Nečekané přiznání herce Evanse. Kvůli roli legendárního inspektora skoupil knihovnu

Detektiv Endeavour Morse - upoutávka

Když herec Shaun Evans (42) kývl na roli slavného inspektora, od začátku věděl, jak velké sousto ukusuje. V novém seriálu totiž přebíral žezlo po kolegovi Johnu Thawovi, původním představiteli Morse. Přečtěte si, co Evans o natáčení prozradil v rozhovoru poskytnutém k propagaci televizní série.

Na začátek připomeňme, že velkolepý britský kriminální seriál Detektiv Endeavour Morse v hlavní roli s Shaunem Evansem vznikl jako prequel k legendární televizní kriminálce Inspektor Morse, v níž exceloval herec John Thaw (60). Evans se proto raději než představovat mladší verzi fenomenálního inspektora rozhodl vtisknout postavě něco vlastního, co by doplnilo původní seriál, ale zároveň by mladšímu Endeavourovi dalo osobnost.

Jak jste se cítil, když vám zavolali a nabídli roli mladého inspektora Morse?
Zaujatý a potěšený. Dopředu jsem toho o projektu moc nevěděl. Věděl jsem o inspektoru Morsovi, ale neznal jsem knihy, a abych byl upřímný, ani původní filmy. Bylo pro mne zkrátka neuvěřitelné, že mi zavolali kvůli tak velkému projektu (vzrušující kriminální případy uvidíte od 7. ledna na Prima KRIMI, pozn. red.), takže jsem byl opravdu nadšený. Pak jsem si objednal všechny knihy, abych opravdu dobře pochopil Endeavourovu povahu. Myslím, že jsem je všechny přečetl ještě předtím, než mi přišel scénář.

Provedl jste opravdu důkladný průzkum.
Chtěl jsem s Endeavourem vyvinout skutečně velké úsilí. Ne že bych to nedělal se svými dalšími rolemi, ale Morse má velmi bohatou historii. V té době jsem pracoval v Americe a můj agent mi zavolal a řekl: „Kontaktovali mne z Mammoth Screen (britská produkční společnost, pozn. red.) a chtějí vědět, co byste řekl na nabídku hrát mladého Morse.“ Myslel jsem, že když si někdo dal takovou práci s tím mne oslovit, pak bych to měl ctít. Takže jsem přečetl všechny knihy a scénář, abych mohl být plně připraven na setkání s producentem a režisérem. Když jsem slyšel, že Colin Dexter (autor řady detektivních románů, který vymyslel postavu inspektora Morse, pozn. red.) schválil projekt a obsazení, byl jsem v tu chvíli opravdu nadšený.

Můžete říct, jakou cestu Endeavour Morse v seriálu urazí a co se stane s jeho postavou?
Na začátku seriálu vidíme Endeavoura nespokojeného se svou prací a životem. Přemýšlí o rezignaci a podniká kroky k tomu, aby se to stalo, ale volání o pomoc s případem v Oxfordu zastaví jeho plány. Je tedy poslán zpět do Oxfordu, aby pomohl s případem pohřešované školačky, která byla zavražděna. Během svého tamního pobytu je konfrontován se spoustou duchů z minulosti a cestou objevujeme některé pravdy o Morseovi, jako je například jeho láska ke klasické hudbě, pivu a samozřejmě – křížovkám.

Jak byste popsal vztah Endeavoura s detektivem Thursdayem v podání Rogera Allama?
Thursday se stává mentorem Endeavoura, i když to tak na začátku nevypadá. Často mají poměrně rozdílné názory, protože oba mají odlišný způsob přístupu k vyšetřování. Endeavour se necítí být podporován policií kolem sebe, cítí se spíše trochu izolovaný. Jak seriál postupuje, vidíme, jak se jejich vztah začíná formovat.

Jaká byla spolupráce s Rogerem Allamem?
Bylo úžasné pracovat s Rogerem. Byl jsem jeho velkým fanouškem už dlouhou dobu a byl jsem nadšen, když jsem viděl jeho jméno na seznamu obsazení. Znal jsem ho už dávno, před lety jsme spolu měli natočit film, ale nevyšlo to. Vždy jsem chtěl mít příležitost splnit si to, co jsem zameškal, takže jsem byl rád, že jsem měl možnost s ním pracovat na Endeavourovi.

Jaké bylo setkání s Colinem Dexterem poté, co jste prozkoumal Morse? Byl jste nervózní?
Necítil jsem žádný tlak, protože jsem věděl, že Colin hrál ústřední roli při rozhodování, kdo by měl hrát Endeavoura. Věděl jsem také, že vždy podporoval Johna Thawa v této roli. On má poslední slovo nad tím, kdo hraje Morse, a tak by to mělo být. Myslím, že Colin se zdráhal dovolit, aby ho hrálo několik různých herců. Ne že by na tom bylo něco špatného, ale chtěl si zachovat určitou úroveň kontroly. Takže jsem věděl, že se nebralo na lehkou váhu, že jsem byl obsazen – v důsledku toho jsem se cítil spíše vzrušený než nervózní. Rád se setkávám s lidmi, kteří vytvořili postavy, jež skutečně upoutaly pozornost veřejnosti – myslím, že je na tom něco opravdu zvláštního. Byl vším, co jsem si představoval, a ještě víc – byl vtipný, nohama na zemi, inteligentní, zajímavý a angažovaný – k nezaplacení!

Postava mladého detektiva Endeavoura Morse

Endevour byl v seriálu povýšen mezi vyšetřovatele pouhé dva roky od chvíle, kdy vstoupil do řad policie. Ale z toho, co se mezitím dozvěděl, je zklamaný. Ztratil všechny iluze a v tom, aby rezignoval, mu zabránil pouze zvláštní případ s hluboce osobními vazbami. Zatímco sbírá zkušenosti, postupně se z něj stává muž, který se nakonec proslaví jako ikonický inspektor Morse.

Herec Shaun Evans v hlavní roli

Anglický herec a režisér Shaun Evans se narodil 6. března 1980 v Liverpoolu. Zahrál si v seriálech Detektiv Endeavour Morse, Úlovek, Vigil a ve filmech Skandální život lady Worsley, Válečný manuál nebo Příliš mnoho tajemství. Režíroval několik epizod seriálů Detektiv Endeavour Morse a Londýnská nemocnice. Je irského původu. Vystudoval Hudební a dramatickou školu Guildhall v Londýně.

Kdysi zasedal v místní zkušební komisi v Oxfordu. Ptal se vás, na jakou školu jste chodil?
Neptal se, věděl, na jakou školu jsem chodil, výzkum si provedl sám. Myslím, že měl nějaké znalosti o učitelích, kteří tam také byli. Říkal jsem si, není to tak vtipné, ukazuje to rozdíl v generaci a také v myšlení, prostě nemám pocit, že to děláme. Když mi to řekl, zmínil jsem název školy a on reagoval: „Takový a takový učitel tam ještě byl?“ A já si myslel, že jsem opravdu jeden z milionu.

Co takhle řídit černý Jag?
Fantastické! Miluji auta a bylo to neuvěřitelné – vonělo skvěle, jako stará klasická kůže. Jen ten pocit z toho byl fantastický. Je tradiční, má dobře vyrobený motor a také vypadal tak uhlazeně a krásně. Otočí se za ním prostě každý.

Měl jste nějaké potíže s řízením?
Ach ano, Jag byl občas problematický, i když problémem jsem mohl být také já. S couváním jsem opravdu bojoval. Snažil jsem se během scény vypadat uhlazeně… Ale není nic horšího, než když zoufale brousíte převodovku, zvláště když se hrdý majitel auta dívá mimo kameru a kouše si nehty – s myšlenkou: „Najděte si prosím třetí rychlostní stupeň a přestaňte ničit moje auto!“

Jaké to bylo hrát scénu s Abigail Thaw?
Bylo to neuvěřitelné. Role Endeavoura má dlouhou historii a byl jsem z ní nadšený a potěšený, že jsem měl příležitost ji hrát a dát této postavě vlastní osobní pečeť – to je pro mě velmi důležité. Vědět zároveň, že máte požehnání lidí, kteří jsou zodpovědní za původní verzi, je krásný pocit.

Muselo to být také uklidňující.
Někdy jsou věci v životě opravdu těžký boj a někdy jdou hladce. Tohle bylo jedno z těch období, kdy to šlo hladce. Bylo to jako pracovat se starou kamarádkou. Její společnost se mi opravdu líbila. Měla spoustu energie, byli jsme na stejné vlně. Kromě toho, že jsem chtěl udělat skvělou scénu, která nebyla přehnaně sentimentální, mě práce s ní nakopla a velice těšila. Bylo to jako scházet se s kamarádem.

Řekla vám nějaké příběhy o svém otci?
Hodně jsme si povídali a hodně z toho bylo osobní. Vyprávěla mi o něm spoustu příběhů a opravdu mě potěšilo, když jsem je slyšel z první ruky. Myslím, že Abigail byla skvělá a udělala několik vynikajících rozhodnutí, opravdu svou postavu oživila.

Sdílejte článek
Štítky kniha film knihovna krimi Oxford detektiv britský krimiseriál Inspector Morse Shaun Evans Colin Dexter Abigail Thaw Johnu Thaw

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.