Společnost

9. března 2023 12:48

Marie Makovská

Náročný den Evy Pavlové: První dámou být nechtěla, na Hrad ji prezident vedl za ruku

Eva Pavlová pro Showtime

Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla je významným dnem nejen pro něj, ale i pro jeho blízké. Na Hrad s ním přichází také nová první dáma, respektive manželka prezidenta. Tak si přála být Eva Pavlová skromně titulována a netajila se ani tím, že si pozornost veřejnosti neužívá. I v tento náročný den svou ženu Petr Pavel podpořil, k Hradu spolu kráčeli ruku v ruce.

Role první dámy není v zákoně ukotvena, choť prezidenta tak nepobírá žádný plat, zároveň se jí netýkají žádná zvláštní práva ani povinnosti. Přesto jsou na ni kladeny často nemalé nároky. To vše si nejspíš Eva Pavlová uvědomuje už od chvíle, kdy její manžel Petr Pavel oznámil kandidaturu do prezidentské funkce. Ke své budoucí roli vždy přistupovala s velkou pokorou, netajila se, že si pozornost lidí a médií neužívá, a prozradila, že by byla raději nazývána manželkou prezidenta než první dámou.

Ve velký inaugurační den Petr Pavel opět ukázal svou lásku a to, že si manželky váží. Směrem k Hradu spolu kráčeli v těsné blízkosti a drželi se za ruce. Eva Pavlová zvolila výrazný outfit, přesto neriskovala a vsadila na jistotu, sladila totiž barvy oblečení s českou trikolorou.

Jakkoliv mohla Eva Pavlová v minulosti působit nesměle, dá se očekávat, že nečinnou šedou myškou nebude. Během předvolební kampaně i po ní zdůrazňovala, že by se chtěla aktivně věnovat například rovnosti žen a mužů či matkám samoživitelkám. I ona totiž zažila náročné období, kdy byla sama na výchovu dcery a mnohdy měla prostředky jen na základní potraviny. Prošla si také nelehkou zkušeností s rakovinou.

Jak to slušelo první dámě a ostatním hostům inaugurace:

Teprve další měsíce ukážou, jakou první dámou Eva Pavlová bude. Prozatím se snaží být aktivnější na sociálních sítích, kterým doposud příliš velkou váhu nepřikládala. Na každém kroku také podporuje svého manžela a nového prezidenta stejně jako on ji, jak už před volbami, v jejich průběhu i po nich ukázali v mnoha dojemných gestech.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.