Mykolog dal jasný návod, jak najít hřiby. Klíčem k plným košům je výběr místa v lese
Začíná houbařská sezóna
Houbařská sezona se začíná rozjíždět na plné pecky a deštivé dny jsou příslibem, že lidé mohou čekat bohaté úlovky. Redakce webu Prima Ženy oslovila zkušeného mykologa Vladimíra Antonína, aby čtenářkám a čtenářům poradil, jak zvýšit šanci na úspěch. Klíčem je voda a teplo.
Skončila jarní část houbařské sezony, kdy lidé hledali hlavně smrže a májovky. Začíná hlavní sezona, kdy se do lesů vypraví zkušení i sváteční houbaři. Ty budou zajímat hlavně lišky a různé druhy hřibů.
Houbaři z celé České republiky hlásí, že se začíná hojně objevovat hřib kovář a hřib koloděj. Dají se najít také kozáci a křemenáči. Skvělou zprávou také je, že startuje první vlna oblíbených hřibů dubových, pro které je v kuchyni všestranné využití.
Mohlo by vás zajímat: Pozor na oblíbené hřiby, které se objevily v lesích. Mohou vyvolat otravu
Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný nenajde ani tzv. babku. Jak je to možné? Klíčem k úspěchu je vybrat vhodné místo, kam to jít zkusit. Své tipy a triky prozradil webu Prima Ženy mykolog Vladimír Antonín.
„Určitě bych zkusil listnaté lesy, na návštěvu jehličnatých lesů je ještě brzy. Zásadní je najít místo, které ještě nevyschlo od minulých dešťů. Nyní nemluvím o posledních deštivých dnech, po této vodě se růst hub projeví až tak za sedm až deset dnů. Základem je tedy najít místo, které není vyschlé. Ještě to není o sbírání, ale houbaři musí opravdu hledat. Nejde jen o místo, kde je voda, ale je dobré také najít lokalitu, kam se nedostane přímý vítr a kde bylo teplo i přes noc. Zkusil bych místa podél cest, prosvětlené části lesa nebo okraje mezi lesem a loukou. Znovu ale říkám, není dobré místo, kde hodně fouká, je nutné najít takové, které je před větrem kryté,“ vysvětlil webu Prima Ženy mykolog Vladimír Antonín.
Déšť dělá houbařům radost
Poslední deštivé dny dělají radost hlavně zahrádkářům a houbařům. Voda totiž přinese do lesa život a nadšenci se mohou těšit na pořádné žně.
Čtěte také: Hřib žlučník zkazí celý pokrm. Jsou ale houbaři, kteří vědí, jak hořčák zpracovat
„Les ve svahu neudrží vodu z prudkých dešťů, ale lesy v rovině jsou zavodněné. Bude záležet na tom, zda podhoubí úplně nevyschlo. Kde bylo podhoubí už nachystané, tam to bude nyní rychlé. Kde podhoubí hodně vyschlo, tam se bude muset znovu nastartovat,“ dodal Vladimír Antonín s tím, že pro podhoubí je lepší mírný vytrvalý déšť než prudké nárazové bouřky.