Celebrity

26. prosince 2023 10:45

Eliška Reiglová

O princezně Jasněnce a létajícím ševci: Růžičková při natáčení zasedla potkana, Kuklové zranili ret

Legendární Pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci byla natočena roku 1987 pod vedením režiséra Zdeňka Trošky. Ten dokázal na place spojit zemité herectví Heleny Růžičkové s krásou začínající herečky Michaely Kuklové. Natáčení se ale neobešlo bez dramatických chvilek.

Kdo by neznal nádherný příběh o sympatickém ševci Jírovi, odvážné princezně Jasněnce a lásce, která překoná všechna úskalí včetně zlé čarodějnice a její dcery Černavy. Natáčení bylo složité nejen pro herce, hodně vytrpěli i potkani.

Když jednoho rána nevyjde slunce, na hrad se dostaví Sluneční paní, aby si postěžovala na čarodějnici z Černých lesů. Ta zabila a upekla jejího zlatého kohouta, jehož úkolem bylo slunce budit. Po dlouhém přemlouvání dcery Jasněnky král rozhodne ve prospěch Sluneční paní a čarodějnice pak králi předpoví, že jeho dcera se provdá za chudého ševce.

Jak legendární pohádka pokračuje, to už snad ví každý, kdo ji alespoň jednou viděl. Pro herce mělo natáčení i své následky a nebylo pro ně mnohdy zrovna jednoduché. To koneckonců dokazují zajímavosti, o které se podělili oni sami a štáb.

Nešťastní potkani

Osudným se filmování stalo pro jednu z krys. Ve scéně, kdy Černava shodí Jasněnku ze schodů, spadla Michaela Kuklová (54) tak nešťastně, že jednoho z hlodavců zalehla. To ale nebylo všechno. Potkani lezli v průběhu natáčení i po Heleně Růžičkové (†67). Když jí jeden z nich vlezl do výstřihu, nechtěla zkazit záběr, a tak si sedla. Poté ale štáb potkana už nenašel.

Zraněná Jasněnka

Pro Michaelu Kuklovou bylo natáčení nepochybně nezapomenutelným zážitkem i kvůli zraněním, která při něm utrpěla. Yvetta Blanarovičová (59) jako Černava nakopla pohozenou lebku a tou se kolegyni trefila do hlavy. Od Heleny Růžičkové pak měla v obličeji modřiny, a dokonce rozseknutý ret kvůli tomu, jak ji bila střevícem.

„Domnívám se, že se tak nějak prolnulo všechno a nepřísluší mi, abych to pojmenoval, ale byla tam mezi námi lidskost, která se měnila v důvěru, takže jsme asi byli více než jen kolegové, kteří se zrovna potkali na place. Měli jsme k sobě blízko a cítili jsme, že blízko k sobě má Jasněnka a její švec,“ uvedl pro ŽivotvČesku.cz Jan Potměšil, když měl popsat, jak moc blízko měl k herecké kolegyni. Pohádku si můžete vychutnat také prostřednictvím služby Prima+.

Herečka Kuklová vypadá pořád skvěle, co řekla o svých vztazích?

Cenzura

Při natáčení scény, kdy Černava s matkou sedí na větvi, větev nevydržela a praskla, přičemž obě herečky spadly do vody. Do finální stopáže se tato scéna ale bohužel nedostala. Cenzoři ji totiž vystřihli.

Umělecká křídla

Křídla ševce Jíry vycházela z nákresu, který koncem 15. století vytvořil světově známý a proslulý umělec Leonardo da Vinci. Záběry, kdy Jíra létá, se však natáčely ve studiu za využití jeřábu s kaskadérem. Filmaři použili i loutku Jíry o velikosti 40 cm. To je možná jedním z hlavních důvodů, proč Jan Potměšil (56) v roli ševce nepřišel k takové úhoně jako jeho kolegyně.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.