Jak vybrat školní aktovku? Důležité jsou rozměry, hmotnost i dostatečná opora

Přemýšlíte, jaký dětem koupit batoh do školy? Zdraví a podpora jejich přirozeného vývoje bývá při výběru na prvním místě a existuje několik jednoduchých zásad, které vám napoví, zda saháte po tom správném kousku.

Ať už vybíráte nejlepší aktovku pro prvňáčka, nebo batoh do školy pro teenagery, v první řadě by měly být pohodlné a podporovat zdravý vývoj pohybového aparátu.

  1. Hmotnost bude jedním z hlavních parametrů výběru vhodné aktovky. Prázdná by neměla vážit více než 1 200 gramů (platí pro děti prvního stupně ZŠ, pro starší děti může mít o pár set gramů víc). Zároveň ale nemusí platit čím lehčí, tím lepší.
  2. Konstrukční parametry, jako je ergonomické polstrování přizpůsobené anatomickému tvaru páteře, lopatek a celých zad, vyztužené širší popruhy či pevnější materiál jsou pro rozložení hmotnosti a držení těla určitě přínosem, i když mohou znamenat nějaký ten gram navíc. Například popruhy by měly být aspoň čtyři centimetry široké a 70 centimetrů dlouhé, příliš dlouhé popruhy však děti kompenzují předsunutím hlavy nebo větším prohnutím zad v bederní oblasti. Popruhy by se také neměly dotýkat krku dítěte.
  3. Reflexní prvky jsou povinnou výbavou školních aktovek z hlediska bezpečnosti. Zákon nařizuje například přítomnost reflexních obrazců o minimální velikosti 2 x 5 cm.
  4. Praktické detaily, jako je nepromokavý materiál, pevné dno, ucho, které vydrží a vhodné rozložení kapes, kterých bude tak akorát, aby děti nestrávily dlouhé minuty hledáním věcí v batohu... to vše se hodí při výběru zohlednit.
  5. Další roli bude při vašem výběru hrát pravděpodobně cena a také vzhled školního batohu. Naštěstí už je na trhu velký výběr možností, a tak se svými dětmi pravděpodobně najdete vhodný kompromis.

Jak poznat, že aktovka sedí?

Jakmile objevíte vhodný kousek, a to i při objednání online, následuje zkoušení. Když má dítě aktovku na zádech, měla by být horní hrana aktovky ve výšce ramen. U některých školních batohů je možné tuto výšku nastavit. Aktovka nesmí tělo táhnout příliš dozadu a nesmí na dítěti viset. Vyzkoušejte batoh prázdný i naplněný a pozorujte, jestli ho dítě dokáže pohodlně nést bez vychýlení páteře.

Nejtěžší předměty byste měli ukládat co nejblíž k zádům a obsah nejlépe rozdělit tak, aby byla jeho hmotnost symetricky rozložena na obě strany. „Sledujte, jak moc se při nasazení aktovky dítě „proboří“ nebo jestli dokáže aktovku přirozeně unést,“ doporučil pro web Prima Ženy fyzioterapeut Lukáš Klimpera. „Ideální je, pokud si vezmeme nějakou nálož, ať už jde o batoh, kabelku nebo tašku, tak by nás neměla nutit k ohnutí, ale naopak k narovnání a zpevnění se,“ dodal s tím, že samotná zátěž není špatně, pokud tělo vhodně stimuluje k fyziologickému zpevnění.

Aktovka pro prvňáčky a 1. stupeň ZŠ

Mívá kratší zádovou část, která je pro ně ideální. Jak dítě roste, je potřeba koupit aktovku s vyššími zády. Pokud se vám během 1. stupně ZŠ nechce investovat do dvou aktovek, zvažte, jak dlouho dítě stráví s batohem na zádech a zda bude například moci nechávat část obsahu ve škole. Čím delší dobu bude trávit s aktovkou, tím lépe by měl být výběr přizpůsoben aktuálnímu věku.

Batoh pro 2. stupeň ZŠ a pro teenagery

Klasická „školní aktovka“ už nejspíš žádného teenagera neoslní. Při výběru batohu, který dost možná ani nebude spadat do kategorie „školní“, byste se ale přesto měli řídit jeho hmotností a konstrukčními parametry. I u dospívajících a dospělých platí, že by je naplněný batoh neměl nutit do nepřirozeného držení těla. Bez ohledu na věk majitele se také vyplatí mít batoh opatřen reflexními prvky, ať už jsou přímou součástí, nebo nějaké dokoupíte a na batoh dobře připevníte na viditelné místo.

Hmotnost plné aktovky

Všeobecně se udává, že plná školní aktovka by neměla vážit více než je 10–15 % hmotnosti dítěte. Jednoduchou pomůckou obzvlášť pro menší děti je také rovnice:

Hmotnost dítěte : 10 = hmotnost plné aktovky

Tedy pro 20 kg dítě je to zhruba 2kg aktovka, s rostoucím věkem se ovšem tato hranice zvyšuje, a pokud dítě sportuje a hýbe se, zvládne do a ze školy snadno unést i těžší batoh.

Hmotnost obsahu aktovky můžete snížit například tím, že se se školou domluvíte na možnosti mít jednu sadu učebnic tam a druhou doma. Můžete se také zbavit nepotřebných třípatrových penálů a vybrat menší a lehčí, do kterého se potřebné základní vybavení vejde. Dále pomůže vhodná volba lehčích desek na sešity, odlehčené lahve na pití a podobně.

Nejvyšší doporučená hmotnost školního batohu

Hmotnost batohu i s obsahem
Batoh do první třídy 2–4 kg (pro dítě o hmotnosti 18–22 kg)
3–5 kg (pro dítě o hmotnosti 24–28 kg)
Batoh do školy – 1. stupeň ZŠ 3–7 kg (pro dítě o hmotnosti 29–33 kg)
4–8 kg (pro dítě o hmotnosti 34–38 kg)
Batoh do školy – 2. stupeň ZŠ 4–9 kg (pro dítě o hmotnosti 39–43 kg)
5–10 kg (pro dítě o hmotnosti 44–48 kg)
5–11 kg (pro dítě o hmotnosti 49–53 kg)
6–12 kg (pro dítě o hmotnosti 54–58 kg)

Tabulka je jen orientační. Co se týká hmotnosti školních aktovek, větší roli hraje hmotnost než věk dítěte. Zohledněte také stav jeho pohybového aparátu, zda sportuje a podobně.

Podívejte se také na rozhovor s trenérem a sportovcem Janem Rychatříkem o pohybu dětí:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.