy C a E, dále také flavonoidy, jako je rutin, hesperidin, diosmin či quercetin. Vždy ale užívání jakýchkoliv preparátů konzultujte s vaším lékařem.

Mohlo by vás zajímat: Lymfatická masáž zabírá proti otokům i pomerančové kůži. Jak probíhá a kolik stojí?

Léky a operace křečových žil

Angioložka MUDr. Petra Zimolová radí, abychom léčbu nepodcenili. „Léčba chronického žilního onemocnění je dlouhodobá a bohužel zcela vyléčit jej nelze. Pomocí léků na zpevnění žilní stěny (venofarmaka) je možné progres výrazně zpomalit.“ Praktický lékař nejprve nemoc potvrdí a nastaví léčbu právě ve formě venofarmak, kompresní terapie a dalších opatření. Případně vás může odeslat přímo ke specialistům, například angiologům nebo žilním chirurgům.

Metod operačního odstranění varixů je více a předchází jim ultrazvukové vyšetření žilního systému. Samotný zákrok se pak provádí ambulantně v lokálním umrtvení nebo za krátkodobé hospitalizace v nemocnici. Kromě chirurgické operace křečových žil existují také tzv. miniinvazivní metody, například endovenozním laserem nebo sondou radiofrekvenční ablace (tepelně). O metodě odstranění rozhoduje ošetřující lékař.

Jak se řeší křečové žíly za pomoci lepidla?

Hlavní výhodou miniinvazivních metod je kratší pooperační rekonvalescence. U miniinvazivních metod je to asi 1 týden, zatímco při tradiční operaci 3 až 4 týdny. Kompresní punčochy je většinou doporučeno nosit ještě 4 až 6 týdnů po operaci a v prvních 2 týdnech i v noci. Po dokončení miniinvazivního zákroku jsou nasazeny bandáže a pacient může bezprostředně po něm odjet domů. Běžná je žádná nebo jen krátkodobá pracovní neschopnost. V případě rozsáhlejšího chirurgického zákroku pacienti zůstávají v pracovní neschopnosti až 3 nebo 4 týdny.

Cena operace laserem nebo radiofrekvenční sondou se pohybuje okolo 20–30 tisíc Kč. Levnější je sklerotizace žil (v řádu jednotek tisíc), která se využívá v případě metliček a středních varixů. Během ní se do žil aplikuje speciální látka, která uzavře žilní kmen, žilní stěny se přemění na vazivový pruh a následně vstřebají. Některé typy léčby, a dokonce i kompresní prádlo hradí zdravotní pojišťovny, před vyšetřením se tedy informujte, na co máte nárok.

Operace křečových žil je rutinním výkonem a je spojena s nízkým výskytem pooperačních komplikací. Pokud se u vás přesto nějaké vyskytnou, určitě nečekejte a včas vyhledejte pomoc lékaře.

Zdroje: zilniporadna.cz, magistra.cz, mojezdravi.cz, wikipedia.org


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.