Celebrity

26. prosince 2023 10:45

Eliška Reiglová

O princezně Jasněnce a létajícím ševci: Růžičková při natáčení zasedla potkana, Kuklové zranili ret

Legendární Pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci byla natočena roku 1987 pod vedením režiséra Zdeňka Trošky. Ten dokázal na place spojit zemité herectví Heleny Růžičkové s krásou začínající herečky Michaely Kuklové. Natáčení se ale neobešlo bez dramatických chvilek.

Kdo by neznal nádherný příběh o sympatickém ševci Jírovi, odvážné princezně Jasněnce a lásce, která překoná všechna úskalí včetně zlé čarodějnice a její dcery Černavy. Natáčení bylo složité nejen pro herce, hodně vytrpěli i potkani.

Když jednoho rána nevyjde slunce, na hrad se dostaví Sluneční paní, aby si postěžovala na čarodějnici z Černých lesů. Ta zabila a upekla jejího zlatého kohouta, jehož úkolem bylo slunce budit. Po dlouhém přemlouvání dcery Jasněnky král rozhodne ve prospěch Sluneční paní a čarodějnice pak králi předpoví, že jeho dcera se provdá za chudého ševce.

Jak legendární pohádka pokračuje, to už snad ví každý, kdo ji alespoň jednou viděl. Pro herce mělo natáčení i své následky a nebylo pro ně mnohdy zrovna jednoduché. To koneckonců dokazují zajímavosti, o které se podělili oni sami a štáb.

Nešťastní potkani

Osudným se filmování stalo pro jednu z krys. Ve scéně, kdy Černava shodí Jasněnku ze schodů, spadla Michaela Kuklová (54) tak nešťastně, že jednoho z hlodavců zalehla. To ale nebylo všechno. Potkani lezli v průběhu natáčení i po Heleně Růžičkové (†67). Když jí jeden z nich vlezl do výstřihu, nechtěla zkazit záběr, a tak si sedla. Poté ale štáb potkana už nenašel.

Zraněná Jasněnka

Pro Michaelu Kuklovou bylo natáčení nepochybně nezapomenutelným zážitkem i kvůli zraněním, která při něm utrpěla. Yvetta Blanarovičová (59) jako Černava nakopla pohozenou lebku a tou se kolegyni trefila do hlavy. Od Heleny Růžičkové pak měla v obličeji modřiny, a dokonce rozseknutý ret kvůli tomu, jak ji bila střevícem.

„Domnívám se, že se tak nějak prolnulo všechno a nepřísluší mi, abych to pojmenoval, ale byla tam mezi námi lidskost, která se měnila v důvěru, takže jsme asi byli více než jen kolegové, kteří se zrovna potkali na place. Měli jsme k sobě blízko a cítili jsme, že blízko k sobě má Jasněnka a její švec,“ uvedl pro ŽivotvČesku.cz Jan Potměšil, když měl popsat, jak moc blízko měl k herecké kolegyni. Pohádku si můžete vychutnat také prostřednictvím služby Prima+.

Herečka Kuklová vypadá pořád skvěle, co řekla o svých vztazích?

Cenzura

Při natáčení scény, kdy Černava s matkou sedí na větvi, větev nevydržela a praskla, přičemž obě herečky spadly do vody. Do finální stopáže se tato scéna ale bohužel nedostala. Cenzoři ji totiž vystřihli.

Umělecká křídla

Křídla ševce Jíry vycházela z nákresu, který koncem 15. století vytvořil světově známý a proslulý umělec Leonardo da Vinci. Záběry, kdy Jíra létá, se však natáčely ve studiu za využití jeřábu s kaskadérem. Filmaři použili i loutku Jíry o velikosti 40 cm. To je možná jedním z hlavních důvodů, proč Jan Potměšil (56) v roli ševce nepřišel k takové úhoně jako jeho kolegyně.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.