Společnost

11. března 2023 05:30

Josef Šťastna

Na jaké peníze si přijde prezident? Základní plat je přes 300 tisíc, to ale není všechno

Plat a výhody Petra Pavla

Po slavnostní inauguraci začalo pětileté období, kdy práva i povinnosti prezidenta republiky bude vykonávat jednašedesátiletý Petr Pavel. Neměl by se chovat jako hradní pán, ale spíše jako úředník, který se skutečně zajímá o problémy české veřejnosti.

Když se z Hradu vystěhovával Miloš Zeman, tak si na závěr druhého volebního období zkusil postěžovat, že bude muset vyjít s důchodem. Renta exprezidenta činí 50 tisíc korun, k tomu má Zeman důchod ve výši 23 tisíc korun.

„Budeme z toho muset vyžít,“ uvedl Zeman v poslední Partii na CNN Prima News, které se zúčastnil. Pokud si jednou Petr Pavel nechce stěžovat jako Zeman, mohl by část platu investovat nebo šetřit. Prostě myslet na to, že prezidentem nebude na doživotí.

Petr Pavel by měl s platem vyjít

Pevný měsíční plat pro prezidenta je 341 200 korun hrubého. Částka se od letošního ledna navýšila o více než 30 tisíc korun v rámci navyšování platů ústavních činitelů. K měsíční odměně je třeba také přičíst náhrady, tedy částku, ze které může hlava státu platit asistenty, kam se započítávají náklady na cestování či reprezentaci země. Tato částka je ve výši 300 tisíc korun. Obě částky podléhají patnáctiprocentní dani z příjmu.

Mohlo by vás zajímat: Podívejte se, jak si inauguraci užila herečka Eva Holubová

Web CNN Prima News připomíná, že český prezident ze svého platu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Je ale možné, že tato praxe se v budoucnu změní. Prezidentovi je také plně hrazena zdravotní péče. Mimoto bude mít Pavel k dispozici auto s řidičem a dva telefony.

Prezident nestrádá ani co se týče bydlení. Pavel a jeho rodina si mohou dočasný domov vybrat z několika nemovitostí. Nová hlava státu může bydlet na Pražském hradě, může využívat Lumbeho vilu, zámek v Lánech nebo rezidenci v Královské zahradě. Sám se nechal slyšet, že víkendy by rád trávil v obci Černouček. I po skončení mandátu může dál využívat auto s řidičem a ochrannou službu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.