Ústa o vás prozradí více, než si myslíte. Odhalí těhotenství i zrádnou nemoc

Říká se, že oči jsou bránou do duše. Stejně tak ovšem platí, že ústa jsou zase bránou do těla a ukazatelem zdraví. Z dutiny ústní se toho totiž pozná daleko více, než byste si možná dokázali představit.

Když se posadíte do křesla na běžné kontrole u stomatologa nebo dentální hygienistky, dáváte jim tak trochu nahlédnout i do vašeho celkového zdravotního stavu. Co všechno se dá podle stavu úst poznat? Budete se divit, ale není to jen kvalita vašeho chrupu.

Čtěte také: Lidská tvář je jako podrobná mapa. Co znamenají velká, malá nebo našpulená ústa?

Pokud otevřete pusu a zpozorujete v ní něco neobvyklého, může to být varovný signál, který vám leccos napoví. Může to být například nedostatek vitaminů, špatná strava, nebo dokonce i nemoc.

Nezdravé dásně a těhotenství

Věděli jste, že téměř 40 % žen trpí v těhotenství zánětem dásní? Důvodem je zvýšená hladina progesteronu, který má za následek snazší šíření bakterií. Ty poté vytvářejí ideální prostředí pro rozvoj zánětu. U některých žen přitom začnou problémy s krvácivostí dásní ještě dříve, než vůbec zjistí, že jsou v jiném stavu.

Špatný dech může mít několik možných příčin

Pokud někomu zapáchá z úst, pravděpodobně si budete myslet, že dostatečně nedbá o svou ústní hygienu. Ne vždy tomu tak ale musí být. Například diabetikům může být z dechu cítit aceton či mírně ovocný odér. Pokud člověku z úst vane alkohol, aniž by se dotkl sklenky vína či jiného opojného moku, může se zase jednat o problémy s játry nebo ledvinami. Intenzivní zápach nezřídka poukazuje na zánět průdušek nebo mandlí.

Cukrovka

Diabetici jsou kvůli svému zdravotnímu stavu náchylnější k rozvoji dalších zdravotních problémů. Jedním z nich můžou být i potíže se zubní sklovinou. Vyšší hladina cukru v krvi totiž skrze sliny ovlivňuje i zuby a na těch se následně vytváří plak. Ten poškozuje chrup a způsobuje jeho zvýšenou kazivost. Výkyvy hladiny krevního cukru se podepisují dokonce i na dásních. Na těch mohou vznikat otoky nebo krvácení.

Čtěte také: Umělá sklovina dává naději polovině lidstva. Nový materiál je dvakrát odolnější než ten na zubech

Rakovina dutiny ústní

Tento druh rakoviny o sobě dává dosti výrazně vědět. V ústech nemocného člověka můžete pozorovat bílé či červené skvrny, otoky, nejrůznější výrůstky a v neposlední řadě také nečekané krvácení.

Poruchy příjmu potravy

Bulimie a špatná sklovina spolu jdou ruku v ruce. Neustálé zvracení a vyplavování agresivních žaludečních šťáv totiž narušuje povrch zadní strany zubů. Ty jsou pak viditelně poškozené, mají nažloutlou až hnědožlutou barvu a rychle se kazí.

Alkohol či drogy

Užívání omamných látek má negativní vliv nejenom na naši psychiku a tělo, ale také na ústa. Alkoholický dech poznáte na míle daleko, oslabený imunitní systém a kyseliny v lihovinách rovněž udělají své. Drogově závislí zase většinou mají zuby plné kazů.

Čtěte také: Dostali se z úplného dna. 7 celebrit, které zvítězily nad drogami či alkoholem

Užívání antidepresiv

Také užívání antidepresiv s sebou přináší mnoho vedlejších účinků. Mezi nejznámější patří například přibírání na váze. U některých lidí se může projevit i zhoršená kvalita zubní skloviny. Některé uklidňující nebo naopak povzbuzující léky totiž snižují tvorbu slin, takže se kyseliny v ústech nemají jak dostatečně naředit.

Zdroj: coburghilloralcare.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.