Společnost

4. června 2023 05:30

Tomáš Durčák

Nelítostný boj o místa ve školách a školkách trvá. Ta bezmoc je hrozná, popsal rodič

Představte si, že chcete své dítě dát do blízké a dobré školy nebo školky, ale nemůžete, je totiž beznadějně plná. Možná jste to sami zažili a museli řešit. Problém s tzv. spádovou turistikou je vyhrocený především na Praze 6. Proč se to stalo a jaké mají rodiče možnosti?

Je pravděpodobné, že celá řada českých rodičů o tomto tématu doposud neměla ponětí. Když totiž chtějí dát své dítě do konkrétní mateřské nebo základní školy v blízkosti svého bydliště, není s tím zpravidla žádný problém. Tento stav však mnohdy neplatí ve velkých městech – zvlášť pokud je v konkrétní městské části vyhlášená škola se skvělou pověstí, do níž chtějí najednou dát své děti i rodiče, kteří zde vůbec nebydlí.

Téma spádové turistiky a mnohdy neuvěřitelné boje rodičů o umístění dětí na dobrých školách se v posledních měsících opět dostalo do popředí pozornosti poté, co se Praha 6 rozhodla proti tomuto trendu postavit. Vedení městské části je ochotno se o celou věc klidně soudit, byť oporu v zákoně nemá. Rodiče dětí z Prahy 6 však postoj radnice vítají, roky totiž dle svých slov žijí v pocitu absolutní bezmoci a nespravedlnosti.

Přečtěte si také: Mateřská škola změní režim celé rodině. Jak se připravit?

Rodiče jsou ochotni za trvalé bydliště i platit

V takovém případě mají jedinou možnost – zajistit, aby jejich dítě mělo v daném obvodě trvalé bydliště. A je mnohdy až neuvěřitelné, k čemu všemu jsou v takovém případě rodiče ochotni se uchýlit. Přepis trvalého bydliště k babičce či jinému příbuznému je jen začátek. V druhé fázi nemají problém požádat o něco takového nejen své kamarády, ale i známé či spolupracovníky. Nebo jak jsme se od jednoho z rodičů na Praze 6 dozvěděli – bývalé spolužáky z vysokých škol.

Zřejmě vrcholem tohoto procesu, který dostal název „spádová turistika“, je ochota některých rodičů za zřízení trvalého bydliště svého dítěte v konkrétním obvodu dokonce zaplatit. V roce 2016 se dokonce kriminalistům v Českých Budějovicích dostal na stůl případ, kdy byl rodič za trvalé bydliště v lokalitě preferované školy ochoten zaplatit odměnu 10 000 Kč. „Je to fenomén, s nímž se potýkají nejen České Budějovice. Bohužel s tím nemůžeme nic dělat, neboť školský zákon ukládá, že je přednostně přijato dítě, které má trvalý pobyt ve spádovém obvodu,“ komentoval tehdy případ pro deník Právo náměstek primátora Budějovic Petr Podhola.

Praha 6 má přeplněné už mateřské školky

„Jelikož žijeme na pražských Petřinách, které jsou cílem spádové turistiky z mnoha stran, jsou naše zkušenosti s tímto neblahým fenoménem relativně bohaté,“ prozradil exkluzivně pro Prima Ženy rodič žijící v Praze 6, která se nyní stala vůbec prvním místem, kde se proti spádové turistice rozhodla bojovat přímo radnice. „Uděláme vše pro to, aby skončila praxe, kdy někteří rodiče zneužívali nedokonalosti zákona a účelově pořizovali dětem trvalý pobyt v naší městské části,“ řekl v březnu starosta městské části Jakub Stárek. Rodiče zde nově musí podepsat čestné prohlášení, že se adresa dítěte shoduje s adresou zákonného zástupce a trvalý pobyt na Praze 6 není kratší než tři měsíce.

Proč je tento problém takto vyhrocený zrovna na Praze 6? „Začalo to už na úrovni mateřské školy. Těch je v okolí sice relativně dost, ale vzhledem k poptávce zejména kladenských rodičů, dojíždějících do Prahy a přesouvajících bydliště dětí dle potřeby, jsme nedokázali do žádné z nich syna umístit,“ vysvětlil dotázaný rodič z Prahy 6, že hlavním problémem obrovského zájmu o zdejší MŠ a ZŠ je nápor dětí nikoli jen z Prahy samotné, ale i ze Středočeského kraje.

„Ten pocit bezmoci je opravdu nepříjemný. Máme v okolí hned pět školek, ale sami jsme museli každé ráno za tmy chodit dva kilometry pěšky do vedlejší čtvrti, kde jsme školku s vypětím veškerého úsilí nakonec získali,“ dodal rodič s tím, že do ani jedné z celkem pěti školek se jim nakonec syna kvůli obrovskému zájmu dětí z jiných obvodů dostat nepodařilo. Jak však ukazuje pokračování jeho příběhu, mateřská škola byla pouze začátkem problémů, a to nejhorší mělo teprve přijít.

Neřešitelný problém s přihlášením dětí na ZŠ

„Problém k našemu zděšení ještě více eskaloval při zápisu do základní školy. Prvním varováním pro mě byly nečekané dotazy mých bývalých spolužáků z VŠ, zda si k nám mohou přesunout trvalé bydliště svých dětí, jelikož je chtějí dát na vyhlášenou základku v naší spádové oblasti. Nekompromisně jsem to odmítal, hlavně kvůli zkušenostem se školkou a nespravedlností tohoto systému v mých očích. Nicméně přišel zápis, převis poptávky, a najednou bylo nutné losovat. Takže jsme vůbec netušili, zda se na školu, kterou máme prakticky před domem, syn vůbec dostane,“ popsal nepříjemný a stresující zážitek se zápisem na ZŠ nespokojený rodič, který se rozhodl problém aktivně řešit, ale velmi rychle narazil.

„Nehodlal jsem se smířit s tím, že to základní, kvůli čemu si stát z daní platíme, má být najednou předmětem nějakého ubohého losování. Debatoval jsem s ředitelkou školy, a dokonce i radní pro školství, ale kromě pochopení jsme narazili jen na rezignaci a univerzální odpověď: ‚Víte, zákon to nedefinuje a řídit se můžeme jen rozhodnutím ombudsmana, který v případě převisu poptávky radí losování jako jediné řešení,'“ popsal zoufalou situaci anonymní rodič. „Nabízel jsem řešení formou čestného prohlášení, že dítě na dané adrese opravdu bydlí, ale odpověď byla opět všude stejná: ‚Tohle bohužel chtít nemůžeme. Okamžitě by se s námi rodiče začali soudit, bylo by to peklo.'“

První starosta, jenž je ochoten se s rodiči soudit

Jak ovšem ukazuje nejnovější vývoj, Praha 6 se právě vstříc tomuto peklu dobrovolně rozhodla vydat a je dle slov starosty připravena se s nespokojenými rodiči i soudit. „Ve chvíli, kdy by přišel pokyn ze strany magistrátu, aby škola dané dítě, považované za spádového turistu, přijala či vrátila zpět do té první kategorie, je městská část připravena toto správní řízení využít k tomu, aby zahájila soudní spor se státem. A to s cílem dosáhnout toho, aby spádová turistika nebyla možná už ze zákona,“ řekl Jakub Stárek v dubnu pro Echo24.

„Řešení radnice Prahy 6 mi přijde konečně správné a odvážné. Požadovat to, aby na trvalé adrese dětí bydleli i jejich zákonní zástupci, je logické, a pokud tomu tak není, měla by zaúřadovat sociálka. I systém nutnosti čestného prohlášení, že tam dítě skutečně žije, je logický a správný. Určitě to není řešení ideální, ale každý, komu se nelíbí, by si měl uvědomit, že špatné či nedostatečné školství v jejich oblasti je plně v kompetenci jejich volených zastupitelů a na ně by se měli obracet. A ne parazitovat formou obcházení systému na práci těch ostatních,“ kvituje na závěr postup svého starosty námi oslovený anonymní rodič.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.