Společnost

13. září 2023 10:15

Marie Makovská

Nemají ani na toaleťák? Influencerka kritizuje vedení školek a rodiče se bouří

První den ve školce mnozí rodiče učitelkám předají nejen své děti, ale také plné tašky především hygienických potřeb. Na to s kritikou reagovala influencerka a učitelka Štěpánka Cimlová a nadzvedla ze židle nejednoho pedagoga a rodiče. Názory na věc se různí. Pravda je ovšem taková, že nakupování těchto potřeb do školek není pro rodiče povinné, což někteří z nich netušili.

Většina rodičů dětí předškolního věku se shoduje na tom, že jakékoliv potřeby, které do školky donesou, včetně často vyžadovaného toaletního papíru, mycího prostředku na nádobí či kapesníků, je investicí do jejich vlastních dětí. Dále už se ale dělí na dva tábory. Jedni to berou jako jasnou věc a nutný výdaj, druzí se nehodlají jen tak smířit s tím, že si některé školky nedokážou opatřit dostatek těchto potřeb samy.

Mohlo by vás zajímat: Nelítostný boj o místa ve školách a školkách trvá. Ta bezmoc je hrozná, popsal rodič

Učitelka a tiktokerka Štěpánka Cimlová, která si říká ‚Štěkánka', rozpoutala žhavé diskuse svými příspěvky na téma: Kupovat toaleťák do školky je blbost. „Školka nemá na toaleťák. Rodiče, kupte ho! Co nám tím paní ředitelka říká? Když ho nedonesete, tak co? Vaše děti nebudou ve školce kadit? Budeme muset na procházce sbírat lopuchy?“ říká ve svém videu na sociálních sítích Štěkánka.

Rodiče nic platit nemusí

Podle ní jde spíš o manažerský než rozpočtový problém. Jak vysvětluje za pomoci jednoduchého výpočtu, pro žádného manažera vzdělávací instituce by neměl být problém ve svém rozpočtu těchto cca 25 tisíc korun ročně najít nebo si o ně zažádat. Rodičům Štěkánka vzkazuje, že nic platit a nosit ze zákona nemusí.

Někteří rodiče rádi nakoupí a donesou bez velkého rozmýšlení cokoliv, aby dle svých slov v internetových diskusích „školku a své vlastní děti podpořili“. Pro jiné rodiče však může být i pár stovek bolestivým výdajem navíc, obzvlášť pak v době, kdy dětem nakupují spoustu dalších pomůcek a potřeb. Jejich výdaje se v září snadno vyšplhají do řádu tisíců, v případě placení různých kroužků vícero dětem klidně i na desetitisíce.

Stravné a školkovné, dál nic

Školský zákon stanovuje, že školky mohou po rodičích požadovat dvě platby, takzvané stravné a školkovné. Vše ostatní je o dohodě s rodiči a je to plně dobrovolné. Diskutující rodiče pod příspěvky na sociálních sítích však často uvádějí, že onu dobrovolnost ze strany školek často nemají šanci rozpoznat. Dostanou seznam věcí, slova jako „dobrovolné“ nebo „prosíme“ úplně chybí, a tak jdou a koupí. Jak někteří z rodičů navíc upozornili, obávají se, že kdyby nekoupili, budou oni i jejich děti školce trnem v oku. I kvůli tomu si naopak někteří rádi „šplhnou“ a donesou potřeby a pomůcky v nadstandardním množství či kvalitě.

Názory rodičů se různí

„Upřímně, mě tohle hrozně překvapilo, když jsem poprvé vedla svého syna do školky... Tento rok už potřetí, dokonce specialita zpěňovací mýdlo. Nikde není napsané, že je to dobrovolné. Po přinesení si učitelky hezky odškrtnou, že odevzdáno. A k tomu ještě minimálně 1 000 korun do fondu, ze kterého se platí divadla, výlety, hračky... a při vyúčtování vlastně zjistím, že ta naše třída to moc nevyužívá,“ popsala jedna z maminek v komentářích pod příspěvkem Štěpánky Cimlové.

„Naprostý souhlas. Kupovat toaleťák do škol je za mě úplně na palici,“ píše další z rodičů. Jiní si ale za nakupováním potřeb stojí a chtějí v tom pokračovat. Jedna z maminek samoživitelek například uvedla, že neměla problém každý rok všechny platby zvládnout. „Někdo chodí na nehty, tetování, cigára a pak brečí, někdo vybaví děti do školky,“ napsala a dodala, že by však radši školce dala dvě stě hotově než igelitku věcí, které se možná nakonec všechny nevyužijí.

Diskuse nad tímto tématem, zdá se, jen tak neskončí. Důležité je, že jakýkoli dar ze strany rodičů je čistě dobrovolný. Pokud chtějí něco donést, školka či škola bude jistě ráda, a pokud nic nosit nechtějí, neměly by kvůli tomu být jejich děti znevýhodněny.

Aktuálně z českých škol – chybí učitelé:

Sdílejte článek
Štítky peníze děti školka Influencer

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.