Seriály a filmy

11. června 2012 21:45

Ondra Těšínský

Ruční práce je ten nejlepší způsob jak se něco naučit

Šéfovy laskominy přijdou ochutnat tvůrci politické satiry z A Studia Rubín – herečka Barbora Poláková, kterou na internetu proslavil klip Kráva, a režisér Tomáš Svoboda.

Dnes to bude pěkně horké už od začátku! Šéf začne tím, co všichni grilujeme do bezvědomí, ale co nás v jeho mistrovském pojetí určitě zajímá. Finančně dostupná, šťavnatá a populární kuřecí křídla jsou společenské jídlo, s nímž je zábava, jí se rukama, je to prostě „trvalka grilu“. A vypít k pikantním křidélkům s modrým sýrem basu piv jistě nebude problém. Zdeněk Pohlreich nám poví něco o jehněčím mase, z něhož si odřízne růžovou plec, filety, ledvinky. A kdo přijde ochutnat jeho jehněčí s jogurtovým dipem v arabském chlebu?

„Ti, co mají zásluhu na tom, že víme, kdo se s kým vyspal. Vzor všech ctností,“ říká se sarkasmem sobě vlastním o zástupcích tisku šéf, který ovšem dobře ví, komu též vděčí za svoji popularitu. Na ochutnávku přijdou novináři. K posezení u ohně také neodmyslitelně patří všelijaké sýrové omáčky a ochucené zálivky na salát – tentokrát bude z rukoly a polníčku s kozím sýrem, který má šéf minimálně stejně rád jako noviny. A pravděpodobně mu přijdou na chuť i diváci, kteří jinak aromatické sýry nemusejí – když si ovšem nenechají ujít další voňavý večer se Šéfem na grilu v pondělí 18. června ve 21.20 na Prima family.

Záleží na marinádě, říká Zdeněk Pohlreich, když nakládá maso na grilovaná kuřecí křidélka se sýrovým dipem. I marináda je z ingrediencí, které míváme běžně doma: potřebujeme mletou papriku, chilli, jablečný ocet, worcester, pepř a kapku tabaska. V marinádě by si měla křídla poležet aspoň čtyři hodiny, na grilu pak stačí slabá čtvrthodinka. K pikantnímu pokrmu se hodí aromatický dip z modrého sýra, který si nadrolíme nebo nastrouháme a spojíme s rozetřeným česnekem, majonézou a zakysanou smetanou. A pěkně „hand made“, protože „ruční práce je ten nejlepší způsob jak se něco naučit,“ tvrdí šéf.

V bourárně masa se Zdeněk Pohlreich předvede jako zručný řezník, který si vybere pár kousků z jehněčího masa. Jehněčí a gril jdou báječně dohromady, ale chceme maso mladé a libové. Lůj ze starších kusů je to, co hodně lidí od skopového masa odrazuje. Šéf maso umele na aromatický karbanátek s vůní Orientu. A protože základem dobrého vaření je dobrý oheň, nejprve pořádně roztopí gril, jehně chce svůj čas. Nezbytností pro jídlo v arabském stylu je koření. V hmoždíři si utřeme kurkumu (japonský šafrán), trošku mletého zázvoru a špetičku pravého šafránu s celým kořením, které jsme si upražili na pánvi. Tuto směs vmícháme do mletého jehněčího masa, k němuž šéf umíchá jogurtový dip s bylinkami, cibulkou, citronem a čerstvým koprem a mátou.

A jak jíme maso v arabském stylu? No přece s arabským chlebem! I pita chléb si prohřejeme na ohni a teprve pak ho naplníme srdíčky salátu, kousky ochucených rajčat, masem a bohatou porcí jogurtového dipu. Samostatný salát z polníčku, rukoly a kozího sýra si též žádá trochu vaření a hodně olejové zálivky. Cibule musí být zkaramelizovaná dozlatova, polníček dobře propraný a bagetky k němu opečené dokřupava. Ale opatrně! Aby vám u grilu nezpíval Petr Spálený, varuje s úsměvem šéf.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 11. 2024

Už vás nebaví být dokonale kontrolovanou osobou. Už nechcete omezovat své pudy. Něco ve vzduchu je jiné. Můžete svobodně vyjadřovat své potřeby. Promluvte si s partnerem o svých touhách. Vašemu vztahu může vaše současné rozpoložení jen prospět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.