Seriály a filmy

29. září 2012 00:14

Petra Kloidová

Na Zlínsku se sejde pestrá parta. Lesbička, lázeňský švihák a Ivana z Farmáře

Tři ženy a dva muži reprezentují zlínský region, kde se tento týden bude prostírat. Muže dělí generace. Oba jsou ale chlapáci, velcí sympaťáci a dobří a čistotní kuchaři. Ženy jsou každá jiná. Iva a Ivana zaujmou na první pohled.

Pro Ivu jsou muži tabu, vodí se za ruku s přítelkyní, s níž žije již přes dva roky. Se svým vztahem se neskrývá. Pobývala v Itálii a ví, jak chutná tamní kuchyně. Ivanu diváci Primy dobře znají. Upovídaná brýlatá maminka jedenáctileté dcery účinkovala v poslední řadě reality show Farmář hledá ženu, kde se neúspěšně ucházela o panice Jirku Čočka. Dostala košem. Není se proto co divit, že to na začátku týdne vypadá, že si Ivana, která stále hledá lásku, spletla pořad se seznamkou. Peníze by se jí ostatně též velmi hodily. Někdy rychleji mluví, než myslí, díky čemuž je zpestřením týdne. Navrch má sebevědomá a soutěživá vysokoškolačka Jana, která se umí bavit a uspořádá povedený večírek. Harmonické a dojemné finále proběhne v pohádkové zahradě u Luboše na Slovácku. Sejdou se dvě vepřové panenky a vývary, dvě tiramisu, dva hermelínové předkrmy. A opět se potvrdí, že z českých jedlíků knedlíků se stali jedlíci brambor. Diváci se zasmějí a mají se na co těšit. Nenechte si ujít premiérový zlínský týden svého oblíbeného Prostřeno! na Prima family.

Pondělí: analytik Ondřej (26)

Mladý Ondřej z Otrokovic je kus chlapa. Bude tak vyrovnaný, jak o sobě říká? „Atmoška je zatím skvělá,“ libuje si v polovině svého večírku v příjemném bytě, kde se hned zkraje rozjede dobrá zábava. Ondra rád jí a vaří, jeho menu koresponduje s všeobecnou národní bylinkománií. Plněný Hermelín je s bazalkou a ořechy. Král sýrů je král sýrů a chutná. Jen rozvedený Lubomír má radši buchty. Hladové hosty čeká hrachová polévka, „jak ji má Ondřej rád“. Podle Jany je to spíš hrachová kaše. Iva luštěniny nemusí, ale těší se na oblíbenou panenku s brambory na rozmarýnu a zeleninou z pánve. Jako dezert Ondřej upeče povedené muffiny s frappé. Prima nápad! Brambory zvolil bio, to znamená z maminčiny zahrádky. Pokud ovšem bude konverzace gradovat tímto tempem, čeho se dočkáme v pátek? Iva se přizná ke své sexuální orientaci a Ivana z Farmáře vede dvojsmyslné řeči. Asi si myslí, že je v seznamce. Zajímá se, zda je šikovný hostitel zadaný. Je, ale nespletla si Ivanka pořad?

Úterý: lesbička Iva (26)

Dělnice z lisovny žije s přítelkyní v minibytečku v Krhově, kam by se všichni nevešli. Proto prostírá u babičky. Iva umí překvapit! Milovnice motorů pozve hosty ke stolu italsky. V Itálii žije její nevlastní otec a jezdila tam každý rok. Itálií je také ovlivněné takřka celé úterní menu. Co předkrm? Chuť uzeného pstruha bohužel přebije chuť olejovek, které Iva do rybí pomazánky zamíchala. Na talířích se octne další panenka, tentokrát se smetanovým přelivem a v pořadí již druhými pečenými brambory. Základem omáčky je pravý slepičí vývar. „Srovnávání se určitě nevyhnu. Doufám, že bude lépe upečená,“ naráží na včerejší večeři Iva. „To bude ideální na srovnání,“ těší se Jana. Hostitelka neujde všetečným otázkám. Návštěvníky zajímají jak Italové, tak její homosexuální poměr. O rodácích z Apeninského poloostrova si Jana nemyslí nic dobrého a o životě s přítelkyní, „že pozitiva malinko převyšují nad heterosexuálním vztahem“. Jako kuchařka zariskuje: „Ze čtyř jídel, co dneska vařím, tři dělám poprvé,“ říká. Přeje si totiž, „aby ji soutěž nakopla a zvýšila jí sebevědomí“. Takže si adrenalin připravila záměrně… Slovní zábavu ve stylu Partičky nechápe Ivana, která je trošku z jiné planety. Ale aspoň ocení, že se nemusí hýbat. Klidnější večer korunuje voňavé pomerančové tiramisu.

Středa: samoživitelka a „farmářka“ Ivana (40)

Ivana stále hledá lásku a jako nezaměstnaná samoživitelka to nemá lehké. Většinu života dělala pečovatelku a je už dlouho rozvedená. Dnes se stará o jedenáctiletou dceru a o maminku. Jak bude pečovat o hosty? Pozve je do garsonky v Březolupech, kde bydlí v obecním bytovém domě. Jeden pokoj plní všechny funkce. Palanda, kde spí s dcerou, hosty zaujme možná víc než menu. Na kuřecí roládu s rýží se nikdo netřese, ani na hermelínovou topinku, protože Hermelín už byl v pondělí. Na vývar s domácími nudlemi se těší Jana. Ztrémovaná Ivana zmatkuje. Splete si cukr s moukou, zapomene na piškoty do pudinkového nákypu, na kapii do rolády. A vrcholem neplánované zábavy je, že si poplete kovovou šroubovací zátku s korkovou a do láhve se marně dobývá vývrtkou. „Je hodně divoká, roztržitá, zběsilá,“ myslí si kliďas Ondřej, který ten trapas objevil. Janě se u Ivany nelíbí… Toust s vajíčkem a Hermelínem je na ni sytý, pokecá si košili a ještě si musí říct o vodu a přeleštění sklenice. Zábava? U lidovek s akordeonem trpí Iva, protože údajně zpívá a tančí jedině v podnapilém stavu. Zato spontánní Janě se zvedne nálada, když si na trávníku před domem zatancuje s Lubošem.

Čtvrtek: Ekonomka Jana

V malé obci Pravčice na Kroměřížsku žije a pracuje jako externí účetní vysokoškolačka Jana, třiadvacet let vdaná matka dvou dětí. Má ráda sport, stejně jako její syn - fotbalista, který maminku do soutěže přihlásil. Sebevědomá Jana včera dost šťourala do nervózní Ivany, které vše padalo z rukou, oplatí jí to Ivana? Hráčka Jana se chystá “bojovat s plným nasazením“. Co pro vytouženou výhru udělá? Už jen prostředí jejího krásného venkovského domu a komfortní velké kuchyně navodí příjemnou atmosféru. Menu nezní vůbec špatně: po domácí paštice na víně, která potěší Ivu, bude další hrachovka, takže soupeři mají srovnání s Ondřejovou hustou hráškovou polévkou z pondělka. Jana ji okoření pikantní čabajkou a čtyřmi stroužky česneku, pro Ondru je to spíš česnečka. Kačenky s knedlíkem se Luboš nedočká, ale může se těšit na lososa a další bylinky a pečené brambory. Rybu nechce Ivana, ale Ondřej po ní naopak touží. Tvarohový dezert je nepečený piškot se spoustou kompotovaného i čerstvého ovoce. Ten jediný potěšil Ivanu, která „zbožňuje tvaroh“, ve výsledku ho ale pro ni bude málo. Hostitelka si tato jídla vybrala, „protože jsou rychlá a zdravá“. Tak snad budou hlavně dobrá… Losos se povedl, ale v „bylinkových bramborách“ necítila Iva „ani jednu bylinku“. Ivana jí ryby maximálně dvakrát do roka, takže tu lososem Jana moc neuctí. Zábava bude akční jako hostitelka. Po hlavním chodu čeká na soupeře překvapení v podobě hipoterapie. „Nevím, jestli mě ti lidi chtějí dneska zabít,“ říká Iva, která si myslela, že největší trapas s tanečkem u harmoniky už má za sebou. „Nikdy jsem se tak nebála, ale dobré.“ I Ivanu zaskočila pohybová aktivita. Ondřej, který seděl na koni naposledy na táboře, se také bál, jen nejstarší Luboš si to užil. A Jana, která si to vymyslela? Ta seděla na koni poprvé v životě… Večeři na úrovni si pečlivá hostitelka užívala, kolik dostane nakonec bodů?

Pátek: lázeňský švihák Lubomír (54)

Rozvedeného otce čtyř dětí, z nichž dvě dcery má ve své péči, soupeři žertovně přejmenovali na lázeňského šviháka. Laskavého křesťana a OSVČ v oblasti reklamy nerozhodí. Má smysl pro humor a v pátek jim to s lázeňským oplatkami a luhačovickým pramenem vrátí. Hlavně je však nadchne svou zahradou v Topolné na Slovácku, kde krásně prostře a naservíruje poslední večeři. Páteční finále by mohlo být zlatým hřebem zlínského týdne. Otce do soutěže přihlásily dcery Markétka a Eliška a byl to pro něj šok. „Vyhrál jsem už tím, že mě přihlásily. Vím, že jim u mě bude chutnat dál, ať to dopadne, jak chce.“ Luboš vaří často, o kuchyň se s ním doma prý nikdo nepere. Je samouk, rád improvizuje a připraví čtyři chody. Hovězí vývar Ivanu neuchvátí, ale je zvědavá na celestýnské nudle. Ty pro změnu nemusí Ondřej. Podle Jany je však polévka bez chybičky. Iva nejí celer. Smůla! Jako předkrm je pomazánka z vlastnoručně vypěstovaného celeru s majonézou, nastavenou řeckým jogurtem. Kuřecí kapsa naplněná rukolou a slaninou a zapečená v listovém těstě vypadá báječně. Luboš je estét a umí své jídlo „prodat“. Chybičkou je studená bramborová kaše. „Vždycky je za těchto podmínek něco studené a není slušné na to upozorňovat,“ tvrdí překvapivě Jana. „Dobře těm dceruškám vaříš,“ chválí Luboše soupeři. Třešinka na českém tiramisu s rumem je višeň. Iva, jež je znalá chuti originálu, si moc nepochutnala. Jana by přidala víc kávy, ale to jsou detaily. Luboš, který prý neřeší minulost ani budoucnost, si umí vychutnat přítomnost. Pozval cimbálovku a znovu to roztočí s Janou. Muzika bere za srdce. Proč se nakonec Iva s Janou rozpláčou? A kdo se pozve do Topolné na příští hody? „Asi budu muset dcerám poděkovat, že mě přihlásily,“ říká hostitel a je zjevně spokojený jak se svým výkonem, tak s průběhem večírku. A to ještě ani neví, jak to všechno dopadne…

erý: Anife Vyskočilová a její let do Istanbulu

„Jezte rukama,“ vyzývá své hosty doma bulharská Turkyně Anife, která jela do Německa, omylem vystoupila v Čechách a už tu zůstala. Nejprve se seznámila se synem Ivana Vyskočila, a když poznala otce, spadla jí brada, jemu též, a bylo rozhodnuto. Tvrdí o sobě, „že vaří výborně, nebo výborně.“ Jiná možnost není – plný stůl znamená v její vlasti symbol štěstí. Nákup na tržišti pojedná v orientálním duchu (nejradši by smlouvala) a menu rovněž. Na co se mohou soupeři těšit? Na tři mušketýry a jeden baklažán, arabské křidélko nebo stehýnko, dalmatské čufty po bosensku a jako dezert bude lahodný řecký jogurt politý tureckým medem od maminky a posypaný bulharskými vlašskými ořechy. Ale jak slibuje divákům: „Možná něco neudělám a možná něco udělám navíc.“ Protože takový živel, jako je Anife, se při vaření nenechá spoutat nějakým menu! „Překvapilo mě, že to jsou jen tři chody,“ říká Petra Horváthová, která netuší, co ji čeká. Určitě maso a baklažán. „Ani nevím, co je baklažán“, říká Martin, který tápe i nad čufty. Zato Petra Černocká má balkánskou kuchyni moc ráda. „Anife je můj velký favorit,“ tipuje. A kuchařka se činí: předvede, jak lilek nasolit, jak očistit fazolové lusky, uvidíme balkánské listové těsto a čufty z mletého masa, kam přijde jeden „vaječník“. „Kdyby vám nechutnalo, tak prosím řekněte, že vám chutná,“ prosí hostitelka. Dezert se podává na palubě, protože Anife vezme soupeře na letecký trenažér. Co myslíte, kdo nabourá? A jaké bude přistání po téhle jízdě do Istanbulu?

Středa: Saxána Petra Černocká kouzlí znamenitě i doma v kuchyni

Petra se na svůj večírek připravila, dokonce natřela zahradní stolek. „Probudila se ve mně velká touha nezklamat,“ přiznává. Velký stůl a ubrus si ale musela vypůjčit, stejně jako bylinky od souseda. Plánuje večeři pro milovníky ryb a mořských plodů. Polévka bude její oblíbená indická kuřecí s mandlemi. „Tu nemůžu zkazit, dělám ji spoustu let.“ Své jmenovkyni, dceři rybáře, se lehkou rybkou s bramborem a špenátem strefí do chuti. Lehký bude i piškot s ovocem, oříšky a řeckým jogurtem. Jaká hostitelka, takové menu: příjemné, úhledné, tak akorát, trochu do světa, trendy. Anife při pohledu na jídelní lístek tuší, že se nepůjde dojíst do restaurace jako v pondělí. Polévku zná, u nich se jedla na svátky. Pro Petru mladší a Martina by mohla klidně být i pikantnější. „Ještě jsem krevety nepozřel,“ těší se Martin na předkrm, koktejl s avokádem, mandarinkami a jogurtovo-majonézovou zálivkou. „Já bych tam, protože jsem zvíře, dala trochu kečupu kvůli barvě, ale nechci si to rozlejt u těch mistrů,“ upřímně lituje zpěvačka, která jako přílohu podává rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem. Je Anife skutečně alergická na mořské plody, jak straší? „Jakmile nebudou čerstvé, připravte mi sanitku, jedu!“ varuje. Nakonec ale „kdyby mohla, tak by jedla jenom koktejl.“ Co ještě Saxána ve své kuchyňce vykouzlí? Petřin hlavní chod – okoun – je výborně okořeněný, ale prostý, „protože u ryb platí, že čím míň, tím líp,“ tvrdí. Po včerejším tornádu s Anife je zábava klidná a tvůrčí. „Já si od Petry odnáším pohodu, která proplouvá tím barákem,“ libuje si dámami hýčkaný Martin. Ztuhl nepečený ovocný dezert tak, jak měl? Anife chutná nejvíc po předkrmu a „už teď se loučí s dovolenou“. A to ještě neví, jak se zítra vytáhne její favorit Martin…

Čtvrtek: Český Belmondo Martin Kraus peče kachnu v kuchařské čepici

„Princ“ Martin Kraus vyrůstal jako v pohádce. Na statku, v jízdárně, kam také pozve ženy. „Bydlení u Martina si představuju, že budou všude podkovy a rajtky,“ fantazíruje kamarádka Petra. „Je to řehole,“ říká s lehkou nadsázkou hostitel o rodinné farmě, „mám na krku čtyřicet koní.“ K herectví ho přivedla autobiografie J.-P. Belmonda, kterého má rád a jehož Anife (a prý nejen jí) připomíná. „Dělám si drápky na zájezd,“ netají se Martin. Soupeřky pohostí v „chlastroomu“ a v maminčině kuchyni spáchá „český nářez“: kachnu s knedlíkem a s variacemi zelí. Jídlo by mohlo potěšit Anife. „Já si představuju, že nám rozdá špejle a na tom bude buřt,“ podceňuje mladíka Petra Černocká, která po včerejšku už nemá na nic chuť. „Párky bude mít, chleba bude mít,“ vidí to podobně Anife. Holky přemluví, ať dorazí na farmu v gala. Sama přichází v zeleném, Petra je v klobouku – úplný Hollywood. Kdyby děvčata tušila, že budou v dlouhých róbách jezdit bosky na koni! Nastrojená Petra kamaráda Martina ale nepodceňuje: „Je to typ kluka, který zvládne všechno, tak proč by nezvládl jedno blbý vaření?“ Po neochucené mozzarelle s rajčaty a čínským zelím se místo polévky čepuje pivo a po kachničce Martin upeče „ananas na šutru“. Zmákne i domácí knedlíky? „Já jsem na knedlíkách odkojenej,“ hněte těsto představitel démonického Dana, který uvaří to, co má nejraději. „Anife bude v takový rozkoši, že těch deset bodů jí nebude stačit,“ chvástá se. Zelí sice bude červené a bílé, ale kupované, knedlík trošku tužší, ale kachna jako dort s křupavou kůrčičkou. A kosti? Házejí se rovnou do krbu jako na zámku. „Měla jsem pocit jako ve starém filmu,“ bájí Anife, které týden přinesl hodně osvěžení, optimismu a nové kamarády. „Zábava byla absolutně geniální, jenom pro někoho jinýho,“ říká Petra Černocká, která se ale také podívá na svět z koňského hřbetu. Martinovi přálo počasí, vyjde mu i pečení ananasu pod hvězdami? A kdo nakonec odjede k teplému moři?

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 6. 2025

Berani, kdybyste měli ve firmě na starosti personální oddělení, začali byste dnes kompletně měnit náborový proces. Zaměřili byste se spíše na lidský faktor než na diplomy a ocenění, kterými lidé mávají na důkaz svých schopností. Důvěra v lidi v kombinaci s důvěrou ve vlastní instinkty by se vám mohla vyplatit více, než si dokážete představit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.