Středočeské Prostřeno! jak pro Pepka námořníka
Život tropí hlouposti a do pořadu Prostřeno! se občas vloudí neuvěřitelné náhody a schválnosti. Pětice ambiciózních kuchařů, kteří hájí barvy středních Čech, se snaží o trendové menu.
Tak se stane, že se čtyřikrát servíruje špenát, dvakrát krůta, moučníky jsou samé maliny a tři dny po sobě se podávají knedlíky, z toho dvakrát karlovarské. Zajímavý souboj mezi čtyřmi ženami a jediným mužem nabírá na obrátkách už od prvního dne.Zajímavý souboj mezi čtyřmi ženami a jediným mužem nabírá na obrátkách už od prvního dne.Nejmladší Markéta čelí kritice rozumbrady Petra. Výraznou tváří týdne je poslední hostitelka Radka, jejíž nevázané veselí poprská vlastní triko i okolí. Jídelníčky jsou ambiciózní, vůle zvítězit velká, finální zábava vypečená. Diváky Primy family čeká v 18.00 další napínavý týden s amatérskými kuchaři, kteří si touží vyvařit 40 000 korun. Dva dokonce tak moc, že před kamerou lžou, až se práší…
Pondělí – kominice Markéta (19)
Výrok: „On vymetá, já zapisuju,“ by mohl být zařazen do hlášek pořadu. Tak mluví o svém rodinném řemeslu benjamínek týdne, studentka a kominice Markéta ze Slaného. Její celkem vydařená večeře se zvrhne ve večírek rad a připomínek. Číšník Petr se od začátku pasuje do role odborníka a šťouchané brambory by servíroval pomocí tvořítka. Pečená krůta kupodivu není suchá, ale Radka s Martinou touží po šťávě, kterou hostitelka naštěstí donese v omáčníku. Nad plán upekla k předkrmu z lososa domácí houstičky. Proč k nim ale nepodává máslo? Markétě trochu tuhne úsměv. A jak dopadne lití olova, které se jí na Vánoce tak zalíbilo, že je připravila i pro rýpavé soupeře?
Úterý – číšník a všeználek Petr (27)
V domě rodičů v Poříčanech prostírá číšník a velký hráč Petr. Plánuje náročnou večeři. Na ženy čekají konfitovaná kachní stehna s jalovcovou omáčkou, bylinkový knedlík, sladké červené zelí a čokoládové suflé se zmrzlinou. Petr docela plýtvá surovinami i časem. Před očima diváků uvaří karlovarský knedlík ve fólii. Ovšem demi-glace, o němž bez mrknutí oka prohlašuje, že ho vařil 48 hodin, udělá z kostky. Ginem flambuje tak, že skoro zapálí maminčinu úžasnou kuchyni. Je to prostě cooking show. A jak dopadne pikantní parmazánový „čip“? Očipuje Petr děvčata, nebo je to překlep a ve skutečnosti měl na mysli italskou jednohubku à la chips?
Středa – cvičitelka Kateřina (40)
Hopsa hejsa do Brandejsa! Aktivní Kateřina se s ničím moc nepáře. Dokonce razí heslo: „Bordel v bytě – šťastné dítě!“ Je to trochu halabalistka, ale stihne spoustu věcí. Její menu je opravdu bohaté, podle Radky přeplácané, možná dokonce předpřipravené. Inženýrka Katka uvaří silný vývar s domácími nudlemi, marinovanou vepřovou pečeni s kapustovým zelím a knedlíkem dvojí chuti a nepečené malinové pokušení. Jak dopadne souboj karlovarských knedlíků? Palička od skupiny Arakain vyvolá bujné veselí, které odvane poznámky o tuhém mase, tlustých nudlích a kořenové zelenině, kterou nemůže Petr. Dokonce se rozváže jazyk i smutné princezně Markétě…
Čtvrtek – manažerka Martina (28)
Martina z Kamenice u Prahy působí klidným dojmem, mluví spíš jen o práci a příliš se neprojevuje. Pro ostatní je záhadou. Jaká je kuchařka a jak dopadne její salát z rozmrazených krevet? Bude to katastrofa, jak se obávají soupeři? Co hosté řeknou na kombinaci špenátových krůtích karbanátků s noky a hrušku na víně s mandlovým krémem? Martina skoro zavaří kuchyňskou techniku, ale projeví se jako krizová manažerka – je to prostě kliďas. Na závěr ještě vykouzlí otočný sýrový talíř jako dezert. Zábava je ale pro napapaná bříška poněkud fyzicky náročná…
Pátek – asistentka a překladatelka Radka (39)
Extrovertní Radka zná dobře Itálii, a tak kousek od Prahy uspořádá ve svém domě večírek orientovaný na jih. Hodně si věří, ale cibule je shnilá, nervy pracují a ještě se řízla. Nejprve upeče nepředvařené lasaně, což je docela piplačka. Energická hostitelka míchá bešamel a maso oběma rukama ve dvou pánvích. U stolu se rozpoutá přestřelka: Je v Itálii pasta první chod, nebo předkrm? Přesolené telecí a převařené suché brambory vzbudí rozpaky. Stejně je na tom i makedonský dezert s vínem. Většina hostů řídí, z toho si ale Radka nic nedělá! Sama brambory nejí, protože prý na ně má alergii. Existuje ale vůbec něco takového? Pravda je samozřejmě úplně jinde… Akční zábava ve velké šatně je hlavně divadlem pro hostitelku, ale hravě rozptýlí nervozitu před finále.
Recepty hostitelů najdete ihned po odvysílání jednotlivých dílů na stránkách pořadu www.iprima.cz/prostreno.