Seriály a filmy

26. října 2012 15:00

Petra Kloidová

Liberecko: dvakrát pravá svíčková a špenátová polévka + jeden zmatkující a zábavný muž

Ve dvojité čtvrteční porci prostře jako první Vladimír Kratina. Všechny zaskočí tím, jak šikovný je nejen kuchař, ale i pekař. Výslužku ze zážitkové večeře se zvěřinou, candátem a zemlbábou si odnesou hosté v krabičkách domů.

Ve čtvrtek uvaří VIP boubelka Pawlowská a sympatický čahoun Kratina

Ve dvojité čtvrteční porci prostře jako první Vladimír Kratina. Všechny zaskočí tím, jak šikovný je nejen kuchař, ale i pekař. Výslužku ze zážitkové večeře se zvěřinou, candátem a zemlbábou si odnesou hosté v krabičkách domů. „To se stalo v pořadu poprvé,“ těší úspěch hostitele. Halina pozve hosty do své vily a po báječném rodinném středoevropském menu představí svoji maminku, o které často píše a mluví, ale nikdo ji nezná. „U nás doma je totiž nejzajímavější moje máma, doktorka práv, která čtyřicet let učila ve škole. V listopadu jí bude 94 let,“ uvede maminku, která zarecituje úryvek básně. To hosty a pravděpodobně i diváky dojme, rodinná pospolitost nadchne faráře Zbigniewa Czendlika, který se u spisovatelky cítí jako doma. „Hanka s Halinou jsou si tak podobné, já miluju ty pohodové plnoštíhlé ženy,“ oceňuje společnou atmosféru moderní farář řečený Zibi. „Nesnáším ty protivné anorektičky, s nimiž není žádná zábava.“ Zábava ve VIP Prostřeno opravdu chybět nebude a navrch se podává špičkové jídlo i pití.

Čtvrtek: Vladimír Kratina – znalec vín, mistr v kuchyni, vod a lesů pán

„Podzimní variace z českých řek, luhů a hájů“ si pro své VIP hosty a milé soupeře přichystal herec Vladimír Kratina, jehož domovskou divadelní scénou je Činoherní klub. A aby takové sezonní menu mělo skutečnou úroveň, požitkář, milovník a znalec vína k němu podává „speciální vínečko“, které osobně vybere. „Je to koníček,“ říká. „Čím starší muž, tím delší přednášky o vínu,“ trochu šarméra usadí Halina. „Hodně mluví, ale nekecá,“ chválí perfektního glosátora a dnešního hostitele Zbigniew Czendlik. Jako první chod bude studený předkrm, zvěřinová terinka a pozor! dojde i na domácí chléb. Jedí ale všichni pozvaní zvěřinu a ryby? Protože na teplý předkrm bude pošírovaný candátek s hráškovým pyré a lanýžovou pěnou a jako hlavní chod jelení hřbet, švestkové glazé, restované lišky, pečený brambůrek a vinná omáčka. „Nevěřím, že bude dělat čerstvý domácí chlebíček – leda tak v pekárně. Jsem z toho úplně hotová – to už musí vařit od šesti od rána,“ pochybuje o kuchařových kvalitách zpěvačka Hanka Křížková, která už se těší na jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Pochybuje i o tom, zda takové množství jídla vůbec sní. Zibi a Halina se svorně přiznávají, že paštiku a chléb by osobně raději koupili. Sladkou tečkou je žemlovka s vanilkovou omáčkou. „Tahle žemlovka bude něco úplně jiného než ty žemlovky, které jsme museli jíst ve škole,“ slibuje šarmantní hostitel. „Není nic krásnějšího než si číst v jídelních lístcích, věděla jsem, že mě nezklame,“ je spokojená Halina, přestože „žemlovka je nejoblíbenější jídlo mojí matky – ne moje. Ten Vláďa, který mi vždycky připadal jako jeden z nejhezčích mužů, mě úplně vykolejil, že ještě ke všemu vaří takový úchvatný věci. To kdybych byla věděla,“ směje se obdivně spisovatelka, zvědavá na večeři. „Chuťové pohárky zvolna pracují,“ těší se. Sám kuchař je ale zvědavý, jak zvládne hlavní chod. „Znám srnčí a kance, ale jelena jsem často nedělal.“ Kde se herec naučil tak dobře vařit? „Mezi prvním a druhým ´manželstvím jsem žil dvanáct let sám, říkám tomu období bezvládí, a to mě naučilo leccos. Já jsem v podstatě soběstačnej. Opravdu vařit jsem začal až ve druhé rodině, nedílnou součástí vaření je totiž obdiv strávníků,“ vysvětluje svoje znalosti a i zručnost. Hladový Zbigniew Czendlik bohužel uvíznul na dálnici: „Neměl jsem snídani, neměl jsem oběd,“ stěžuje si, zatímco dámy jsou z domácí chleba, sádla se škvarky a hráškového pyré jak v říši divů. Mohl by se Vladimír uživit jako kuchař, jak mu navrhoval Zibi? „V restauraci ne, protože na hlavní chod jsme tak dlouho čekali, že by lidi po hodině odešli domů. Kdybych byl papež, hned bych si ho ale najmul za svého osobního kuchaře,“ žertuje farář. Půjdou body kvůli čekání na jídlo dolů, nebo večírek zachrání škola sabrage? Taková zábava se Halině Pawlowské líbila: „Byla na mně blízké, carské úrovni,“ říká s nadsázkou, i když zrovna jí dá urazit špunt z láhve šampaňského trošku fušku.

B: Halina Pawlowská a její lahůdková c.k. rodinná hostina

Do svého interesantního domu pozve soupeře a diváky na poslední večeři VIP týdne bohémka Halina Pawlowská. V moderní vile s výtahem žije s manželem, maminkou a tchyní, dcerou, zetěm, vnukem a čtyřmi psy. „Snažím se, aby se lidi smáli,“ prozradí jednoduché kouzlo svých profesionálních úspěchů populární spisovatelka a scenáristka. Zažívá poměrně nové období jako babička, letos také vydala knihu rodinných receptů. „Vařím hrozně ráda, ale možná proto, že nevařím denně,“ říká upřímně. Připraví pro své hosty ukrajinskou kuchyni, jak tipuje Hanka Křížková a Vladimír Kratina? „Budou to rakousko-uherská jídla, protože moje rodina byla hrozně rozvětvená od Ukrajiny až po Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko. A všechny ty vlivy tam jsou vidět,“ vysvětluje kuchařka svoje menu: husí játra strýce Zoltána, kyselo babičky Mici nebo holubce táty Vasila, kuřátko tety Šoci a pusinku tety Béži. Babička Mici žila v Krkonoších, odkud pochází první a poslední polévka VIP týdne, jídlo chudých horalů. „Kyselo není tak jednoduché, protože chlebový kvásek nejde v Praze sehnat,“ říká Halina, která proto s manželovou pomocí vyrobila dvě vlastní varianty kvásku. Zibi, který miluje zelí, se ale omylem těší na zelňačku. Zelí se dočká až v ukrajinském nejoblíbenějším jídle Halinina otce, holubcích. Polský farář si vzpomene na národní variantu zelných závitků s masem a rýží, jaké mu vařila maminka. „Šetřete síly, upozorňuje hostitelka, protože každý ještě dostane vlastní francouzské kuřátko s houskovo-bylinkovou nádivkou a kapustičkami. „To byl vždycky můj sen, mít k dispozici celé kuře,“ říká Halina při servírování. „Lepší kuře jsem v životě nejedla,“ říká Hanka. „Hosté jsou všichni taktní, srdeční a hodné lidé, takže mi všechno pochválili,“ těší kuchařku, které trochu stávkuje trouba. „Vždycky si říkám, když se dívám, proč tam ti lidé lezou, když mají blbou troubu?“ směje se hostitelka. Přivede představit svoji maminku. „Jaká byla Halina, když byla malá?“ zajímá se návštěva. „Roztomilá!“ A roztomilá hostitelka soupeře „dorazí pusinkou tety Béži ze sušených bílků a kávové šlehačky. „To je hnusně dobrý,“ zhodnotí poslední chod Hanka Křížková. „To byla velká pusa,“ pochutnal si i pan farář, který není moc na sladké. „Proč já s nima pořád neflámuju? To se musí napravit!“ slibuje unavená, ale vlastním večírkem nadšená Halina. Kdo ale vyhraje zájezd k moři a kdo k němu nakonec pojede? Uvidíte už ve čtvrtek na Prima family ve 20.00 ve VIP Prostřeno.

Maringotku připomíná byt šikovné kuchařky, pohodové Petry, jedinému muži týdne, Honzovi. Jan je velmi soutěživý a rád dělá všechno na sto procent. Vystudoval psychologii na Sorbonně a svoje chování také rozebírá během své večeře. Není to úplně konverzační téma, což by mohl jako psycholog vědět, ale nervozitou „zjančí“ a je to zkrátka silnější než on. Přitom vaří dobře jako všichni účastníci. Mile překvapí nejmladší, teprve devatenáctiletá studentka Simona, která zvládne výborně čtyřchodové menu – a v klidu. Co se týče surovin, je to asi poprvé v historii pořadu, kdy se soutěžící plácli přes kapsu a dvakrát upekli pravou svíčkovou. Co myslíte, jaká špenátová polévka sklidí větší úspěch? Ta ze zmraženého špenátu, nebo z čerstvého? To se dozvíte, když si nenecháte na Prima family ujít další cyklus oblíbené soutěžní show o 40 000 korun, tentokrát z Liberecka!

Pondělí: akční Michaela (31)

Do obce Hraničná a do svého hezkého moderního domu pozve jako první své hosty bruneta Míša. Ona i její partner, s nímž má pětiletého syna, podnikají v pohostinství. Servírka Michaela se rozhodla vsadit na tradiční chutě a do hlavní suroviny investovala nejvíce, svíčkovou pečeni připraví z pravé svíčkové. Předkrmem jsou plněné brambory se sýrem a bazalkovou smetanou a jakou moučník bude další klasika – jablečný závin z listového těsta. Knedlíky jsou domácí, protože pytlík měla Míša doma, ale možná jí to, stejně jako kupované těsto, projde. V jejím domově totiž vládne pohoda, soupeři mají, zdá se, dobrou vůli a hlavně jim chutná. „Děláš svíčkovou lepší než moje žena,“ uslyší kuchařka pochvalu, s níž si Honza doma asi nešplhne… Míša sice méně solí a koření, ale to jde napravit – horší je to naopak… Dámská zábava pro dámy v přesile – zdobení hrníčků – nebaví jen Honzu.

Úterý: benjamínek Simona (19)

Venkovská holka s tahem na bránu, to je nenápadná Simona. Devatenáctiletá úspěšná maturantka se právě chystá na vysokou školu. Přestože vystudovala hotelovku, chce jednou pokračovat ve stání správě nebo na úřadě. Bydlí v Košťálově v malém bytě s rodiči a osmiletým bráškou, angažuje se v místním hasičském sboru. Všechny, co ji podceňovali, zaskočí tím, jak umí vařit. Pravá svíčková se bude podávat už druhý den za sebou, tentokrát jako medailonky opera se zajímavou omáčkou z jater. Simona zariskuje a po rodinném vzoru brambory rozšťouchá i se slupkou. Liberečtí jsou tolerantní – vadí to jen Honzovi. Předkrm, sýrové chuťovky, by soupeři klidně oželeli vzhledem k tomu, jak dobrá je babiččina bramboračka s houbami a hlavní chod. „Svíčkový řezy opera byly luxusní,“ zhodnotila celkem výstižně Míša za všechny. Flambované palačinky zapálí Síma před hosty – nikdo se nemusí ničeho bát, je přece u hasičů. Jen Honza, protože zase prozradí, že je umí lépe než jeho žena. I zábava mile překvapí. Jde se ven na golf, na udržovaný green. Strefí se někdo do jamky?

Středa: frankofil Honza (36)

Bezdětný a ženatý Honza o sobě říká, že žije běžným manželským životem, „kde on musí poslouchat a dávat prádlo správně do pračky“. Jan má za sebou studium psychologie ve Francii, má rád Paříž a pro Francouze stále pracuje, i když jako vedoucí výroby a překladatel. I jeho menu bude ovlivněno sladkou Francií. Soutěživý Honza chce udělat pro vítězství vše, ovšem zapomene u toho na francouzský esprit a také na salát, spíš předvede svůj temperament Býka. Hostitel se hroutí při první výtce, že brambory jsou studené, nebo když Veronika nemusí smažený kozí sýr. Přitom holky mu jehněčí chválí, maso i šťáva jsou výborné, stejně tak oba moučníky – čokoládová pěna i koláčky se povedly. Kdyby Honza tak tvrdohlavě neomílal svoje pocity, taktiku a šance, atmosféra u stolu by byla uvolněnější. Karatista Jan je prostě soutěživý… Předvede s kolegy děvčatům ukázku bojového sportu a poučí je něco málo o sebeobraně…

Čtvrtek: Pohodová Petra (39)

Rozvedená maminka dvou dcer žije s přítelem a pracuje v obchodě s oblečením u starší dcery. Ve svém životě pendlovala mezi Libercem a Jabloncem, kde teď opět žije. Dlouhá léta pracovala jako servírka a je to znát, protože je to vzorná hostitelka. Dobře vaří a pustí se do přípravy domácího pesta – rajčatového a bazalkového – a domácí pasty, což je dobrý nápad vzhledem k tomu, že těstoviny na jídelníčku Prostřeno! obvyklé nejsou, ač jsou národem oblíbené. Petře to jde od ruky a vaří s nadhledem. Jaká bude její špenátová polévka a nevšední hovězí salát a osvěžující moučník s malinami a se zmrzlinou?. Hosté asi uvítají, že z jejího pestrobarevného pelíšku chráněného skřítky, kde to vypadá jako v pohádce, nevytáhnou po syté večeři při dětské hře ani paty. Nálada je perlivá, uvolněná a výborná na to, že je čtvrtek, kdy může být naše partie o 40 000 rozehraná pěkně naostro.

Pátek: maminka Veronika (26)

Dvojnásobná maminka vystudovala hotelovou školu a pracovala jako recepční, působila ve Švýcarsku, nyní je na mateřské dovolené. Ve svém menu zkombinuje zahraniční a rodinné recepty. Po včerejšku, kdy Petra podávala špenátovou polévku z mraženého špenátu, uvaří Veronika polévku z čerstvého špenátu se smetanou, kterou se rozhodla ozvláštnit smaženou mozzarellou. Komu zachutná carpaccio z červené řepy? A komu ne, a proto dostane od pozorné hostitelky sýr? Smažený bude i moučník, na který hostitelka skoro neušlehala šlehačku, naštěstí má na telefonu maminku. Smažený je i hlavní chod – babiččiny řízky naruby. I Veronice vystydnou brambory stejně jako Honzovi, je prostě těžké udržet v ideálním stavu přílohu, která se servíruje pro pět lidí a třeba i několikrát přihřívá. Veronika si to naštěstí nebere k srdci tak jako Honza, který má ale možnost předvést se jako lehký exhibicionista v průběhu zábavy – barmanské show, před kterou se všichni pořádně zmalují. Ohňovou show uspořádá na zahradě Veroničin manžel, který pracuje jako barman. Kdo ve finále vyhraje 40 000 korun? Teprve uvidíme…

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 5. 2025

Jste vstřícní, Berani, ale ve vztazích si často pletete pomáhání s výchovou. Máte tendenci se hodně obětovat. Dnes se možná naučíte říkat ne, když budete mít pocit, že váš partner překročil hranice toho, co mu můžete dát. Pokud to uděláte, možná znovu objevíte něco podstatného, co jste možná cestou ztratili – své ego.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.